frankrijk.nl

Absoluut zien in Lyon, dit museum!

Van plan om een tussenstop te maken in Lyon deze zomer ? Goed idee! In Vieux-Lyon zit een museum dat een omweg waard is: Musée Cinéma & Miniature. Met honderden decors en originele filmrekwisieten een droom voor filmliefhebbers van alle leeftijden.

Vieux-Lyon is prachtig. Deze renaissancewijk, ingeklemd tussen de heuvel van Fourvière en de Saône, is niet groot. Maar je bent al snel uren zoet in de gezellige keienstraatjes vol wijnbars, restaurants en winkels. Te midden van al die drukte kun je verdwijnen in de fluisterstille traboules, verborgen doorgangen langs oude binnenplaatsen. En vlak bij de kathedraal is er nog een plek om stil van te worden: het Musée Miniature & Cinéma.

Museum Lyon Cinema & Minitaure

Een pareltje in Vieux-Lyon

Wie zich afvraagt  of een bezoek aan een ‘miniaturen- en filmmuseum’ wel onmisbaar is als je Lyon aandoet, die moet even door de ruim 4.000 (!) laaiend enthousiaste reacties op Tripadvisor scrollen. ‘Impressive’. ‘Petit bijou’. ‘Geweldig…!’. Niemand lijkt onberoerd door dit charmante adres. Het zit het in een monumentaal 16e-eeuws gebouw met een okerkleurige façade, typisch Vieux-Lyon, en eenmaal binnen raken filmliefhebbers al snel over hun toeren.

Museum Lyon Cinema & Minitaure

100 spectaculaire maquettes

Het museum is een initiatief van miniatuurkunstenaar Dan Ohlmann, die al ruim 25 jaar de mooiste maquettes maakte. Zoals een perfecte modelversie van het Belle Epoque-restaurant Maxim’s in Parijs. Zo artistiek en realistisch, dat zijn miniaturenmuseum al snel een succes werd in Lyon. Daarnaast heeft Ohlmann ook altijd een passie gehad voor de filmwereld en met name voor speciale effecten. Zijn persoonlijke verzameling van originele filmrekwisieten werd zo groot, dat het een tweede thematiek ging vormen van het museum.

Museum Lyon Cinema & Minitaure Dan Ohlmann Dan Ohlmann (boven) met een vleermuis uit Batman Forever, rechts het masker van Robin Williams in Mrs Doubtfire, en linksonder een decor uit de film Le Parfum

Speciale effecten en filmattributen

Sinds 2005 is dit museum dus eigenlijk 2 musea in 1. Enerzijds heb je het miniatuurmuseum met bijna 100 miniaturen. Met bar-tabacs, Franse restaurants, kruidenierswinkels, New Yorkse lofts en andere interieurs in poppenhuisformaat. Anderzijds heb je een collectie van 400 rekwisieten, maskers, kostuums, decors van bekende Franse en vooral Amerikaanse films. Gekocht op veilingen en vele gerestaureerd door Ohlmann en zijn medewerkers. Een indrukwekkende verzameling die een vermakelijke wandeling door de recente filmgeschiedenis oplevert.

Gremlins tot Breaking Bad

In de vitrines zie je het legeruniform van Forrest Gump, een verdwaalde Gremlin, Robocop, een zakje drugs uit de tv-serie Breaking Bad…  Als bezoeker kun je bovendien naar binnen kijken in de (verder niet toegankelijke) ateliers waar Dan en zijn collega’s de aangekochte filmstukken restaureren. In films zie je deze attributen soms maar een fractie van een seconde, maar hier zie je ze hoe mooi en gedetailleerd ze gemaakt zijn.

Museum Lyon Cinema & Minitaure Dan Ohlmann

Wat een creatief, verrassend en fascinerend inkijkje in de kunsten van al die minder zichtbare beroepen in de filmindustrie! Voor iedereen die van cinema houdt is het Musée Cinéma & Miniature in Lyon: aanrader met een grote A.

Musée Cinéma & Miniature, dagelijks geopend, toegang €9,50 (volw.), €6,50 (kinderen). Meer informatie: +33 (0)4 72 00 24 77 en www.museeminiatureetcinema.fr. Online kaartjes

PLUS+ Een andere reden waarom dit een toepasselijke stop is in Lyon: de broers Lumière legden in deze stad de basis voor de moderne bioscoop.

Museum Lyon Cinema & Minitaure superheroes

Museum Lyon Cinema & Minitaure

LEES OOK:
10 dingen die je zeker moet doen in Lyon
Citycampings in Lyon, Parijs, Angers
De 6 mooiste wijken van Lyon
Inchecken bij het altaar: Fourvière hotel in Lyon

Eén reactie op “Absoluut zien in Lyon, dit museum!”

  1. Ines schreef:

    Ik ben in dit museum geweest en het is echt fantastisch, voor jong en oud! Het ligt ook nog eens in de leukste wijk van Lyon, dus twee vliegen in een klap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *