frankrijk.nl

7 irritaties in Franse restaurants

Franse obers zijn een stuk klantvriendelijker geworden de laatste jaren en ze spreken ook vaker een woordje Engels. Over de ontvangst hoor je ons dus niet klagen, maar deze dingen werken soms op onze zenuwen tijdens de vakantie.

Op frankrijk.nl zijn we vaak zo lyrisch over het eten in Frankrijk dat wat relativering op z’n tijd geen kwaad kan. Heerlijk namelijk dat tafelen op z’n Frans, maar deze dingen zijn soms minder leuk in restaurants en café’s in Frankrijk.

1. Automatisch het toeristenmenu krijgen

Aardig bedoeld, maar als de ober je zonder het eerst te vragen een Engels menu brengt dan voelt het toch een beetje alsof er in hoofdletters TOERIST op je voorhoofd staat. Bovendien: heb je daar nou die cursus Frans voor gedaan? En zelfs als je een Franse menukaart lezen lastig vindt, dan blijft het toch reuze handig om tenminste één menu in het Frans op tafel te hebben… Hoe weet je anders dat die vreemd klinkende ‘rooster in red wine’ gewoon een coq au vin is?

2. Ongevraagd de rekening krijgen

Je glas is nog lang niet leeg, maar de ober legt pontificaal een bonnetje op je terrastafel. ‘Je peux vous régler s’il vous plaît?’ Hè, daar had je niet om gevraagd? Wil hij je weg hebben ofzo? In Frankrijk betekent dit gewoon dat zijn dienst erop zit en dat een collega de tafels overneemt. Je mag dus gerust blijven zitten als je even tussentijds de rekening betaalt, maar toch voelt dit voor Nederlanders wat ongemakkelijk.

3. Eerste en tweede service

Ergerlijk verschijnsel in Parijs en andere grote Franse steden: al bij het reserveren maakt de bediening van een hip restaurant je duidelijk dat je voor 21.30 uur klaar moet zijn met eten, omdat er daarna nieuwe gasten komen voor jouw tafel. Eenmaal aan tafel wordt je daar zelden aan gehouden gelukkig, maar de boodschap vooraf klinkt al zo brutaal… Overigens zien we dit fenomeen ook meer en meer bij populaire Nederlandse restaurants, dus exclusief Frans is het probleem niet…

4.  Restaurants op het platteland die al om 14 uur sluiten

Riskeer je bovengenoemde ergernis in de hoofdstad, op het platteland heb je weer te maken met strenge openingstijden. Wie na 13.30 uur binnenwandelt voor de lunch kan op veel plekken op een lauwe ontvangst rekenen. Na 14.00 uur is het ook voor een koude hap al lobbyen geblazen, ook al zitten er nog veel mensen aan tafel.

openingsuren van restaurants op platteland in Frankrijk

5. Fleswater aangesmeerd krijgen

Je wilde gewoon een karafje kraanwater naast de wijn, maar de ober deed net of hij je Frans niet begreep en bracht een dure waterfles. Het moet gezegd: in Nederland is deze praktijk nog erger: daar kun je meestal niet eens kraanwater bestellen. In Frankrijk is het magische woord ‘carafe d’eau’, dan moet de ober wel… Lees ook: 10 opvallende Franse wetten

6. Parijse restaurants die selectief plaatsen

Er waren een paar jaar geleden diverse schandalen over: trendy restaurants in Parijs waar alleen ‘knappe’ gasten op het terras mochten zitten. De betrokken restaurants beloofden beterschap maar een bekende brasserie als Lipp, in de wijk Saint-Germain, doet al een eeuw lang bijna hetzelfde. Hemingway schreef al over de beneden- en bovenzaal van dit restaurant die respectievelijk als ‘hemel’ en ‘hel’ bekend stonden. Opzichtige toeristen werden meteen naar de donkere eerste verdieping (de hel) verbannen en dat gebeurt nog altijd.

7. Hoofdrol voor vlees

De vegetarische hype begint ook in Frankrijk terrein te winnen en chef-kok Alain Ducasse durfde rood vlees zelfs helemaal te schrappen in het driesterrenrestaurant van het Plaza Athenée. Maar in een gemiddeld restaurant in Frankrijk is een flink stuk vlees (of een moot vis) nog altijd het middelpunt van vrijwel elk gerecht. De rest op het bord is bijzaak en groenten hebben een ondergeschikte rol. Wat heel jammer is, want er zijn zo veel heerlijke Franse groenten en groentegerechten…

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: cover Restaurant Mollard Parijs, CC Corinne Moncelli, CC/PSJ de Vries(terras), CC/Nicky Bouwmeester

LEES OOK:
10 taaltips voor in het restaurant
Superhandig: Culifrans op je smartphone
17 dingen die de Fransen grappig vinden aan Nederlanders

Eén reactie op “7 irritaties in Franse restaurants”

  1. Hmm, tja, de afgelopen dagen steeds vaker spontaan in het Engels aangesproken door obers in Parijs. Jammer alleen dat ze het Engelse antwoord dan niet verstaan. Ligt ongetwijfeld aan mijn Engels…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *