frankrijk.nl

Succesvolle Nederlandse pub in Lyon

In hartje Lyon runt een Nederlands-Franse familie een café met een Amsterdams thema. Dam’s Pub is inmiddels een begrip bij locals en buitenlanders. Gastblogger Marco Boot ging kijken én een glaasje jenever drinken!

Zoals een Hollander betaamt ben ik een half uur te vroeg voor mijn afspraak en ga op een bankje zitten in het park tegenover de Dam’s Pub. Ik kan niet wachten om op de afgesproken tijd naar binnen te gaan. Het terras is vol en binnen is het een gezellige drukte en de warme gastvrijheid komt me tegemoet. het is John, die mij vanachter de bar met een ‘Bonjour’ begroet. Ik neem de gok en antwoord met een Hollands ‘Hallo’ terug.

Nederlands café bar in Lyon Frankrijk

Droomproject sinds 1977

In een van de gezellig hoeken maak ik kennis met het hele gezin: ouders Ron (Amsterdammer) en Jeanine (Lyonnaise) en hun kinderen John, Virginie en Manu. Ron vertelt dat hij sinds zijn huwelijk in 1977 in Frankrijk woont en dat hij altijd de droom had om een eigen bedrijf te beginnen. Zijn kinderen hebben deze droom uiteindelijk gerealiseerd: un pub hollandais à Lyon!

Marco Boot in Dams Bar Lyon

Klompen en fietsen

Het is een totaalconcept dat tot in de puntjes is uitgewerkt: nauwkeurig gekozen kleuren en logo, typisch Hollandse objecten zoals fietsen, die her en der door de pub hangen, Amsterdamse trapgevels, logo’s van voetbalclubs, molens en klompen.

Dams pub interieur in Lyon

Eén hele wand is zelfs geheel gedecoreerd met persoonlijke Hollandse spullen van hun dierbare familie en vrienden in Nederland: blik Haagsche hopjes, Nederlandse kentekenplaten, koeien en DE koffieblikken. Voor de echte jenever-liefhebber staat er uiteraard altijd een fles Bols koud. Gasten kunnen koffie met appelgebak bestellen. En sinds Lyon een eigen Hema heeft, hoort een stroopwafel bij de thee ook tot de mogelijkheden. Ook zijn er diverse Nederlandse en Belgische bieren. Zoals Grolsch van de tap en flesjes De Molen, een ambachtelijk bier uit het Zuid-Hollandse Bodegraven, waar diverse Franse stamgasten inmiddels standaard om vragen.

Hollandse hartelijkheid in Nederlandse bar in Lyon

Hollandse hartelijkheid

Na het sluiten van de vorige bar op deze locatie – Café de la Mairie (een instituut in Lyon) – wachtten de buurtbewoners en vaste gasten argwanend af wie de nieuwe eigenaar zou worden. Toen bleek dat het Nederlands-Frans zou worden, waren sommigen  bang voor een vestiging van een grote keten. Alles werd immers zo professioneel aangepakt en origineel ingericht. Maar al snel werd het tegendeel bewezen, de pub staat erom bekend dat de eigenaren en hun medewerkers dicht bij hun gasten staan. Of het nu de oude garde aan de toog is, de vaste groepjes internationale studenten of de verdwaalde toerist die binnenloopt in de hoop dat er Nederlands of Engels gesproken wordt – iedereen krijgt hier persoonlijke aandacht.

Nederlands café bar in Lyon Frankrijk

Naast de pub ligt het gemeentehuis van het 1e arrondissement van Lyon. En volgens vast gebruik wordt er na de meeste huwelijksvoltrekkingen un vin d’honneur geserveerd. Het is een ‘kroon’ op het succes van de familie dat een Hollandse pub die receptie vaak mag organiseren voor de Fransen!

Gastblogger Marco Boot
Marco Boot runde samen met 4 vrienden de charmante en gezellige chambres d’hôtes Le Bois des Dames, die onlangs overgegaan is in Frans handen. Marco schrijft voor frankrijk.nl gastblogs over leuke plekken in zijn eigen streek en ook over Lyon.

LEES OOK:
Inchecken bij het altaar: Hôtel Fourvière in Lyon
Groeten uit Lyon (leuke tussenstop en nog leukere stedentrip!)
Charmehotel tussen de lavendel in de Drôme Provençal

5 reacties op “Succesvolle Nederlandse pub in Lyon”

 1. Jos en Astrid schreef:

  Wat een ontzettend mooi stuk over onze Franse familie en hun succesvolle “pub”. Wij zijn dan ook heel trots dat zij dit voor elkaar hebben gebokst en hier iedere dag met hart en ziel voor gaan. Ik heb 1 opmerking en dat is, in het eerste stuk komt John voor met vervolgens een foto van een andere jongen, beetje jammer. Het wekt de suggestie dat dat John is.

 2. Wim D. schreef:

  Wij vinden het een van de leukste plekken in Lyon. Frankrijk en Nederland zo leuk geïntegreerd dat zelfs de Belgen het fijn vinden. En naast de lekkere Nederlandse bieren ook een keur aan Belgische specials op de kaart : lang leve de Stefanus (en de Duvel, en de Choufe …)!

 3. Ans en Richard Schake-Kooke schreef:

  Hi Marco, een leuk geschreven stukje over Dam’s Pub.
  Ook wij zijn trots op wat onze familie in korte tijd heeft bereikt. Prachtig dat de kinderen van Ron zijn droom uiteindelijk hebben bewaarheid. Je hebt de sfeer die er heerst bijzonder goed weergegeven.
  Groeten uit Graft-De Rijp

 4. Peter en Marjan Wagenaar-Kooke schreef:

  Hallo Marco, wat een leuk artikel voor mijn familie in Lyon over Dam’s Pub!! Ze verdienen het echt. We zijn heel trots op ze. Ook heel leuk geschreven!
  Groet, Peter en Marjan

 5. Rens De Groot schreef:

  Hele leuke bar met thema-avonden die mij aan kermisfeest doen denken. Echt gezellig met een lekker biertje en sfeervol!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button