frankrijk.nl

Josee en Carole fietsen de ViaRhôna

Fietskaart…check, camera en selfiestick… check, fietsjurk (zo ijdel zijn we dan weer wel) check! We kunnen beginnen aan onze ViaRhôna-trip… Vanuit onze geweldige waterloft voor 1 nacht vullen we onze dagrugzakjes en kunnen niet wachten om op de fiets te springen.

Dag 1. Highlights fietsroute Chanaz – Groslée

We zijn in Chanaz, een idyllisch dorpje in de Savoie van bijna 500 jaar oud, op slechts enkele kilometers van het toeristisch bekende Lac de Bourget. Een prachtig geasfalteerd fietspad lonkt naar ons. Noordwaarts is richting Genève, wij kiezen voor zuidelijk temperament en zetten koers richting de plaatsen Belley en Groslée. We genieten al fietsend van het gevarieerde landschap van de Ain met aan de horizon altijd wel een fikse heuvel of beginnende berg. Een prachtig stukje is het brede, strak geasfalteerde fietspad bij Belley, pal langs het water. Voordeel van het fietsen langs een rivier is natuurlijk dat de route relatief vlak is. Tuurlijk, soms worden we van de rivier afgeleid om even een omweg te maken via een dorpje. Zo raken we even de weg kwijt bij Yenne, waar het fietspad nog niet is voltooid. Zijn wij nu zulke slechte kaartlezers of staat het gewoon niet goed aangegeven? Een medefietser helpt ons uit de nood en zorgt ervoor dat we weer op het goede (fiets)pad komen. We zijn verrast hoeveel fietsers er zijn. Niet alleen vakantiegangers, ontdekken we door een gesprekje hier en daar, ook mensen uit de streek genieten van deze nieuwe fietsroute.

Onze eerste etape op de Via Rhona
En dat hoeft niet altijd met de fiets te zijn, want de Rhône zit vol verrassingen, ondervinden wij later op de dag. We verruilen de fiets voor de kano bij Les Barrages de Champagneux waar we een echte ‘jungle’-ervaring hebben op de stromen van de oude Rhône. En nog geen 3 uur later rijden we pardoes het water in met een Amphicar!

Onze ervaring met de amphicar

Dag 2. Highlights Lyon

Eerlijk is eerlijk, als je veel wilt zien en doen in te weinig tijd dan sla je af en toe een stukje over. Met de auto overbruggen we Groslée – Lyon, om tijd te winnen voor een rit op de pedalen door de 2e grootste stad van Frankrijk. Want Lyon is hip, happening en fietsvriendelijk. Geen fiets? Geen nood. Het fietsenplan Velo’v biedt meer dan 3000 fietsen door de hele stad. De kades langs de Rhône zijn verbreed en voorbehouden aan fietsers, joggers en wandelaars. Je passeert statige panden, imposante bruggen en tal van tot restaurant of café verbouwde barques (schuiten) langs de kade. Eindpunt is de wijk La Confluence, waar de contouren van het nieuwe gelijknamige museum je tegemoet glimmen.

Fietsen in Lyon en ontdekking van de wijk La Confluence

Ander fietshoogtepuntje: de 2 kilometer lange fietstunnel La Croix-Rousse. De tunnel verbindt feitelijk de oevers van de Saône en de Rhône met elkaar, die parallel lopen. Er zit alleen een heuvel tussen, La Croix-Rousse. Daar ga je nu doorheen. Vanaf het moment dat je het zwarte gat in fietst, worden je oren gestreeld met rustige muziek en je ogen verwend met bewegende beelden op de muren. Een uitdaging om je ogen op het fietspad én op alles wat er om je heen gebeurt te houden.

Tunnel van La Croix Rousse in Lyon

Dag 3. Vienne – Tain l’Hermitage; de wijngaarden in!

Vanaf Lyon pakken we de trein – ook toegankelijk voor fietsen! – naar Vienne. Bij velen eerder bekend als tussenstop voor de vakantie naar het zuiden. Zonde, want genoeg te zien! Bovendien is het min of meer de toegangspoort naar de wijngaarden in het Rhône-dal. Bij Condrieu zie je het landschap dan ook spectaculair veranderen van vlak en beetje saai naar waanzinnige hellingen met druivenranken. Na Sablons fiets je meer door een bosrijke omgeving, worden de hellingen hoger en heb je telkens een prachtige kijk op de Rhône. Bij Saint- Vallier is het fietspad nog niet voltooid en leiden borden je naar de alternatieve route richting Tain l’Hermitage. Gelukkig, onze halte voor de avond en wat voor één! Type zuidelijke charme en bakermat van o.a. de Crozes-Hermitage wijnen. Plus een superleuk logeer- een eetadres! Hmmm, kunnen we hier niet langer blijven?

Wijnpauze langs de Via-Rhona

Dag 4: laveren tussen Drôme en Ardèche

Hoeveel bruggen gaan er over de Rhône? Dat vragen wij ons af als we verder zuidwaarts fietsen. Want zo zijn we in de Ardèche en dan weer in de Drôme. Nooit eerder gerealiseerd dat deze 2 bekende regio’s op gelijke hoogte liggen aan respectievelijk de linker- en rechteroever van de Rhône. Voor de beleving maakt het niets uit: het landschap is aan beide zijden even mooi en wordt steeds mediterraner. Zelfs de dorpjes ogen zonniger met hun Provençaalse tinten. Kortom een prachtige route, die je tevens dwars door Valence leidt. Ontzettend leuke afwisseling, waarbij je zeker de gelegenheid moet nemen om een welverdiende rustpauze te nemen op de mooie Boulevard Maurice Leclerc!

Overigens hebben we 2 jaar later een fietslus vanaf de Via Rhôna gedaan door zowel de Drôme als de Ardèche. Zie onder bij LEES OOK’s.

ViaRhona: Ardèche en Drome

Weten wat onze conclusies zijn na deze mini-roadtrip per fiets? Lees dan:

Getest: ViaRhôna, nieuwe fietsroute langs de Rhône én onze vervolgtrip langs de Rhône tot aan de Middellandse Zee.

LEES OOK over mogelijke zijlussen vanaf de ViaRhôna:
La V63, nieuwe ‘zijlus’ van de ViaRhôna in de Savoie Mont Blanc
Vallee de l’Isère, prachtige fietsroute door de Drôme
Dolce Via, over oud spoortraject door prachtig landschap

10 reacties op “Josee en Carole fietsen de ViaRhôna”

 1. Agnes Franken schreef:

  hallo,
  wij webBen elk jaar gefietst met bagage maar nu willen we bagagevervoer. Hebben jullie een goede tip met wie we dat kunnen doen ? WE WILLEN WEL VIARHONA FIETSEN.
  Lijkt me n mooie trip die van jullie..
  Agnes

 2. Johan Suijkerbuijk schreef:

  Hoi, wij zijn van plan om volgend jaar naar de Middellandse Zee te fietsen vanuit Nederland en zouden graag iets voor Lyon van de route af willen gaan om daar de ViaRhone te nemen. Vraag: Is de ViaRhone door Lyon klaar in 2018?

  • Josee schreef:

   Hi Johan, we vragen het even na en komen er op terug.

  • Johan Suijkerbuijk schreef:

   Hoi Josee, alvast bedankt voor het navragen hoe ver de route door Lyon klaar is in 2018. Kun jij mij ook doorgeven waar ik de gedetailleerde route beschrijving kan bekomen? Is daar wellicht een boekje van?

   • Josee schreef:

    Beste Johan, naar Lyon vanuit het noorden is de route klaar vanaf Jons. Ook het fietspad vanaf Lyon naar het zuiden is sinds deze zomer geplaveid maar je ontkomt niet aan de drukte eromheen van de industriële zône. Dus wij raden je sterk aan om vanaf Lyon de trein naar bv Vienne te nemen. Fiets kan gratis mee op de trein (wel opgeven). Journalist Luc Oteman heeft een NL-talige gids uitgegeven met een gedetailleerde beschrijving van de ViaRhôna route vanaf Genève maar we betwijfelen of dit stuk erbij zit.(zie https://www.europafietsers.nl/fietsroutes/rhona) We nemen aan dat de GPS van ViaRhôna wel up-to-date is (maar nog niet zelf uitgeprobeerd).

 3. Desmet Danny schreef:

  Deze vakantie een stuk gedaan van jullie route , Plan was te starten in Vienne en te eindigen in Montperlier.
  We zijn met de aut gereden tot Vienne en daar gaan slapen in hotel ” les 7 fontaines” 4 km van Vienne .
  Dan gefietst tot de voorgestelde b&b pipangaille om daar heerlijk te slapen. Dag nadien naar Tain, d’hermitage om daar twee dagen te verblijven in hotel les 2 couteaux , super tof hotelletje met zeer toffe kamer. ’s avonds heel gezellig gezeten en gegeten in restaurant le quai . Tot hier super , op het einde van de dag toch even kijken naar reeds verbruik van onze VISA en ontdekken dat er internetfraude was gepleegd op onze rekening en men met 15000 euro weg was . Weg was ons goed gevoel , dadelijk terug naar huis , door iedereen enorm geholpen , hoteleigenaar, de spoorwegen enz.
  Gelukkig is alles opgelost geraakt met de rekening.
  Nu sta ik te popelen om reisje over te doen alsook jullie tweede deel. Zal wl wachten worden tot de paasvakantie maar het komt er zeker van

  • Josee schreef:

   Hi Danny, wat ontzettend leuk om te horen dat je in ons ‘zadel’ bent gekropen en wat een enorme kater zeg, die kaartfraude. We kunnen ons voorstellen dat alle fiets- en vakantieplezier dan weg is. Maar goed nieuws: de ViaRhona ligt er volgend jaar ook nog en hopelijk nog een stukje completer (vooral voor het laatste traject is/was nog niet helemaal af). Wij zijn afgeslagen richting de Camargue, hopen ook de andere kant nog te doen. We horen graag je vervolg tzt!

 4. Marian verweij schreef:

  Dag dames, klinkt heel leuk! Zijn jullie per trein of met de auto begonnen en hoe kwamen jullie weer thuis?
  Groeten an alvast bedankt!
  Marian verweij.

 5. In Lyon is het prima fietsen. Wij gebruikten tijdens het lichtfeest de Velov, prima systeem, behalve dan dat net als in Parijs bovenop de heuvels de fietsen wel eens op zijn. Gelukkig is er ook goed openbaar vervoer.
  Zie voor een kaart van fietspaden in Lyon http://carte.lavilleavelo.org
  De tunnel die jullie beschrijven is zo’n beleving, dat het eigenlijk zonde is om in één keer doorheen te fietsen. Zelfs wandelend zijn we regelmatig blijven staan om alles te bekijken.
  Zie ook mijn pagina’s over Lyon: http://carte.lavilleavelo.org

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *