frankrijk.nl

De Camino: spannende wandelthriller

Nu winnaar van de NS-publieksprijs en vorig jaar al warm aanbevolen door ons: De Camino van Anya Niewierra. Deze Nederlandse roman neemt je mee door de Auvergne en Aveyron, over de route van Compostela. Een vrouw probeert tijdens het wandelavontuur het verleden haar Bosnische echtgenoot te ontrafelen. Pageturner!

Sint-Jacobsroute als decor

Wij hebben een leestip voor je: De Camino van Anya Niewierra, echt een topper! Onze aandacht werd als eerste getrokken door de titel, een roman die zich afspeelt op de Sintjacobs-route klinkt meteen al fijn. Camino van Simsion & Buist was bijvoorbeeld al zo’n roman die meteen zin geeft om eens een deel van dat beroemde wandelpad te gaan lopen. Maar De Camino van Anya Niewierra bleek een boek van een heel ander kaliber: dit wandelavontuur is verpakt in een wervelende thriller.

De Camino

Le suspense…

Hoofdpersonage Lotte, een 44-jarige chocolademaakster uit Limburg, heeft haar man verloren. Hij pleegde zelfmoord, terwijl hij een stuk van de Camino liep, tussen Le-Puy-en-Velay en Conques. Lotte wil zijn daad begrijpen en besluit een jaar na zijn dood exact dezelfde tocht te maken. Dag voor dag, met exact dezelfde tussenstops. Onderweg hoopt ze aanwijzingen te vinden en dat gebeurt inderdaad.

Op zoek naar de waarheid

Het verleden van haar man, een vluchteling uit Bosnië-Herzegovina, lijkt een rol te spelen in zijn wanhoopsdaad. Erger nog: datzelfde verleden blijkt nu ook Lotte (létterlijk) op de hielen te zitten. Kan ze de andere ‘pelgrims’ (en dan met name die leuke man die ze ontmoet heeft) wel vertrouwen? En waarom gebeuren er zoveel ongelukken op het pelgrimspad? Het verrassendste aspect is dat naast Frankrijk, ook Joegoslavië een belangrijke rol speelt in het boek.

De Camino

Tussen Frankrijk en Joegoslavië

Op kunstige wijze vlecht de schrijfster de perspectieven van verschillende personen samen tot één grote puzzel waarbij je pas op het einde doorhebt hoe alles in elkaar past. Knap gedaan! En voordat dit ingewikkeld klinkt: helemaal niet. Het boek leest als een trein. De hoofdstukken die in het heden plaatsvinden zijn heel luchtig. En vormen een prettig tegenwicht tegen de zwaardere delen over het Joegoslavië, die overigens goed gedocumenteerd klinken, ook gezien de lange bronlijst achterin het boek.

Herfst-leestip

Bref, wij waren zeer enthousiast over deze roman die tegelijkertijd meerdere functies vervult. 1. Je gaat inderdaad verlangen naar de Camino. Die persoonlijke uitdaging, al lopend je hoofd leegmaken, de natuur, nieuwe vriendschappen… wat klinkt dat allemaal heerlijk. 2. Je leert bij over het drama van de Balkanoorlog. En 3… Je geniet ‘onderweg’ van 375 pagina’s spanning, intrige en zelfs romantiek (ja, ja)… . Klinkt dat niet als het perfecte boek voor regenachtige dagen?

De Camino, Anya Niewierra, in de boekwinkel of via Bol.com, paperback €15

De Camino

LEES OOK:
Wandelboeken die in Frankrijk spelen

Tekst: Nicky Bouwmeester Dit artikel verscheen voor het eerst in september 2022. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *