frankrijk.nl

Cornuelles, paaskoek uit de Charente

In de Charente zie je rond Pasen deze bijzondere zandkoekjes bij de bakker liggen. Zijn dat nou muisjes? En waar is het gat voor? 

Ja je ziet het goed, ´Hollandse´ muisjes op een typisch Franse specialiteit. Ze zitten op cornuelles, de koeken die elk jaar rond Pasen bij de bakker liggen in Charente en in buurdepartement Deux-Sèvres. Traditioneel worden ze gegeten in de 15 dagen voor en 15 dagen na Palmzondag, de laatste zondag voor Pasen. Maar zoals voor de galette voor Driekoningen is die periode opgerekt: tot begin mei zijn cornuelles te vinden in de winkel.

Cornuelles delicatesse patisserie Charente

Sablé met muisjes

De grote koek heeft een gat in het midden zodat hij op een ‘palmtak’ geschoven kan worden, voor de optocht naar de kerk. Het gaat om knapperig zanddeeg bestrooid met gesuikerde anijsbolletjes. Niet ondenkbaar dat daar een Nederlandse invloed aan ten grondslag ligt, want in vorige eeuwen was er een bloeiende handel tussen ons land en de Cognac-streek (drank, papier). Proberen dus, deze streekspecialiteit, als je de kans krijgt. En sowieso doe je een Charentais al een groot plezier als je de cornuelle van naam kent. Net als de broyou overigens, een soort boterkoek uit de Poitou.

LEES OOK:
Verbrijzelde koek uit Poitou
Zandkoekjes uit Bretagne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *