frankrijk.nl

Fietsfeestje langs de wijngaarden

Voor wijnliefhebbers is fietsen door het Rhonedal een feestje! Voor Carole en Josée, die best wel van een glaasje houden dus genoeg aanleiding om af en toe even van de fiets te stappen tijdens hun fietstocht over de ViaRhôna.

Of je nu over de rechter- of de linkeroever van de Rhône fietst, vanaf Vienne worden je smaakpapillen als vanzelf verleid bij het zien van de vele wijngaarden. Iedereen kent de Côtes du Rhône, maar dat is eerder de verzamelnaam voor de vele wijnvarianten die je hier kunt vinden. Wat zijn de toppertjes uit deze streek? Tijd om eens langs te gaan bij de echte kenners.

Chateau-d-Ampuis

Château d’Ampuis – hoofdkwartier van Guigal

Op weg van Vienne naar Ampuis ziet Carole  – altijd nieuwsgierig – een imposant kasteel en fietst pardoes de oprijlaan in. Dit Kasteel van Ampuis  blijkt het hoofdkwartier te zijn van het beroemde huis van Guigal. Dit wijnhuis bezit 60 hectare grond vol met druivenranken en produceert prestigieuze rode, witte en rosé wijnen. Hier vind je de beste appellations uit deze streek: Côte-Rôtie, Condrieu, Hermitage, Châteauneuf-du-Pape, St. Joseph, Crozes, Gigondas, Tavel en de Côtes du Rhône. Het kasteel werkt alleen op afspraak, dus met deze mededeling wordt Carole beleefd weggestuurd..

Bij-wijnmaker-yves-Cuilleron-viarhona.jpg

Bistrot de Serine – Ampuis – smaak- en proefsalon

In Ampuis houden we halt bij Bistrot de Serine. Een prima adres voor lunch of diner, tevens thuisbasis van Yves Cuilleron, één van de belangrijkste wijnmakers uit deze streek. Het plezier waarmee hij zijn passie deelt is vele malen groter dan zijn bescheiden ego. In zijn métier wil hij vooral innoveren en nieuwe technieken toepassen om verfijning toe brengen. De bistro heeft hij dan ook opgezet als smaak- en proefcentrum voor de lokale delicatessen. Je kunt hier lunchen tussen de wijnflessen of smullen op het terras, met uitzicht op de wijngaarden. Een 3-gangen menu kost €22. Alleen wijnproeven kan ook. Yves laat ons kennismaken met een bijzondere wijn, de Taburnum. Deze van 100% viognier-druiven gemaakte wijn is het resultaat van een samenwerking tussen 3 grote wijnboeren. Hij ziet het als zijn levenswerk om hiervan een grand cru te maken.

Les-Terrasses-du-Rhone-ViaRhona

Terrasses du Rhone -Tain l’Hermitage – kaas, wijn en fietsen!

Het is een kleine, onopvallende winkel. Les Terrasses du Rhône  ligt net buiten het centrum van Tain l’Hermitage. Je kunt er kiezen uit een grote selectie wijn, kaas én fietsen!  E-bikes en zelfs een echte e-bakfiets (voor de kinderen) om precies te zijn. Want eigenaar Fabien Louis, voormalig sommelier neemt ook liefhebbers mee de bekende wijngaarden in. Uiteraard trappen wij met hem de hellingen op. Wat we daarvan vonden kun je hier lezen. En ben je er tussen mei en september dan hier nog een leuke tip: op vrijdag- en zaterdagavond is er bovenop de heuvels van l’Hermitage, bij de kapel, een pop-up bar. Controleer de data en tijden.

Les-Sens-Ciel-Tournon-ViaRhona

Les Sens’Ciel – reisje langs de zintuigen

In Tournon-sur-Rhône ontmoeten wij Marie-Josée Faure in haar kelder en wijnbar Les Sens’Ciel. Als dochter van een wijnmaker is ze letterlijk opgegroeid tussen de druiven. Geen wonder dat ze nu als vinologe werkt en wijnliefhebbers graag meeneemt in de wat zij noemt de reis der zintuigen. Zo biedt zij rondleidingen door de wijngaarden en arrangeert ontmoetingen met wijnmakers. Dat doet ze overigens ook in het Engels. Ze maakt zich ook sterk voor het label Femmes Vignes Rhône, een mooie selectie wijnen gemaakt door vrouwelijke wijnmakers.

Weten hoe de fietsroute loopt? Dit vind je o.a. op de website van ViaRhôna.

LEES OOK:
Getest: de nieuwe fietsroute ViaRhôna
Josee en Carole fietsen de ViaRhôna: alle etappes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *