frankrijk.nl

De charentaise, een begrip in Frankrijk

Ah, triste nouvelle… De allerlaatste pantoffelfabriek in de Charente is vorige week failliet gegaan. En dat terwijl de Franse oer-slof juist door steeds meer hippe jonge merken gevierd werd.

De bekendste Franse pantoffels komen niet uit de Alpen, de Elzas of een andere koude regio. Nee, dé sloffen die elke Fransman kent worden sinds de 19e eeuw gemaakt in de Charente, de streek ten noorden van Bordeaux. Textielfabrieken langs de rivier Charente begonnen in die tijd resten vilt te gebruiken voor gestikte sloffen gevoerd met schapenwol.

Sloffen in deze stijl bestonden echter al veel langer. In de 17e eeuw was het een geliefd schoeisel bij het personeel van aristocratische families. Met de zachte vilten zolen konden ze zich geruisloos verplaatsen door de koude gangen van landhuizen en kastelen.

Papa fume une pipe

De afgelopen jaren profiteerden deze pantoffels van de ‘Made in France’-mode in Frankrijk, waardoor veel lokaal geproduceerde producten een tweede jeugd kregen. Per definitie zien charentaises er een beetje oubollig uit, met hun Schotse ruitjes en ouderwetse vorm. Maar juist die ‘vintage’-stijl raakte voor diverse jonge Franse merken precies de juiste snaar. Diverse fabrikanten speelden daarop in met nieuwe kleuren en vlottere motieven.

Mooi gemaakt

Maar op 15 november viel toch ineens het doek voor La Manufacture charentaise, de allerlaatste sloffenfabriek rond Angoulême. ‘Het is voorbij. De Charente maakt geen pantoffels meer’, kopten regionale kranten vorige week mistroostig. Triest inderdaad, dat deze lokale savoir-faire nu waarschijnlijk verloren gaat. Hopelijk komt er nog een doorstart of weten jonge merken zoals Le Slip français en La Pantoufle à pépère de klassieke Franse sloffen nog te redden. We houden het in de gaten…

Zie in dit filmpje hoe charentaises gemaakt werden: ‘cousu-retourné’ (omgekeerd gestikt). Alleen al ernaar kijken geeft je warme voeten! :- )

Tot in Nederland bekend! Zie hieronder hippe charentaises in de etalage van Vos Schoenreparatie in Heemstede. Die winkel heeft nog een voorraadje, maar op is ook echt op…

LEES OOK:
Made in Occitanië: mooie producten uit Zuidwest-Frankrijk
10 dingen om te doen in de Charente

Beeld: copyright Les pantoufles de pépère & Le Slip français, laatste foto (cc/NickyB)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *