frankrijk.nl

Carole’s bezoektips voor Lyon

Lyon heet niet voor niets de ‘andere Lichtstad’ van Frankrijk. In december vindt hier elk jaar een geweldig festival plaats: het Fête des Lumières. Carole genoot ’s avonds van alle lichtshows en ging overdag opnieuw op ontdekkingstocht in de stad. Dit vond zij de leukste activiteiten in Lyon!

Een andere grote trekpleister van Lyon is het jaarlijkse Fête des Lumières. Dit jaarlijkse lichtfestival begon als een religieus feest met kaarsjes, maar groeide uit tot een festival met miljoenen bezoekers per jaar. Carole was er vorig jaar bij en verzamelde een paar handige tips voor als je dit bijzondere evenement eens wilt meemaken! Ook ontdekte zij dat je overdag nog genoeg tijd overhoudt om Lyon ook bij daglicht te ontdekken. Zoals fietsen langs de oevers van de twee rivieren van de stad, genieten van de mooie huizen in Vieux-Lyon, of nog verder teruggaan in de tijd met een bezoek aan het Romeinse amfitheater en bijbehorende museum.

Insider Tips van Carole in LyonAnooki, leuk kunstwerk tijdens het Fête des Lumières 2018

Dit deed Carole tijdens haar bezoek aan Lyon in december 2018:

1. Bezoekje aan Les Halles Paul Bocuse: dit paradijs voor fijnproevers ligt buiten het centrum, dus ga hier langs met de shuttlebus vanaf of naar het vliegveld. Je ziet hier zelfs al om 11 uur ’s ochtends locals een bordje oesters of zee-egels eten!

Halles Paul Bocuse Lyon

2. Rondleiding door Vieux-Lyon: met de Lyon City Card kun je een gratis rondleiding volgen door de oudste wijk van Lyon. Samen met een gids ontdek je façades uit de Renaissance, smalle geplaveide straatjes en de traboules, de verborgen doorgangen die als sluiproute van de ene naar de andere straat lopen.

3. Klim omhoog naar La Croix-Rousse: voor een fantastisch uitzicht over Lyon moet je in de wijk Croix-Rousse zijn. Dat is de voormalige wijk van de wevers (canuts), waar ateliers en winkels herinneren aan de tijd waarin Lyon een belangrijke textielstad was. Tegenwoordig hangt er een hippe en alternatieve sfeer, met veel gekke caféetjes en street-art, erg leuk! Favorieten: La Bijouterie is een leuk lunchadres met Aziatische invloeden (zie foto), Bonne Vague (1 rue Abbé Rozier) is een winkel met leuke T-shirts, truien en jurken met een Bretonse twist en bij Le Hood Bar kun je de heerlijkste wafels halen met goede koffie erbij.

restaurant La Bijouterie in La Croix-Rousse

4. Naar de basiliek van Fourvière: om bij de Notre-Dame te komen moet je minstens zo veel trappen op als voor La Croix-Rousse! Op de heuvel Fourvière komen veel Lyonnais ’s middags hardlopen. Er zijn weinig winkelmogelijkheden, maar je komt hier om het uitzicht vanaf de basiliek te bewonderen. Het interieur van deze kerk is werkelijk prachtig. Met de City Card kun je gratis een bijzonder kijkje op het dak van de Notre-Dame reserveren. Als je weer afdaalt naar Vieux-Lyon, loop dan via het Romeinse amfitheater, waar ’s zomers openluchtconcerten plaatsvinden.

Fourvière Lyon

5. Bezoek een of meerdere mooie musea: zoals het Musée des Confluences (foto), in de moderne wijk Les Confluences, tussen de twee rivieren in. Erg fotogeniek en bijzonder, met prachtig ingerichte tentoonstellingen. Of het Musée des Beaux-Arts, een kleinere versie van het Louvre. Als je geen tijd hebt om alle 70 zalen te bekijken, neem dan op z’n minst een kijkje in de heerlijke binnentuin en theesalon. Ook het Musée des Arts Décoratifs et des Tissus schijnt een must-see te zijn! Met de City Card kun je in 23 musea gratis naar binnen.

Musee des Confluences in Lyon

6. Lekker uit eten: als afwisseling op de bouchons en sterrenrestaurants, maar om wel trouw te blijven aan mijn culinaire standaarden, vond ik dit bekroonde, biologische sterrestaurant in Lyon. Je bent natuurlijk wel in de gastronomische hoofdstad van Frankrijk! Restaurant Prairial is perfect voor zowel de vlees- en visliefhebbers als de vegetariërs, die een 100% vegetarisch menu kunnen kiezen. Een modern adres, maar met een warme en gezellige sfeer.

steren restaurant Prairial in Lyon

7. Langs de oevers fietsen: ik heb met de Vélo’v-stadsfiets een fietstochtje gemaakt langs de oevers van de rivieren. Ik vertrok vanaf het Musée des Confluences en fietste tot aan de Opéra. Fantastisch om te doen! En je kunt ook tot aan het mooie park Tête d’Or fietsen!

met de fiets langs het water in Lyon

Lees ook ons artikel over het Fête des Lumières in Lyon

Beeld: Carole Goelitz, CC/Robyn Thiessen (Fourvière)

LEES OOK:
Nog 10 dingen die je vooral moet doen in Lyon
De 6 leukste wijken van Lyon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.