frankrijk.nl

Normandië en 75 jaar D-Day: dit wil je zien!

Ga je dit voorjaar naar Normandië dan zul je op alle mogelijke manieren herinnerd worden aan de 75herdenking van D-Day. Met unieke tentoonstellingen, reconstructies, verhalen en herdenkingen. Op 6 juni 2019 is het de 75ste verjaardag van D-Day, de codenaam voor Operatie Overlord. Deze grootste amfibische invasie van onze geschiedenis – het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog – wordt uitvoerig herdacht in Normandië dit voorjaar. Als eerbetoon aan alle slachtoffers en de laatste levende oorlogsveteranen en natuurlijk als reminder aan onszelf, dat wij onze vrijheid te danken hebben aan al die dappere mannen en vrouwen.

D-Day jeep Normandië herdekingen

Juno Beach – Openluchttentoonstelling ‘In their footsteps’

Vanaf april 2019 herinnert deze openluchttentoonstelling  aan de soldaten en lokale bevolking die de bezetting, de invasie en de bevrijding hebben meegemaakt. Een parcours langs 7 dorpjes. Tot oktober 2019Meer info.

Landingsstranden Normandië - D-Day

Utah Beach – Musée du Débarquement: toen-en-nu-foto’s van de landingsstranden

Fototentoonstelling ‘Then and now’ over de dag van de landing. De foto’s zijn genomen tussen Utah Beach en Sainte-Marie-du-Mont en aan elk beeld uit 1944 is een foto uit het heden gekoppeld, heel bijzonder. Van juni tot november 2019, meer info: utah-beach.com

Utah Beach Normandie

Cherbourg – Musée Thomas Henry: Amerikaanse superhelden

De tentoonstelling Superheroes in Le Quasar-Musée Thomas Henry is gewijd aan Jack Kirby (1917-1994), de bedenker van de Marvel-striphelden. Hij was een van de Amerikaanse soldaten die in augustus 1944 landde op Omaha Beach, om zich bij het leger van generaal Patton te voegen. Deze ervaring heeft veel invloed op hem gehad en inspireerde hem ook tot de creaties van zijn wereldberoemd geworden helden. Van 25 juni tot 1 september 2019Meer info

Ranville – Mémorial Pegasus: Baileybrug en Operatie Goodwood

Dankzij de baileybrug, een uit onderdelen bestaande brug die heel snel kan worden opgebouwd, wisten de geallieerde strijdkrachten een snelle opmars te maken. In Ranville kun je een echte baileybrug en films over de opbouw zien. Ook in het museum: een tentoonstelling over Operatie Goodwood, de grootste tankveldslag van het Britse leger om het gebied ten zuiden van Caen.
Van 4 juni tot 15 december 2019, meer info: Mémorial Pegasus

Memorial Pegasus Normandië D-Day

Caen – Mémorial de Caen: schilderijen van Norman Rockwell

Een van de must-sees deze zomer: voor de eerste keer is het werk van de schilder Norman Rockwell te zien in Frankrijk. De tentoonstelling Rockwell, Roosevelt and the Four Freedoms belooft meer dan 70 werken van deze immens populaire Amerikaanse schilder en illustrator. Bezoekers kunnen ook een 360º-projectie zien in de nieuwe filmzaal van het grote gedenkmuseum in Caen. In dit filmpje alvast een impressie.

10 juni tot 27 oktober 2019, meer info: Mémorial Caen


1.000 portretten van gesneuvelde soldaten

In 48 verschillende gemeentes langs de kustlijn hangen duizend foto’s. Elke portret herdenkt een Amerikaanse, Canadese of Britse soldaat of een Normandische verzetsstrijder. Vanaf mei tot september 2019

D-Day herdenkingen soldaten


Kortlopende evenementen in juni 2019 

6 tot 9 juni: Merville – Bunkermuseum – Licht&Geluidshow

They did not know it was impossible. Dit is de titel van een grote licht- en geluidshow die voor en tijdens de Pinksterdagen plaatsvindt bij het Bunkermuseum in Merville. Er doen meer dan 100 figuranten en acteurs mee en er zijn verschillende reconstructies van hoe Britse parachutisten de bunker aanvielen in 1944.
Meer info: Batterie-merville.com  

Merville Normandie D-Day

1 tot 9 juni: Camp Géronimo, Saint-Mère-Église

Reconstructies van het kamp van de Amerikaanse luchttroepen in Normandië en een tentoonstelling naast het Airborne Museum in Sainte-Mère-Église. Op 8 juni is er ’s ochtends een demonstratie van verkenners. Open van 10.00 tot 18.00 uur.

legerkamp D-Day

2 tot 9 juni: Omaha Beach, WOII-legerkamp en tentoonstelling

Op Omaha Beach vindt een grootschalige militaire reconstructie plaats met een compleet tentenkamp. De tickets voor het legerkamp bieden ook toegang tot de nieuwe fototentoonstelling in het D-Day Omaha Museum. Open van 10.00 tot 19.00 uur.

legerkamp D-Day

6 juni, Sainte-Mère-Église

Tentoonstelling van militaire voertuigen en demonstratie van parachutisten op het plein. En nu maar hopen dat er niet weer een parachutist aan de kerktoren blijft hangen, zoals de Amerikaan John Steele tijdens de invasie! ‘s Avonds is er een concert voor de vrede.

sainte-Mere-Eglise Normandië D-Day

6 juni, D-Day op Gold Beach, Arromanches-les-Bains

’s Avonds zal hier een live jaren ’40-concert plaatsvinden met aansluitend een vuurwerkshow op het strand. Vanaf 21.00 uur.

defilie normandie

8 juni, Bretteville-l’Orgueuilleuse, parade en vrijheidsbal

Parade met burgers en soldaten in kleding uit de jaren ’40, een 30-koppige Schotse doedelzakband en meer dan 150 civiele en militaire voertuigen, ’s avonds gevolgd door een Vrijheidsbal met muziek uit die tijd. Parade om 15.00 en 19.00 uur.

10 juni, Herdenkingsvuurwerk

Om 23.30 uur wordt op de belangrijkste D-Day plekken langs de kust simultaan een groot vuurwerk worden afgestoken.

Engelse veteranen in Normandië

Meer informatie over de D-Day-evenementen: nl.normandie-tourisme.fr

Wil je er naar toe deze zomer of herfst kijk dan naar de leuke adresjes die wij vonden van vakantiehuizen en cottages in de Calvados-streek en de B&B’s in de buurt van de landingsstranden

Scheepsfestijn: Armada in Rouen 6 tot 16 juni 2019

In juni organiseert de Normandische stad Rouen voor de 7e keer de Armada. Noem het de Franse variant van onze Sail, waarbij zo’n 50 historische driemasters, oorlogsschepen en andere unieke vaartuigen aanmeren in deze hoofdstad van Normandië. Ook de Hermione, de nagebouwde Franse 18e-eeuwse driemaster is erbij! Spektakel verzekerd en bezoek is gratis, maar let op: de belangstelling zal enorm zijn! Meer info en programma: Armada.org

armada Rouen oude zeilschepen

LEES OOK: 
B&B’s bij de landingsstranden van Normandië
De 10 mooiste plekken van de Calvados
Nieuw klein D-Daymuseum in Normandië
7 aangrijpende WOII-plekken in Frankrijk

Tekst: Josee Schouten Beeld: CRT Normandie Tourisme: Plages Debarquement, Memorial Pegasus:©L.Recouvrot, kerktoren  Saint-Mère Eglise: ©G. Delahaye, Jeep/ parachutisten/Utah Beach/Arromanches/Camp Geronimo/ Please no more War/Merville: © S.Freres, Norman Rockwell/jeep/motorrijder/legerkamp bij nacht©L.Leloup/CRT Normandië (defilé motorrijders), ©MemorialCaen.©B.Collier, strand Normandiê. CC-BY-Olivier Duquesne(Armada Rouen). Hoofdbeeld: Ten Belles/CC-D-Day Festival / Engelse veteranen in Arromanches (CC-BY-UK in France).

2 reacties op “Normandië en 75 jaar D-Day: dit wil je zien!”

  1. Peter van Dijk schreef:

    Dit vind ik een geweldig artikel, en wil graag op de hoogte blijven en meer reisinspiratie opdoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *