frankrijk.nl

De culinaire warenhuizen van Parijs

Parijs is een feestje voor kookliefhebbers. Met alle goede markten, bistro’s en gespecialiseerde eetwinkels. Ook kun je inspiratie opdoen in de grote warenhuizen. Die hebben namelijk spectaculaire kruideniersafdelingen – à la Harrods in Londen.

 1. La Grande Epicerie van Le Bon Marché

De meest luxe ‘voedseltempel’ van Parijs vind je in Le Bon Marché, het warenhuis in de wijk Saint-Germain-des-Prés. Voor de mode is dit een bekend omloopadres maar juist ook het etenswarengedeelte is indrukwekkend: zo uitgebreid en zo ontzettend decadent! Met exclusieve kruidenierswaren in de mooiste verpakkingen en veel fotogenieke versproducten.

Zoals dure hammen die waar je bijstaat in flinterdunne plakjes gesneden worden. En glanzende vissen en oesters op ijs, die je ter plekke kunt proeven… De specialiteiten komen uit alle hoeken van de wereld en de (gillend dure) wijnkelder is een natte droom voor wijnkenners.

Goed om te weten: Op de rechteroever van de Seine zit sinds een paar jaar een tweede filiaal van La Grande Epicerie, in de chique winkelwijk Passy (16e arron.).

2. Galeries Lafayette Gourmet

Galeries Lafayette heeft 2 volle etages gewijd aan culinaire producten en etenswaren, in een apart gebouw, tegenover het ‘gewone’ warenhuis. Op de begane grond zijn vooral corners van bekende merken en chefs. Zoals de patisserie van Pierre Hermé, éclairs van Eclair de Génie, thee van Mariage Frères, vlees van de Parijse sterslager Hugo Desnoyer. Er zijn diverse barretjes waar je deze heerlijkheden direct kunt proeven.

Warenhuis Galeries Lafayette

Maar het echt wow-moment komt in het souterrain! Daar zit een uitgebreide, luxe supermarkt, met versproducten en ontelbaar veel houdbare specialiteiten. Koekjes van Mère Poulard, roze biscuits uit Reims, calissons uit Aix-en-Provence, fleur de sel, tapenades, sardientjes, truffelolie, 100 verschillende soorten jam en nog veel meer…

3. Le Printemps du Goût

Warenhuis Printemps, ook op Boulevard Haussmann, kon natuurlijk niet achterblijven. Sinds 2018 heeft het op de bovenste 2 verdiepingen van het gebouw met herenmode (Printemps l’Homme) een riante eetafdeling ingericht. Deze lichte verdiepingen met uitzicht op de Eiffeltoren bieden veel luxe comptoirs en restaurantjes. Een champagnebar, patisserie van Christophe Michelak, brood van Gontran Cherrier…

Verder zijn er veel artikelen in souvenirverpakkingen en rijen, rijen en rijen met potjes vol heerlijkheden. Deze voorverpakte kruideniersproducten leken ons wel iets duurder dan in Galeries Lafayette Gourmet, waar het aanbod breder is (ook zakken Haribo bijvoorbeeld).


Andere leuke adressen voor foodies in Parijs: 

Beaupassage

Nieuwe winkelpassage in Saint-Germain, vlak bij Le Bon Marché, waar diverse beroemde Franse chef eetwinkels geopend hebben. Anne Sophie-Pic, Pierre Hermé, Thierry Marx.

Marché des Enfants Rouges

Gezellige (deels overdekte) eetmarkt in de Haut-Marais, waar je de gekochte waar bij diverse kramen direct kunt opeten aan houten tafeltjes. Klassieke biologische producten uit Frankrijk en ook veel exotisch, zoals Libanese en Marokkaanse hapjes.

Dehillerin

Potten, pannen, messen en taartvormen van gastronomisch niveau! Deze bekende winkel in de buurt van Les Halles is een mekka voor kookliefhebbers.

G. Detou

Deze exotische kruidenierswinkel bij Rue Montorgueil is een begrip in Parijs. Je kunt er de gekste specerijen, kruiden en kookbenodigdheden vinden. ‘Chez Detou tu trouves de tout’, zeggen de Parijzenaren.

Le Comptoir de la Gastronomie

Een net zo fotogenieke sfeer tref je in deze kruidenierswinkel uit 1894, vlak bij Dehillerin (hierboven). Terrines, patés, sardientjes, droge worsten, potjes truffel en veel meer. En het leuke is: je kunt er ook ter plekke lunchen.

Le comptoir de la gastronomie: restaurant and kookwinkel

La Vaissellerie

In de Marais en in Saint-Germain kom je de groene façades tegen van deze winkel met serviesgoed. Stapels borden, schaaltjes, typische Franse soepkommen, imitatie-Laguiole-messen…

Eataly

Sinds 2018 heeft de Marais een vestiging van Eataly, een Italiaanse keten die in veel wereldsteden foodcourts heeft, met veel verschillende bars en restaurants onder één dak. En ook voorverpakte kruidenierswaren, schalen, pannen en andere kookspullen.

Félicita – foodhallen

In de buurt van de bibliotheek Mitterand, aan de westkant van Parijs zit sinds een paar jaar deze grote foodhal met diverse barretjes en eetgelegenheden.

Felicita Paris

LEES OOK:
Dit zijn de authentieke bistro’s van Parijs
8 hippe wijnbars in Parijs

Beeld: CC/Julia Fortuin (grote beelden Bon Marché en Lafayette), CC-BY A. Weidman (Beaupassage), CC-Bon Marché (in collage), CC-BY Nathalie Resende (broodje collage) Felicita -Ulrike Grafberger.. Overige foto’s: Nicky Bouwmeester

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *