frankrijk.nl

Nieuw D-Day-museum in Normandië

Wie op vakantie is in Normandië wordt op veel plekken aan de historische invasie herinnerd. Een charmant kleinschalig adres is het particuliere Normandy Victory Museum, waar de Nederlandse Elsemiek werkt.

Het Mémorial Museum in Caen is natuurlijk geweldig, voor wie alles wil weten over de geschiedenis de invasie van Normandië. Maar als je een wat kleinschaliger museum zoekt, bijvoorbeeld in combinatie met een bezoek aan de bekendste landingsstranden, dan moet je het Normandy Victory Museum op je lijstje zetten. Dit particuliere museum ligt op een voormalige Amerikaanse vliegbasis in departement de Manche, precies tussen Omaha Beach en Utah Beach.

Normandie oorlogsmuseum

Lees ook: 10 B&B’s en hotels bij de landingsstranden in Normandië (nr 2 ligt op maar 20 minuten van dit museum!)

Veelzijdige privé-verzameling

Het museum dat in 2017 opende, toont de grote privé-collectie van 3 Normandische geschiedenisliefhebbers. Bijna 6000 objecten, van uniformen, wapens, dagelijkse gebruiksvoorwerpen tot WOII-voertuigen. De expositieruimte van 1.000 m2 is verdeeld in mise-en-scènes, die verschillende oorlogsthema’s belichten. Zoals de rol van vrouwen tijdens de oorlog en de gevechten die plaatsvonden in de heggen (het bocage) van de Manche.

Normandie oorlogsmuseum

Ritje in een legertank

Met deze visuele presentatie en veel interactie speelt het museum ook in op jonge bezoekers. Zo mag je originele geweren optillen om te voelen hoe zwaar die zijn en zijn er diverse simulaties waarbij je een vliegtuig of een tank bestuurt. Maar de grootste attractie is de mogelijkheid om buiten op het terrein een ritje te maken in een echte legertank. Ook de bar in jaren ’40-stijl en de museumboetiek met kruideniersspullen uit oorlogstijd maken dit een heel aardig museum waar beleving voorop staat.

Normandie particulier oorlogsmuseum

Normandy Victory Museum, €9 volwassenen, kinderen vanaf 7 jaar €6, entrée + ritje in tank €40 p.p. Meer informatie: www.normandy-victory-museum.com

PLUS+
– Elsemiek Dekker, een enthousiaste jonge landgenote, werkt in het museum en verzorgt Nederlandstalige rondleidingen op afspraak! Sowieso zijn alle beschrijvingen zowel in het Frans als in het Engels. En een meertalige audioguide is in de maak.
– Het museum ligt vlak bij andere bekende WOII-herdenkingsplekken, zoals Omaha Beach, Sainte-Mère-Eglise (kerkje en Airborne museum) en de Amerikaanse begraafplaats in Colleville-Sur-Mer.

Nieuw D-Daymuseum Normandie

Normandie particulier oorlogsmuseum winkel

Beeld: copyright Normandy Victory Museum (FB en Instagram).

LEES OOK:
7 indrukwekkende WOII-plekken in Frankrijk
Oradour-sur-Glane, dorp met een (oorlogs)verleden
Hotel met zeezicht bij Dieppe in Normandië

Algemeen 728x90

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *