frankrijk.nl

5 markante kustplaatsen in de Languedoc

Tussen de stranden van de Languedoc-Roussillon vind je een gevarieerd palet aan badplaatsen. Van authentieke vissersdorpen tot vakantieoorden met James Bond-architectuur. Hier de meest bijzondere!

Collioure

Dit pittoreske havenstadje heeft sinds eeuwen een enorme aantrekkingskracht op kunstenaars. De Spaanse dichter Machado verkoos deze plek als eindhalte en schilders als Matisse, Derain en Picasso vonden hier inspiratie voor hun werken. Met recht een schilderachtig dorpje dus. Slenter lekker door de kleine straatjes, ga zitten op een terrasje aan de haven en proef de lokale specialiteiten: een schaaltje ansjovis met een glas witte Banyuls-Collioure. Santé!

Bezienswaardigheden in het pittoreske havenstadje Collioure in de Languedoc-Roussillon

Sète

Een echt authentieke Franse vissersplaats. Dus visliefhebbers grijp je kans want in de haven vind je een overvloed aan visrestaurants. Alles verser dan vers..! En wil je iets bijzonders meemaken, kom hier dan in de zomer dan voor de Fêtes de Saint Louis van 23 tot 28 augustus 2018. Eén grote culturele, muzikale, culinaire en vooral sportieve happening waar alles draait om les joutes, de watersteekspelen. Een lokale titanenstrijd waarbij elk buurdorp zijn beste boot én mannen inzet.

sete-languedoc-joutes

Gruissan

Gelegen onder Narbonne aan het einde van een landtong. Het authentieke dorp ligt rondom de toren van het oude chateau. Maar het meest in het oog springend is het wijkje met houten chalets op palen bij het strand. Hoe gaaf zou het zijn om daar te kunnen verblijven? We vonden er wel een paar op Airbnb, waaronder deze! Om er te komen rijd je langs de zoutpannen. De kleurschakeringen zorgen voor een bijna surrealistisch plaatje. En dat brengt ons meteen bij hét product van deze badplaats. De beste koks in Frankrijk zweren erbij, dus ga hier niet weg zonder een zak of pak Sel de Gruissan!

Tip! Er is een terras/ijssalon direct naast de zoutvelden, La Terrasse du Salin

Gruissan-Languedoc-Roussillon.

Le Grau du Roi-Port Camargue

De locals noemen beide plaatsen in één adem want ze liggen zij aan zij. Le Grau du Roi is een schattig authentieke vissersdorpje (zie foto), leuk om doorheen te slenteren, en Port Camargue is de basis van een superprofi jachthaven en startpunt van zo’n 18 km zandstrand, het magnifieke Plage de l’Espiguette, een van de mooiste stranden van de Languedoc. Als je hier bent met de hele familie dan is het zeeaquarium van Le Grau du Roi ook een leuke bezoektip.

TIP: vanaf Le Grau du Roi kun je een taxiboot nemen om bijvoorbeeld te gaan picknicken op een privé-strandje, of om je naar een hippe strandtent te brengen in La Grande Motte.

Badplaats Le Grau du Roi in de Camargue, Zuid-Frankrijk

Port Vendres

Je bent nog in Frankrijk maar de architectuur oogt eerder Spaans. Klopt, Port Vendres is de meest zuidelijke vissershaven van de Franse kust en was in een eerder leven een Catalaanse vestingstad. Niet alleen is dit de grootste vissershaven van de Roussillon, het is tevens een populaire aanlegplaats voor cruiseschepen. Logisch, want je zit niet ver van het leuke Collioure en de Spaanse kunstenaarsdorpjes Cadaqués en Port Lligat, 50 jaar lang de thuisbasis van Salvador Dali. Tel daar de prachtige bergachtige omgeving bij op en dan snappen wij wel waarom je hier aan vaste wal wilt gaan. Tip voor de visliefhebbers: ga ‘s middags naar de haven. Vanaf 16 uur wordt daar de verse vis geveild.

Catalaanse Port Vendres, de meest zuidelijke vissershaven van de Franse kust

La Grande Motte

Als je ze ziet dan zeg je: oja! Iedereen herkent de piramide-architectuur van de luxe appartementen aan zee die zo bepalend zijn voor het beeld van La Grande Motte. Ze zijn ontworpen door Jean Balladur. Mooi detail: bij de bouw 40 jaar geleden besteedde hij al veel aandacht aan het inrichten van het natuurlijke landschap eromheen. Dit werpt nu zijn vruchten af want ook al denk je, ojee wat een boel wit beton, de gebouwen zijn omringd dooreen groene oase van palmen, planten en bloemen. En hou je van creatief fotograferen dan bieden de fraaie contouren van deze architectuur een mooie inspiratiebron.

Fraaie contouren in La Grande Motte, badplaats uit de jaren 60-70 in Languedoc-Roussillon, Zuid-Frankrijk
LEES OOK:
De hipste strandclubs tussen Montpellier en Narbonne
Bijzondere stranden in Languedoc-Roussillon

Tekst: Josee Schouten Beeld: Collioure 4x CC/Whisky&Co, Sète CC/JF R, CC/Choco., CC/Rob124 (joutes), Gruissan (vlnr) CC/eric Michels, CC/Christine Vaufrey, Josee Schouten (zoutvelden) CC/Yan Gar Port Vendres/Cc Jorge Franganilo, Le Grau du Roi CC/Franck BarreLa Grande Motte Josee Schouten.

Algemeen 728x90

Eén reactie op “5 markante kustplaatsen in de Languedoc”

  1. indya schreef:

    leuke site voor een project van school

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *