frankrijk.nl

De nieuwe Franse regio’s, wat je moet weten

De kaart van Frankrijk is in 2016 compleet veranderd. Eerder waren er 22 administratieve regio’s, nu zijn er nog maar 13. Wat moet je hiermee als vakantieganger? En welke namen hebben die nieuwe regio’s gekregen?

Nouvelle-Aquitanie, is dat niet een exotisch eiland? Occitanie, ligt dat in Frankrijk?? Ja heus. Dit zijn twee nieuwe Franse regionamen die we steeds vaker zullen horen. Onder president Hollande ging de kaart van Frankrijk op de schop. Want met 36.000 gemeentes, 101 departementen en 22 regio’s was de Franse bestuursstructuur niet bepaald lean and mean te noemen.

13 grote nieuwe regio’s

Wat deze administratieve wijzigingen in detail betekenen legt dit Engelse artikel goed uit. Voor buitenlanders is de opvallendste verandering dat er nu nog maar 13 Franse regio’s zijn. En omdat die bestuurlijke regio’s ook het marketingbudget voor toerisme beheren, zul je deze nieuwe namen in de toekomst zeker tegenkomen. Bijvoorbeeld op de kaarten die je tijdens de vakantie krijgt bij het lokale Office du Tourisme

nieuwe Franse regio's 2016 namen

Even wennen

Laten we eerlijk zijn, wij willen er bij frankrijk.nl nog niet echt aan… Veel van de gekozen namen zijn op z’n zachtst gezegd even wennen. Bij de oude regionamen hadden we al snel een beeld van de geografische ligging, de sfeer, het landschap. Bovendien zijn het nu zulke grote gebieden geworden dat ze nog maar weinig zeggen als je iemand wilt uitleggen waar je naartoe gaat. Maar goed, nu die namen ook voor vakantiegangers steeds vaker zullen opduiken, is het hoog tijd om wat dingen op een rijtje te zetten.

Allereerst voor de houvast: deze 6 regio’s zijn NIET veranderd van naam of grootte:

Bretagne, Normandië*, Ile-de-France, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Pays de la Loire en natuurlijk ‘niemand-durft-eraan-te-komen’ Corsica. Wat betreft de rest van Frankrijk: voici les nouvelles régions…

OCCITANIE (hoofdstad Toulouse)

Vroegere regio’s: Languedoc-Roussillon en Midi-Pyreneeën (o.a. Gers, Lot, Haute-Garonne, Tarn, Ariège, Aveyron**).

Franse regio Occitanie

Uitleg regionaam: De naam Occitanie (of Occitanië in het Nederlands) verwijst naar het Occitaans, de taal die nog steeds gesproken wordt in zuidelijke delen van Frankrijk. De streeknaam Languedoc (=’Langue d’Oc’) was hier ook al een verwijzing naar. Overigens maakt het toeristisch bestuur van de nieuwe regio nu al een tweedeling tussen ‘Occitanië-Languedoc-Middellandse Zee’ en ‘Occitanië-Pyreneeën-Middellandse Zee’.

NOUVELLE-AQUITAINE (hoofdstad Bordeaux)

Vroegere regio’s: Aquitaine (o.a. Les Landes, Gironde, Dordogne, Lot-et-Garonne), Limousin en Poitou-Charentes.

Nouvelle Aquitaine-nieuw regio

Uitleg regionaam: De naam is veelzeggend: het vroegere Aquitaine slokt de 2 minder bekende noordelijkere regio’s op. Qua sfeer, landschap en cultuur hebben deze 3 regio’s echter maar weinig met elkaar gemeen, dus de nieuwe regio houdt ‘Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes’ aan als verduidelijkende ondertitel.

Lees ook: De 5 zonnigste departementen van Frankrijk

GRAND-EST (hoofdstad Strasbourg)

Oude regio’s: Alsace, Champagne-Ardenne en Lorraine.

Uitleg regionaam: Ook Rhin-Champagne, Nouvelle-Austrasie en Acalie waren serieuze voorstellen voor deze nieuwe regio in het noordoosten van Frankrijk. Maar die namen werden zo belachelijk gemaakt op internet, dat op het laatste moment Grand-Est nog werd toegevoegd aan het referendum. Die naam werd door 75 % van de 300.000 lokale stemmers gekozen.

HAUTS-DE-FRANCE (hoofdstad Lille)

Vroegere regio’s: Nord-Pas-de-Calais en Picardië.

Uitleg regionaam: Hauts-de-France (‘Hoog-Frankrijk’) is zonder twijfel de nieuwe regionaam die de meeste publieke hoon ten deel viel. Critici wezen erop dat Noord-Frankrijk bijna net zo plat is als de Pays-Bas en vooral dat deze nieuwe naam een tikje arrogant klinkt. Op Facebook en Twitter verschenen veel grappen over de rest van Frankrijk als het dommige en achtergestelde achterland van Lille en omgeving (Cht’is!). Andere kanshebbers waren: Terres du Nord en Nord-de-France, maar die namen hebben het niet gehaald.

CENTRE-VAL DE LOIRE (hoofdstad Orléans)

Vroegere regio: Centre.

Uitleg regionaam: De afmeting van deze regio is niet gewijzigd, alleen de naam. Een beetje. Pure marketing want te weinig vakantiegangers realiseerden zich dat de Loirevallei, met al zijn beroemde kastelen en tuinen, voor een groot deel in de regio Centre ligt. De toevoeging ‘Val de Loire’ moet daar verandering in brengen.

BOURGOGNE-FRANCHE-COMTÉ (hoofdstad Dijon)

Vroegere regio’s: Bourgogne en Franche-Comté.

Bourgogne Franche comte nieuwe regio

Uitleg regionaam: Vrij duidelijk, deze samenvoeging van de 2 oude regionamen, met de bekendste voorop. Lokaal was er weinig tegenstand tegen de naam en ook inhoudelijk is deze nieuwe regio een vrij logische eenheid. En zoals pragmatische Bourgondiërs zeggen: “Wij hadden alles, behalve bergen en de zee. Wat die bergen betreft zijn we nu ook voorzien.”

AUVERGNE-RHÔNE-ALPES (hoofdstad Lyon)

Vroegere regio’s: Auvergne en Rhône-Alpes (o.a. Ardèche, Drôme, Haute-Savoie, Savoie, Rhône).

Auvergne-Rhone-Alpes nieuwe regio

Uitleg regionaam: Ook hier is voor de naam de diplomatieke weg gekozen en dat lijkt een verstandige keuze. Zo’n groot en divers gebied, van het Centraal Massief tot aan de Franse Alpen, van de Zwitserse grens tot aan de Provence – daar zullen vakantiegangers niet snel eenheid in kunnen en willen zien. Onze contactpersonen in de Auvergne en de Rhône-Alpes verzekerden ons dan ook: voorlopig houden de regio’s een aparte toeristische identiteit en eigen communicatiemiddelen.

* Voor de volledigheid: Normandië is de nieuwe naam van de samengevoegde regio’s Haute-Normandie en Basse-Normandie, maar dat onderscheid kenden weinig Nederlanders want op het gebied van toeristische marketing waren de 2 al een eenheid. 

** De departementen behouden hun namen, sommige maken sinds de administratieve wijziging alleen deel uit van een nieuwe regio.

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld linksboven: Auvergne Tourisme , Occitanie: Fontfroide/CC SuddeFrance/Prestige, Violette-OT Toulouse©Karine Lhémon, Plage Espiguette -SuddeFrancePrestige©B.LiCgeois, Nouvelle Aquitanie: Nicky Bouwmeester, Joseé Schouten, Le Guinot, Bourgogne-Franche Comté CRT, Josee Schouten, Kimaro, Auvergne-Rhone-Alpes: CRT Auvergne /Frobert David, ImperialPalace Annecy, Nicky B.

LEES OOK:
17 dingen die je moet weten over Noord-Frankrijk
Top 10 mooiste Franse stranden
5 mooie onbekende vakantiestreken in Frankrijk
Top 10 frisse-neus-departementen in Frankrijk

2 reacties op “De nieuwe Franse regio’s, wat je moet weten”

  1. Gijs schreef:

    Leuk stukje. Normandie is de nu de samenvoeging van de regio’s Haute en Basse Normandie.

  2. Robert Vierbergen schreef:

    Helemaal niets “lean and mean” gewoon nog een bestuurlijke laag gecreeerd, waar niemand, behalve Franse bestuurders en ambtenaren, op zat te wachten. Een paar jaar geleden kregen we de “communauté de communes” om alle kleine communes (dorpen) onder te brengen in één bestuurlijk orgaan…alle ambtenaren en gemeenteraden zitten er nog en er zijn 80.000 ambtenaren bijgekomen. Leve het socialisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *