frankrijk.nl

20 praktische tips voor Parijs

Handige dingen om te weten voordat je naar Parijs vertrekt, omdat ze je verblijf makkelijker of goedkoper maken! Zoals speciale tarieven voor kinderen, parkeren in Parijs, wat doe je met je koffers, tips voor de metro, gratis Wifi en meer.

Insidertips Parijs

1. Met de trein? Koop tijdens de treinreis heen alvast een eerste metrokaartje in de Thalys-bar dan hoef je op Gare du Nord niet in de vaak lange rijen te staan voor de kaartjesautomaat.

2. Met het vliegtuig? Zeker als je even snel een weekend Parijs wilt ‘doen’ is vliegen ook een optie, zeker nu je lowcost vliegtickets naar Parijs kunt boeken. En die zijn soms goedkoper dan de trein.

3. Met de auto? Na 20.00 uur en op zondag kun je gratis op straat parkeren in Parijs. Maar weet dat je overdag en ’s zaterdags maximaal 2 uur achtereen betaald mag parkeren (kan met een creditcard). Let op: je hebt een milieusticker nodig om doordeweeks door het centrum, dus binnen de ringweg van Parijs te rijden.

4. Parkeren in een parkeergarage kost gemiddeld €40/24 uur. Goedkopere optie: een van de grote parkings aan de rand van de stad, zoals Paris France Parking Place des Fêtes: €21/24 uur (noordoostkant ring, Porte des Lilas, daarna metro 9).

5. Alle parken van Parijs hebben gratis Wifi (zoek het netwerk ‘Paris-Wifi’).

6. De 13 gemeentemusea van Parijs zijn gratis, waaronder het prachtig Petit-Palais (kunst/Champs-Elysées) en het Musée d’Art Moderne (MAM/Trocadero).

7. Vermijd de grote musea – zoals het Louvre en Musée d’Orsay – op de 1e zondag van de maand, want dan zijn ze gratis en dus loei-druk. Overigens zijn deze 2 nationale musea altijd gratis voor iedereen jonger dan 25 jaar.

8. Download de RATP-reisplanner voor de metro en de bus ‘Next Stop Paris’ voor je smartphone (Apple/Google). Handig ding en werkt ook offline. Lees ook: 20 slimme tips voor de metro in Parijs

9. Voor kinderen tot 4 jaar hoef je geen kaartje te kopen in metro of bus. Voor 4 t/m 9 zijn er kaartjes met een lager tarief (billet à tarif reduit). Koop metrokaartjes bij voorkeur per 10 stuks (un carnet). 

10. Pas op voor de gouden ring-scam Deze truc wordt veelvuldig uitgevoerd bij de bekendste monumenten van de stad. Iemand spreekt je aan en zegt dat je een ‘gouden’ ring hebt laten vallen. Jij zegt hij is niet van mij, maar de oplichter geef hem je cadeau en wil daarna wel vindersloon. Ook nep: betalende petities voor dove kinderen. 

metro Parijs

11. Je kunt skip-the-line kaartjes regelen voor veel monumenten en musea in Parijs.

12. In Parijs zijn bijna alle winkels tot 20.00 uur open, dus je hebt de tijd! Bakkers en speciaalzaken zijn zelfs op zondag(ochtend) geopend.

13. Voor de liefhebbers van Franse verzorgingsproducten: dit zijn opvallend goedkope apotheken in Parijs.

14. Koffers achterlaten? Gare du Nord heeft een netjes nieuw bagagedepot (na binnenkomst links en dan de trap af, medium-kluisje €7,50/24 uur). En handig is ook deze organisatie met adressen (winkels/hotels) in heel de stad (per koffer €6/6 uur).

15. Culinaire souvenirs meenemen uit Parijs? Vraag bij de kaasboer of hij kazen vacuüm verpakt en ga kijken bij de Monoprix (lees ook: 10x meenemen uit de supermarkt).

16. Alle lopende exposities en evenementen in een oogopslag? Koop bij de eerste krantenkiosk die je tegenkomt een l’Officiel des spéctacleseen papieren weekgids met alle uitgaanstips (€1).

Parijs Park oevers Rives de Seine

17. Wil je geen fleswater in een restaurant maar gewoon kraanwater, gebruik dan het woord carafe d’eau. Lees ook: praktische taaltips en codewoordjes voor Franse restaurants.

18. Goedkope theaterkaartjes? Er zijn diverse kiosken waar last-minute tickets voor theatershows van diezelfde avond verkocht worden: Kiosque Culture op Place Madeleine, de krantenkiosk naast metrohalte Palais Royal-Louvre en Kiosque Culture bij station Montparnasse. De online-variant is Billet Réduc.

19. Vélib, de stadsfietsen van Parijs zijn een handige manier om veel van de stad te zien. Je hebt alleen een bankpas of creditcard nodig om ze te lenen: eerste half uur is gratis. Daarnaast kun je natuurlijk ook een georganiseerde fietstour boeken met Nederlandse gids. Ook erg leuk: deze rondleiding op Hollandse fietsen.

20. Lunchmenu’s zijn bijna altijd goedkoper dan avondmenu’s in bistro’s in ParijsDus do as the French do, ga warm lunchen met een wijntje erbij!

Tekst: copyright frankrijk.nl Beeld: CC/Nicky Bouwmeester (Rives de Seine & Jardin du Luxembourg), CC-BY/Giacomo Carena1 (metrobord), CC-BY/Thomas Loire (Eiffeltoren)

LEES OOK: 
10x koffie bestellen in Frankrijk
De ringweg van Parijs: 6 dingen om te weten
20 tips Parijs met kinderen
De leukste winkelwijken van Parijs

2 reacties op “20 praktische tips voor Parijs”

  1. RL schreef:

    Tip voor tip 3: Reserveer een parkeergarage via Parkings de Paris, voordeliger dan gewoon inrijden. Kaartje trekken bij het inrijden en daarna bij de parkeerwacht icm geprinte reservering omwisselen. Tussentijds in/uitrijden zou mogelijk zijn, nog niet geprobeerd. Immers, parkeren en daarna met de metro/fiets verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *