frankrijk.nl

Nantes in 5 hippe highlights

Nantes, wij zijn er al jaren gek op! Een van de leukste Franse steden, dankzij de moderne en creatieve sfeer. Van de bruisende binnenstad vol leuke winkels en restaurants tot de gekste kunstwerken rond de Loire. In deze plaats is West-Frankrijk is echt altijd wat te beleven. 

Nantes ligt in het westen van Frankrijk, ten zuiden van Bretagne. Aan de riviermonding van de Loire, maar nog wel 60 km landinwaarts. Een ligging die vlees noch vis is, maar die de stad in het verleden wel een boost heeft gegeven in groei en welvaart. Eerst als grootste Franse doorvoerhaven voor producten uit de koloniën en later als dokhaven voor vrachtschepen en basis voor de Franse marine. De gunstige locatie was ook al de reden dat de Bretonse hertogen van Bretagne destijds Nantes uitverkozen als hoofdstad van Bretagne. En vandaar het prachtige Château des ducs de Bretagne dat in de binnenstad ligt en dat je zeker moet bezoeken. Maar voordat je denkt dat dit een kalme historische stad is, mais non, Nantes bruist! Zie hier 5 redenen waarom.

1. Sprankelende binnenstad

stedentrip Nantes Château des Ducs de Bretagne

Het kloppende hart van Nantes is de middeleeuwse wijk Bouffay, die barst van de leuke steegjes, winkels, cafés en terrasjes. Je b-vindt hier de kathedraal en het Château des ducs de Bretagne (een van de bestbezochte monumenten van heel Frankrijk!). Een ander must-see in het centrum is de Passage Pommeraye, een 19e-eeuwse winkelgalerij met een heerlijk ouderwetse charme. En als je dan toch aan het tijdreizen bent, ga ook langs bij La Cigale, echt een instituut in Nantes. In deze brasserie met somptueus Belle Epoque-interieur worden de schalen fruits de mer af en aan gedragen!

2. Creatieve hotspots & magische machines

Nantes Hippe highlights

Op veel plekken in Nantes gaan kunst en ontspanning hand in hand. Zoals in de nieuwste stadswijk op een voormalig industrieterrein, op een eiland midden in de Loire. Laat je niet afschrikken door de 12 meter hoge olifant die hier rond paradeert. Hij is de verpersoonlijking van Les Machines de l’Ile. En er is gestart met de creatie van een reuzenboom van 35 meter hoog een een diameter van 50 meter, waarop 2 giga reigers zich gaan nestelen: l’Arbre aux Hérons (opening voorzien 2021). Al deze fantastische en bewegende kunstwerken worden in de vroegere scheepswerven gemaakt door een team van ambachtslieden en kunstenaars. Aan de westkant van het eiland vind je trendy cafés en restaurants in een oude bananenhangar. En op dezelfde kade ligt La Cantine du Voyage, een elk jaar anders ingericht café-restaurant met een winkeltje en strandstoelen, waar je in voorjaar en zomer heerlijk kunt rondhangen. Eenzelfde hippe vibe hangt er op een andere creatieve plek in Nantes, Le Lieu Unique. Een vroegere koekjesfabriek van LU huisvest nu een cultureel centrum met een bar, expositieruimtes en een boekenwinkel.

3. Fietsen & kunst spotten langs de Loire

stedentrip Nantes bruisende creatieve stad fietsen langs de Loire

Nantes is een echte ‘buitenstad’ want je ruikt hier al de zilte lucht van de Atlantique! Heerlijk fietsen dus, ook dankzij de leuke Bicloo stadsfietsen die op bijna elke straathoek geparkeerd staan. Voor een verder ritje langs de Loire kun je beter dagfietsen huren, want als je de leuke kunstroute van L’Estuaire begint te volgen wil je niet meer stoppen. Tussen Nantes en Saint-Nazaire, aan de kust, staan tientallen contemporaine kunstwerken langs de rivier en dat zorgt voor huizenhoge verrassingen. Op de oevers, in sluizen en soms zelfs midden in het water. Geen zin om zelf je route uit te zetten? Nieuw dit jaar zijn de uitgebreide fietstours van 2 uur met een gids van BajaBikes, per E-bike. En handig: ze hebben ook kinderfietsen (vanaf ca 12 jaar) en/of kinderzitjes.

4. Le Voyage à Nantes: cultureel zomerfestival

Le voyage a Nantes 2020

Alsof dat nog niet arty genoeg is, heeft Nantes ook een geweldig zomerfestival en gelukkig zal die ook dit jaar plaatsvinden en wel van 8 augustus tot 27 september 2020De stad gaat dan bijna letterlijk op haar kop, met (straat)optredens, exposities en tijdelijke kunstwerken op vaak totaal onverwachte plekken. Dit alles uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen. Een extra leuk moment dus om naar Nantes te gaan, al kun je ook buiten de festivalperiode langs de kunstroute (aangegeven met een groene lijn) lopen door het centrum. Dan kom je langs de kunstwerken die zijn achtergebleven zijn uit eerdere edities van het festival, zoals de bekende neon-ringen van Daniel Buren aan de waterkant.

Le voyage a Nantes

Maar de collectie zal ook verrijkt worden met nieuwe tijdelijke en permanente installaties langs de groene lijn, zoals Filili Viridi van Jean Jullien (Jardin des Plantes), Rideau van Stéphane Thidet (Théâtre Graslin), La Tentation Domestique van Vincent Olinet (Hôtel de France, Bassin St Félix en Temple du Goût), en Fontaine van Elsa Sahal (Place Royale). Hier alvast een impressie:

Le Voyage à Nantes Ringen Daniel Buren

Le voyage a Nantes 2020

Le Voyage à Nantes 2020

Verder kunnen kunstliefhebbers kunnen ook naar het gerenoveerde Musée d’Arts de Nantes met meesterwerken van onder meer Picasso, Rodin en Raoul Dufy in een 19e-eeuws stadspaleis.

5. Bijzondere slaapadressen

stedentrip Nantes bruisende creatieve stad Onverwachte slaapadressen In zo’n moderne stad hoef je niet in een stoffig hotelletje te slapen: leuke en verrassende accommodaties te over in Nantes. Neem de te gekke appartementen van de Surprenantes, waarin de inrichting geïnspireerd is door de avontuurlijke wereld van Jules Verne (geboren in de stad). Of het trendy Sozo Hotel, waar je slaapt onder het dak van een totaal verbouwde kerk. En de minimalistische charme van het Okko Hotel, een gloednieuw 4-sterrenhotel. Ook bijzonder: het voormalige Paleis van Justitie, waar je kunt verblijven bij het Radisson Blu. Net buiten de stad zijn er heerlijke plekjes om een stedentrip met wat natuur te combineren. Zoals deze 5-sterrencamping met een leuke boomhut, net buiten de binnenstad. Voor meer leuke slaapadressen in Nantes: klik hier.

Tot slot, honger gekregen van al al-die-leuke-dingen-te-doen-in-Nantes? Check dan ook de handige online restaurantgids met bovendien een lijstje van leuke wijnbars. Santé! 

Meer leuke ideeën voor Nantes op: www.nantes-tourisme.com

LEES OOK:
GROETEN UIT… Nantes
Glamping-camping in Nantes, jaja, kamperen in de stad!
Kampeeradresjes langs de Franse Atlantische kust
De Atlantische kust in 15 highlights

Copyright foto’s: Nantes Tourisme/LVAN, fotografen Patrich Gérard, Philippe Piron, Martin Argyroglo (inc. affiche), Denis Amon, Ville de Nantes/ Jean Felix Fayolles-Brouillon, Stephanie Tidet.Gino Maccarinelli, Patrick Messina, Stephan Menore, Patricia Bassen, Bernard Renoux, Jean Dominique Billaud, Franck Tomps, Ponti, TACT architectes et Tangui Robert, “Paysage glisse”, chateau des ducs de Bretagne, Voyage a Nantes 2017 © esquisse Tact architectes / LVAN., Musee d’Art Nants BY©S. Menoret, La Cantine du voyage de Nantes (cover) /M.Chauveau

Algemeen 728x90

3 reacties op “Nantes in 5 hippe highlights”

  1. Bregtje schreef:

    Terechte aanprijzing van deze leuke stad. Nog een tip. Kom je met de auto, parkeer deze dan aan de buitenkant van de stad, dicht bij een halte van het openbaar vervoer.(P en R). De stad verlaten is op het eind van de dag een crime. Zo ga je over de vrije busbaan terug naar je auto. Parkeren gratis op vertoon van je buskaartje.

  2. Nu al zo’n zin in deze stad! Wij vertrekken donderdag voor een citytrip! Merci, voor E leuke tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *