frankrijk.nl

De nieuwe Franse regio’s, wat je moet weten

De kaart van Frankrijk is in 2016 compleet veranderd. Eerder waren er 22 administratieve regio’s, nu zijn er nog maar 13. Wat moet je hiermee als vakantieganger? En welke namen hebben die nieuwe regio’s gekregen?

Nouvelle-Aquitanie, is dat niet een exotisch eiland? Occitanie, ligt dat in Frankrijk?? Ja heus. Dit zijn twee nieuwe Franse regionamen die we steeds vaker zullen horen. Onder president Hollande ging de kaart van Frankrijk op de schop. Want met 36.000 gemeentes, 101 departementen en 22 regio’s was de Franse bestuursstructuur niet bepaald lean and mean te noemen.

13 grote nieuwe regio’s

Wat deze administratieve wijzigingen in detail betekenen legt dit Engelse artikel goed uit. Voor buitenlanders is de opvallendste verandering dat er nu nog maar 13 Franse regio’s zijn. En omdat die bestuurlijke regio’s ook het marketingbudget voor toerisme beheren, zul je deze nieuwe namen in de toekomst zeker tegenkomen. Bijvoorbeeld op de kaarten die je tijdens de vakantie krijgt bij het lokale Office du Tourisme

nieuwe Franse regio's 2016 namen

Even wennen

Laten we eerlijk zijn, wij willen er bij frankrijk.nl nog niet echt aan… Veel van de gekozen namen zijn op z’n zachtst gezegd even wennen. Bij de oude regionamen hadden we al snel een beeld van de geografische ligging, de sfeer, het landschap. Bovendien zijn het nu zulke grote gebieden geworden dat ze nog maar weinig zeggen als je iemand wilt uitleggen waar je naartoe gaat. Maar goed, nu die namen ook voor vakantiegangers steeds vaker zullen opduiken, is het hoog tijd om wat dingen op een rijtje te zetten.

Allereerst voor de houvast: deze 6 regio’s zijn NIET veranderd van naam of grootte:

Bretagne, Normandië*, Ile-de-France, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Pays de la Loire en Corsica. 

OCCITANIE (hoofdstad Toulouse)

Vroegere regio’s: Languedoc-Roussillon en Midi-Pyreneeën (o.a. Gers, Lot, Haute-Garonne, Tarn, Ariège, Aveyron).

NOUVELLE-AQUITAINE (hoofdstad Bordeaux)

Vroegere regio’s: Limousin, Poitou-Charentes en Aquitaine (o.a. Les Landes, Gironde, Dordogne, Lot-et-Garonne),

GRAND-EST (hoofdstad Strasbourg)

Vroegere regio’s: Alsace, Champagne-Ardenne en Lorraine

HAUTS-DE-FRANCE (hoofdstad Lille)

Vroegere regio’s: Nord-Pas-de-Calais en Picardië

CENTRE-VAL DE LOIRE (hoofdstad Orléans)

Vroegere regio: Centre

BOURGOGNE-FRANCHE-COMTÉ (hoofdstad Dijon)

Vroegere regio’s: Bourgogne en Franche-Comté

AUVERGNE-RHÔNE-ALPES (hoofdstad Lyon)

Vroegere regio’s: Auvergne en Rhône-Alpes (o.a. Ardèche, Drôme, Haute-Savoie, Savoie, Rhône)

* Voor de volledigheid: Normandië is de nieuwe naam van de samengevoegde regio’s Haute-Normandie en Basse-Normandie, maar dat onderscheid kenden weinig Nederlanders want op het gebied van toeristische marketing waren de 2 al een eenheid. 

LEES OOK:
17 dingen die wij leuk vinden aan Noord-Frankrijk
Top 10 mooiste Franse stranden
5 mooie onbekende vakantiestreken in Frankrijk
Top 10 frisse-neus-departementen in Frankrijk

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld linksboven: Auvergne Tourisme , Occitanie: Fontfroide/CC SuddeFrance/Prestige, Violette-OT Toulouse©Karine Lhémon, Plage Espiguette -SuddeFrancePrestige©B.LiCgeois, Nouvelle Aquitanie: Nicky Bouwmeester, Joseé Schouten, Le Guinot, Bourgogne-Franche Comté CRT, Josee Schouten, Kimaro, Auvergne-Rhone-Alpes: CRT Auvergne /Frobert David, ImperialPalace Annecy, Nicky B.

2 reacties op “De nieuwe Franse regio’s, wat je moet weten”

  1. Gijs schreef:

    Leuk stukje. Normandie is de nu de samenvoeging van de regio’s Haute en Basse Normandie.

  2. Robert Vierbergen schreef:

    Helemaal niets “lean and mean” gewoon nog een bestuurlijke laag gecreeerd, waar niemand, behalve Franse bestuurders en ambtenaren, op zat te wachten. Een paar jaar geleden kregen we de “communauté de communes” om alle kleine communes (dorpen) onder te brengen in één bestuurlijk orgaan…alle ambtenaren en gemeenteraden zitten er nog en er zijn 80.000 ambtenaren bijgekomen. Leve het socialisme.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *