frankrijk.nl

10 opvallende Franse wetten en regels

Nederlanders steken vaak de draak met de Franse bureaucratie. Al die regels, zo streng en onpraktisch in onze ogen… Maar aan sommige van deze wetten zou Nederland best een voorbeeld kunnen nemen!

1. Franse supermarkten mogen geen eten weggooien

Franse supermarktketens zijn verplicht om onverkochte etenswaren aan te bieden bij voedselbanken in plaats van ze weg te gooien of te vernietigen (lees: overgieten met chloor om te voorkomen dat clochards de vuilnisbakken doorzoeken).

2. Je kunt in Frankrijk trouwen met iemand die overleden is

Sinds 1914 zijn postume huwelijken toegestaan in Frankrijk. Aanvankelijk was deze wet bedoeld voor de kinderen van gesneuvelde soldaten. Maar in 1959 blies president Charles de Gaulle de wet nieuw leven in na een ramp met een stuwdam in de Provence. Een jonge zwangere weduwe mocht haar verongelukte verloofde toen alsnog huwen. Deze mogelijkheid bestaat nog altijd, mits de betrokkenen aantoonbare intenties hadden om te trouwen voordat één van tweeën overleed én de president toestemming geeft.

3. Franse huisbazen mogen niemand uit huis zetten in de winter

Volgens de zogeheten trêve hivernale mogen huisbazen hun huurder tussen 1 november en 31 maart niet uit huis zetten. Zelfs al is er sprake van illegale onderhuur, heeft de huurder een huurachterstand of was er een uitzettingsprocedure in gang. Deze Franse wet moet voorkomen dat huurders in de winterkoude op straat komen te staan. Vanwege de corona-crisis is dit recht dit jaar zelfs verlengd tot 10 juli..

Franse weten regels opvallend verrassend

4. Ketchup is verboden in schoolkantines

Ketchup is wegens gezondheidsredenen al jaren verboden in Franse schoolkantines en ook moet er sinds 2018 minstens één keer per week een vegetarische maaltijd op het menu staan. Ook moeten kantines van al hun geserveerde gerechten minstens één monster 8 dagen lang bewaren. Een zogeheten plat-témoin, een ‘bewijsgerecht’.

5. Mobiele telefoons zijn verbannen uit Franse scholen

Sinds 2018 zijn mobieltjes verboden op Franse openbare scholen. Leerlingen moeten alle apparaten met een internetverbinding afgegeven of opbergen voordat ze hun klas ingaan. Deze regel geldt voor basisscholen en collèges (leerlingen tot 15 jaar). Op de lycées mogen schoolbesturen zelf het beleid bepalen.

6. Geen shorts in het zwembad, alleen strakke slips

Veel vakantiegangers hebben het al wel eens meegemaakt: aangekomen bij de piscine municipale moeten de heren uit het gezelschap terug naar huis of een strakke speedo uit een automaat trekken…! Wijde zwemshorts (shorts de bain) zijn om hygiënische redenen verboden in openbare zwembaden. Dit verbod staat overigens niet in het Franse wetboek, maar valt onder het sanitaire reglement van publieke zwembaden. Wel is er vorig jaar een wetsvoorstel ingediend voor een boerkini-verbod in Franse zwembaden, maar deze wet is (nog) niet aangenomen.

7. In een Frans restaurant heb je recht op een gratis karaf kraanwater

Volgens een Franse wet uit 1967 moeten restaurateurs een gratis fles kraanwater schenken bij de maaltijd als klanten daarom vragen. Even anders dan in Nederland of België, waar restaurants soms doodleuk een karaf weigeren en alleen fleswater bieden. De karaf met kraanwater is in Frankrijk onderdeel van het ‘couvert’ in restaurants, net als zout en peper en een mandje brood. Franse caféhouders daarentegen zijn niet verplicht om een gratis glas water te schenken.

karaf water verplicht in Frans restaurant

8. Minimaal 35% van de gespeelde muziek op de Franse radio moet Franstalig zijn

Sinds 1996 gold in Frankrijk het quotum van minimaal 40% Franstalige muziek overdag op de radio (waarvan minstens de helft recente producties, dus niet alleen nostalgische chansons). In 2017 heeft het Franse parlement deze regel ietsje afgezwakt: nog maar 35% hoeft Franstalig te zijn. En voor enkele radiozenders die gespecialiseerd zijn in underground- of internationale muziek geldt zelfs een uitzonderingsregel van 10%.

9. ‘Catcalling’ of straatintimidatie is strafbaar 

Een Franse wet uit 2018 heeft het naroepen van vrouwen op straat of in de metro strafbaar gemaakt. Mannen die vrouwen in een publieke omgeving bestoken met sis-geluiden of seksistische opmerkingen kunnen een boete krijgen van maximaal €750.

10. Geen alcohol op de werkvloer, behalve wijn, bier en cider

Volgens de Franse ‘Code du Travail’ is alcohol op de werkvloer strikt verboden tenzij het ‘wijn, bier, cider of poiré (perencider)’ betreft. Alleen champagne en sterke drank zijn dus uit den boze, maar hiermee kom je als werknemer toch een heel eind zou je zeggen.

En….. mag je je varken nou wel of niet Napoleon noemen in Frankrijk?

Napoleon verbood de Fransen om zwijnen naar hem te vernoemen: dat was een keizer onwaardig. Volgens een hardnekkige legende zou die wet nooit zijn geschrapt en is de regel dus nog steeds van toepassing. Helaas: mooi verhaal, maar niet waar!

parels voor de zwijnen

LEES OOK:
10 dingen die de Fransen nét even anders doen
Franse stokbrood-etiquette

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: copyright Magali (verkeersbord), Nicky Bouwmeester (karaf), CC-BY Leah Kelly (varken). Openingsbeeld: foto uit de film Le Grand Bain

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *