frankrijk.nl

De highlights van de Atlantische Loirestreek

Ken je het Pays de la Loire? Deze regio aan de Franse westkust is heel veelzijdig. Een kustlijn met mooie zandstranden, geweldige fiets- en wandelmogelijkheden, beroemde Loirekastelen, plus leuke steden als Nantes, Angers en Le Mans. Zie hier je héle lange to do-list als je die kant opgaat!

1. Atlantische kust: mooie stranden, leuke badplaatsen

Weinig kuststreken in Frankrijk hebben zulke uitgestrekte én gezinsvriendelijke stranden als de Atlantische Loirestreek. De oceaan is hier nog niet al te ruig en de stranden zijn van zacht zand. Het bekendst zijn de badplaatsen Les Sables d’Olonne en La Baule, met hun riante baaien. Maar ook de kleinere kustplaatsen hebben hun charme, zoals Pornic (nog echt een visserplaats!), Tranche-sur-Mer en Saint-Gilles-de-Croix-Vie.

La BauleLa Baule

Rond de kust kun je tal van watersporten beoefenen, geweldig fietsen (Velodyssée en de Vélocéan!) en wandelen over de panoramische kustpaadjes, de Sentiers de Douaniers. En natuurliefhebbers vinden hier ook nog ongerepte plekjes: de estuaire du Payré is bijvoorbeeld een magnifiek gebied! Meer info

Atlantische Loirestreek 10x zien&doen zoutveldenDe zoutvelden van Guérande

Atlantische Loirestreek 10x zien&doen kustpadenSentier des Douaniers

2. De eilanden Ile d’Yeu & Noirmoutier

Twee andere prachtlocaties rond de kust zijn de eilanden Ile d’Yeu en Noirmoutier. Beide superfotogeniek en extreem sfeervol! Het bloemrijke Noirmoutier (bereikbaar via een brug) heeft zoutvelden, oesterkwekerijen, mooie oude strandvilla’s, een kasteel en talrijke fijne zandstrandjes. Ile d’Yeu (alleen per veerboot bereikbaar) voelt iets ruiger en stoerder: nog een echt visserseiland, met lage witte huizen en kleine havens, mooie kliffen en azuurblauwe kreken.

Ile Noirmoutier

3. Nantes: bruisende stad

Wij zijn al een tijdje fan van Nantes, een stad die wat ons betreft zelfs een aparte stedentrip waard is. Enerzijds vind je hier een mooie oude binnenstad met een nostalgische Franse sfeer. Dankzij het middeleeuwse Château des Ducs de Bretagne, de 18e-eeuwse herenhuizen en klassieke bistro’s, de oude winkelpassage Pommeraye en het Museum van Jules Verne.

Passage Pommeraye

En anderzijds is dit ook een dynamische studentenstad waar veel moderne kunst te zien is. Dankzij het culturele zomerfestival Voyage à Nantes komen er elk jaar nieuwe publieke kunstwerken bij: je kunt ze allemaal spotten door een groene lijn te volgen, door de stad en langs de Loire. En dan heb je nog de indrukwekkende Machines de l’Ile: artistieke kunstwerken én een leuke attractie voor kinderen inéén! Lees hier meer over Nantes

Atlantische Loirestreek 10x zien&doen Nantes olifant MachinesLes Machines in Nantes

4. Fietsen, fietsen, fietsen: Loire à Vélo en andere fietsroutes

De Atlantische Loirestreek is een echte fietsregio met diverse belangrijke fietsroutes die het gebied doorkruisen. Direct langs de kust heb je fietspaden van La Vélodysée, je hebt de fietsroute La Vélo Francette waarbij je de Mayenne, Loirevallei en Marais Poitevin ontdekt en landinwaarts volg je de rivier de Loire over de paden van La Loire à Vélo (totaal 230 km binnen deze regio). Dat is een echt een gewéldig fietsnetwerk, met veel bezienswaardigheden onderweg.

Atlantische Loirestreek 10x zien&doen fietsen langs de LoireFietsen langs de Loire

Zoals wijngaarden, de kastelen van Angers en Saumur, de eilandjes in de Loire, de beroemde abdij van Fontevraud (waar Richard Leeuwenhart ligt), en het gekleurde vissersdorpje Trentemoult: enorm pittoresk! De plekken waar je afgestapt bent van je fiets kun je laten afstempelen in het net nieuwe ‘paspoort voor de Loire à Vélo’, dat bij lokale VVV’s te vinden is.

Andere fietsroutes in deze regio zijn: La Vallée du Loir à Vélo, La Vélobuissonnière en La Vélocéan.

Meer info

Atlantische Loirestreek 10x zien&doen abdij FontevraudAbdij van Fontevraud

5. Bijzondere attracties voor gezinnen met kinderen

In de Vendée ligt een van de leukste én succesvolste attractieparken van Frankrijk: het historische spektakelpark Puy du Fou dat elk jaar nieuwe bezoekersrecords breekt. Het is dan ook een geweldige ervaring voor gezinnen, lees ook onze Puy du Fou-reportage. Echt een omrit waard (en liefst al van tevoren reserveren)! Andere leuke kinderattracties in de Atlantische Loirestreek zijn Escal’Atlantic in Saint-Nazaire (uniek cruiseschip-museum in een vroegere onderzeebootbunker), de half-ondergrondse dierentuin van Doué la Fontaine bij Tours, en Terra Botanica in Angers, een heel succesvol themapark over de natuur en biodiversiteit. Meer info

Atlantische Loirestreek 10x zien&doen Puy du FouPuy du Fou

6. Meer leuke steden: Angers, Le Mans, Laval

Naast Nantes heeft de Atlantische Loirestreek nog andere steden die superleuk zijn om te bezoeken. Angers is een gezellige (studenten)stad, met veel winkels en restaurants, musea en theaters. Je kunt hier onder andere het middeleeuwse kasteel en het Musée des Beaux-Arts bezoeken.

Atlantische Loirestreek 10x zien&doen Angers museumMusée des Beaux-Arts in Angers

Le Mans (Sarthe) is bekend door de autoraces en heeft een leuk museum over de 24-uurs, maar je treft hier ook een verrassend mooie oude binnenstad. Met een kathedraal, middeleeuwse straatjes en groene hofjes. Laval is de hoofdstad van de Mayenne, aan de gelijknamige rivier. Ook dit stadje heeft een kasteel met museum, en verder is het een leuke plaats om een halve dag rond te slenteren, koffie te drinken, of de markt (dinsdag of zaterdag) mee te pakken. Meer info over deze steden

Atlantische Loirestreek 10x zien&doen Le MansOude binnenstad Le Mans

7. Genieten van de wijngaarden: La Route des vins du Val de Loire

De Loire heeft een eigen wijnroute die zeer de moeite waard is. Of eigenlijk: wijnroutes, in het meervoud.  Er zijn in totaal 17 tochten door de wijngaarden die je met de auto, te fiets of te voet kunt afleggen.

Wijngaarden van de Anjou

Door de wijngaarden rond Nantes, langs de wijndomeinen rond Anjou en Saumur, de wijnstokken van de Vendée of die rond de oevers van de Loir, een zijtak van de Loire. Het is niet alleen leuk om onderweg wijnen te proeven en een doosje te kopen direct bij de wijnboer, ook zijn de landschappen van deze wijnbouw in de Loirevallei vaak adembenemend. Meer info

Atlantische Loirestreek 10x zien&doen wijngaardenWijndomein vlak bij Nantes

8. Kastelen en cultuurstadjes

Een mooi plaatsje omringd door de wijngaarden is het middeleeuwse Clisson, dat door zijn architectuur een bijna-Italiaanse uitstraling heeft. Zo zijn er meer kleine stadjes en dorpen in schilderachtige staat: de regio telt diverse Villages et Petites Cités de Caractères. Zoals Le Croisic, een charmant stadje op een schiereiland bij Guérande, en Sainte-Suzanne, een prachtig versterkt plaatsje in de Mayenne, om er twee te noemen.

Atlantische Loirestreek 10x zien&doen Saumur kasteelKasteel van Saumur

Verder heb je de eerdergenoemde Loirekastelen, zoals die van Nantes, Saumur, Anjou, Brissac en Brèze: erg mooi. En de abdijen van het Marais Poitevin en de prehistorische grotten van Saulges… Kortom, veel mooie dagtripjes te maken in dit gebied! Meer info

Atlantische Loirestreek 10x zien&doen NantesChâteau des Ducs de Bretagne in Nantes

9. Marais de Poitevin en de Brière: mooie natuur

De rivierdelta van de Loire voedt de Brière, een prachtig ‘nat’ natuurgebied met kanalen, meertjes en eilanden tussen weilanden en rietkragen. Je ziet hier veel chaumières, traditionele boerderijen met rieten dak. Ook het Marais Poitevin, in de omgeving van Niort, is een bijzonder waterlandschap dat wel het Groene Venetië genoemd wordt. Je kunt het verkennen op een schuit en al dobberend genieten van de watervogels en schilderachtige landschappen. Ook met de fiets kun je prachtig door dit natuurgebied dwalen. Sterker nog, de fietsroute La Vélo Francette leidt je er dwars doorheen!

Marais poitevin

10. Goed eten en drinken: wijn, oesters, rillettes

Surf ’n turf! In de regio Pays de la Loire profiteer je van de smaken van de zee én het land. Van de kust komen onder meer heerlijke oesters (Vendée, Noirmoutier), het beste zout van Frankrijk (fleur de sel uit Guérande, Olonne, Noirmoutier), en verse fruits de mer.

Atlantische Loirestreek 10x zien&doen oesters etenOesters en fleur de sel

Die spoel je natuurlijk bij voorkeur weg met een glas tintelende muscadet! En landinwaarts worden producten gemaakt die zelfs een picknick tot een culinair festijn maken, zoals ambachtelijke rillettes en de kazen van de Mayenne (entrammes, port-salut, vieux-pané).

muscadet

In de Anjou vind je bovendien de leuke fouées: holle broodjes uit een houtoven die een hartige vulling krijgen. Je kunt ze proeven in de sfeervolle lokale grotrestaurants (troglodytes)!

Meer informatie over een vakantie in de Atlantische Loirestreek: www.atlantische-loirestreek.com

LEES OOK:
Nantes in 5 hippe highlights
Hippe camping midden in Nantes
Angers, de ideale stad?
24 uur in Le Mans
Puy du Fou, onvergetelijke ervaring met kinderen

Beeld: CRT Pays de la Loire (A. Lamoureux, M. Chaigneau, S. Gaudard, Clo&Clem, Les Conteurs, G. Chevalier, T. Ryo, Clack/A.Gregoire, Adobestock), Depositphotos, Unsplash.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *