frankrijk.nl

Onbekende parel in Parijs: Musée de la Chasse

Musée de la Chasse et de la Nature is een van de leukste kleine musea van Parijs en zeker het meest verrassende. Geweldig adres om te combineren met een bezoek aan de hippe winkelwijk Marais. Ook met kinderen!

Het Louvre en Musée d’Orsay zijn natuurlijk fantastische musea. Maar ze zijn ook erg groot en daar heb je tijdens een lang weekend in Parijs niet altijd de energie en tijd voor. Gelukkig heeft de stad ook veel mooie kleine musea, zoals het Musée de la Chasse et de la Nature in de Marais. Een verrukkelijk museum verstopt achter de binnenplaats van twee oude herenhuizen.

Parijs stedentrip onbekende leuke kleine musea: Musee de la Chasse

Charmant klein museum

Afgeschrikt door de naam (‘het museum van de jacht?‘ hè bah) duurde het een tijdje voordat ik er überhaupt naar binnen wilde. Maar na een eerste bezoek was ik meteen verkocht; zo’n leuke plek! In 1965 werd dit museum opgericht door een rijk echtpaar, François en Jacqueline Sommer. Als aanhangers van een ‘ethische vorm van jagen’ wilden zij in de loop der eeuwen steeds veranderende relatie tussen mensen en wilde dieren belichten.

Parijs stedentrip onbekende leuke kleine musea: Musee de la Chasse

Originele mix én humor

Je loopt er in het begin nietsvermoedend door de barokke en typisch Franse vertrekken. Met hun glanzend parket, kroonluchters en schilderijen van 17e- en 18e-eeuwse jachttaferelen een serieuze boel. Totdat je in de hoek van de kamer ineens een rood vosje ziet liggen. Koddig opgerold op een antieke stoel. Al snel ontdek je daarna in elke ruimte geestige knipogen in de vorm van opgezette dieren en hedendaagse kunst. Wie maken er in deze villa eigenlijk de dienst uit?

Parijs stedentrip onbekende leuke kleine musea: Musee de la Chasse

Curiositeitenkabinet

Het leuke is dat het museum steeds andere hedendaagse kunstenaars vraagt om ‘in gesprek’ te gaan met de vaste collectie. En dat levert prachtige onverwachte dingen op. Zoals het Tim Burton-achtige curiositeitenkabinet dat eenhoorns en een bosgeest blijkt te bevatten. Of de videokunst die ineens begint te bewegen tussen de gouden lijsten met eendenkoppen.

Parijs stedentrip onbekende leuke kleine musea: Musee de la Chasse

Onlangs kreeg het grote edelhert zelfs een rode jurk van tule aangetrokken door kunstenares Sophie Calle. En rolde dat everzwijn aan de muur nou met zijn ogen? Enfin, je hoort het al. Dit is zo’n plek die je zelf gezien moet hebben om de sfeer te begrijpen.

Parijs stedentrip onbekende leuke kleine musea: Musee de la Chasse

Beroofde neushoorn 

Dat ook een ‘Museum voor de Jacht’ niet veilig is voor stropers, bleek een paar jaar geleden. Toen kwamen twee overvallers gewapend met handzagen en peperspray het museum binnenstormen en zaagden met lomp geweld de hoorns van een opgezette neushoorn af. De keratine in die hoorns is in sommige landen veel geld waard vanwege hun vermeende lustopwekkende werking.

Parijs stedentrip onbekende leuke kleine musea: Musee de la Chasse

Een kunstenaar gaf de verminkte neushoorn nieuwe hoorns… van glanzend goud! Mede als eerbetoon aan de nog levende soortgenoten, die met uitsterven bedreigd worden juist vanwege die waardevolle hoorns. Mooi symbool. Maar ook een bizar en schokkend verhaal. Je kunt ernaar vragen bij de suppoosten van dit museum, die allemaal opvallend vriendelijk zijn en graag een praatje maken.

Musée de la Chasse et de la Nature, din t/m zon van 11.00 tot 18.00 uur. Woensdag tot 21.30 uur. Entree: €8, gratis voor kinderen! Meer informatie: www.chassenature.org

Parijs stedentrip onbekende leuke kleine musea: Musee de la Chasse

KOFFIETIP

Na een bezoek aan het Musée de la Chasse kun je een kop koffie drinken bij Le Dôme du Marais, een bijzonder restaurant vlakbij. ’s Avonds dineer je daar in de koepelzaal van een vroeger veilinghuis, maar in de weekenden kun je overdag ook koffie- en theedrinken in de kleine wintertuin. Met parkieten in kooitjes en moderne fotokunst aan de muur een verrassend sereen plekje in de drukke Marais.

Le Dome du Marais koffie drinken in ParijsLe Jardin d’Hiver van restaurant Le Dôme du Marais (53bis rue des Francs Bourgeois, 2 straten van het museum)

Tekst en beeld: CC/Nicky Bouwmeester

LEES OOK:
10 leuke lunchadressen in de Marais
De leukste winkelstraten van Parijs
5 mooie musea in de Marais

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *