frankrijk.nl

5 verrassende plekken in de Auvergne

Groen, uitgestrekt, adembenemend: de Auvergne is echt een vakantiestreek voor natuur- en sportliefhebbers. Des te verrassender zijn deze 5 culturele adressen die je eerder hip of sprookjesachtig zou noemen! Leuke tips om een frisse-lucht-vakantie te combineren met iets heel anders.

1. Street Art City: graffitikunst op het platteland van de Allier

bezienswaardigheden Auvergne Street Art City

Uniek project in de landelijke Allier! Op een vroeger trainingsterrein van de Franse televisie werken internationale graffiti-kunstenaars aan ‘Street Art City’. Vanaf eind april 2017 mogen voor het eerste jaar bezoekers langskomen op het terrein van 10 hectare. Je kunt de kunstenaars live aan het werk zien en de metershoge muurschilderingen op verlaten gebouwen bekijken. Er hangt een bijzondere en creatieve sfeer, want de in hun vak vaak buitenlandse graffiti-kunstenaars verblijven hier een paar weken om te werken. Bezoekers mogen vrij rondlopen op het terrein en op vaste tijdstippen zijn er rondleidingen, ook in het Engels. Meer info

2. De Opera van Vichy: juweeltje van art nouveau

bezienswaardigheden Auvergne originele opera Vichy

Vichy was tijdens de Belle Epoque een geliefd kuuroord (lees hier over Josee’s bezoek) en uit die tijd heeft de stad een hoop mooie gebouwen overgehouden. Zoals de opera uit 1864: het enige operagebouw van Frankrijk compleet in art-nouveaustijl. Binnen is het bijna helemaal van goud, somptueus! Op reservering kun je Engelse rondleidingen krijgen. En dan loop je toch maar mooi in de voetsporen van actrice Sarah Bernhardt of de courtisane Cléo de MérodeMeer info

3. CNCS: theaterkostuums in spannende mise-en-scène

bezienswaardigheden Auvergne originele museum CNCS

Historische theaterkleding? Daarvoor ga je niet naar de Auvergne zou je zeggen, maar vergis je niet. Heel wat Fransen én buitenlanders rijden om voor het CNCS, een spectaculair museum in Moulins. De gevierde architect Jean-Michel Wilmotte verbouwde deze 18e-eeuwse kazerne en de inrichting is daardoor al prachtig. En de regelmatige bijdragen van creatieve geniën als couturier Christian Lacroix, zorgen ervoor dat ook het niveau van de exposities altijd erg hoog is. Prachtige kostuums (oud en nieuw), spannend gepresenteerd, met veel interactie voor bezoekers. Leuk restaurant ook! Meer info

4. Horizons de Sancy: wandelroute langs (mega)kunst in de natuur

Horizons de Sancy land art kunstfestival Auvergne

Les Horizons de Sancy is een bijzonder festival dat elk jaar van juni tot september plaatsvindt op het gebergte van Sancy, in de Puy de Dôme. Te midden van vulkaanmeren, bossen, watervallen staan gigantische kunstwerken – plompverloren in de natuur. Land Art in zijn verrassendste en meest humorvolle vorm! Foto’s zien van eerdere edities (lees ons eerdere artikel).

5. Musée Mantin: het huis dat 100 jaar gesloten bleef

bezienswaardigheden Auvergne Musee Mantin

Een ander pareltje in de stad Moulins is dit museum dat de basis voor een roman of een filmscenario kan zijn. Louis Mantin – een rijke bourgeois zonder erfgenamen – liet in 1905 een opmerkelijk testament na. De stad Moulins erfde zijn complete villa, vol antiek en kunst, mits het gebouw na zijn dood 100 jaar gesloten zou blijven en er geen tafel verschoven werd. Dat gebeurde. Een echte tijdcapsule dus! Vier keer per dag zijn hier rondleidingen, waarvan de helft in het Engels. Meer info

LEES OOK:
De nieuwe Franse regio’s, wat je moet weten

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Auvergne Tourisme/ Street Art City, Musée Mantin/J.Mondière, CNCS, Opéra de Vichy, Horizons de Sancy, Tentative d’évasion-V Chevillon-OT Sancy).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *