frankrijk.nl

Top 7 gezellige markten in het Zuidwesten

Na ons lijstje met streekmarkten in het Zuidoosten van Frankrijk, nu ook onze favorieten in de Lot-et-Garonne, Dordogne, Lot, Tarn-et-Garonne en Limousin! Dit zijn echte omrijmarkten vanwege hun leuke sfeer, goede producten en prachtige locaties.

Villefranche-de-Rouergue (Aveyron)

De donderdagmarkt die al sinds de middeleeuwen plaatsvindt in het stadje Villefranche is een van de mooiste van Frankrijk. De marktverkopers staan op Place Notre-Dame tussen prachtige herenhuizen en als je geluk hebt klingelen de kerkklokken ook nog. En al die kramen vol schapenkaas, vergeten groenten, lokale patisserie en farsou, gebakken groenteschijfjes uit de Aveyron… Geweldig!

Saint-Antonin Noble-Val (Tarn-et-Garonne)

Saint-Antonin-Noble-Val

Beeldschoon middeleeuws dorpje dat het decor vormde voor diverse speelfilms, waaronder The Hundred-Foot Journey. De zondagmarkt van Saint-Antonin vindt deels plaats onder de oude overdekte markthal: heel fotogeniek. Je vindt er alle bekende producten uit het Zuidwesten, zoals eend, kazen, worsten, honing en ook aardewerk en tassen. Tip: ga écht vroeg, na 10 uur wordt het al druk op deze markt. Vanaf die tijd wil je op het terras van Café de la Halle aan de koffie zitten!

Lees ook: De mooiste markten van Zuid-Frankrijk

Sarlat (Dordogne)

Het prachtige Sarlat heeft zowel op woensdag als op zaterdag een beroemde streekmarkt. Zo groot dat ze het centrale Place de la Liberté beslaat en doorloopt in diverse zijstraten. Een bezoek aan deze pittoreske markt is een bijzondere ervaring want met al die gekleurde kramen rond de kathedraal voel je je hier even echt in de middeleeuwen. De woensdagmarkt is overigens rustiger dan die in het weekend.

Périgueux (Dordogne)

Markt in Périgueux Dordogne
De bijzonder kleurrijke en levendige woensdag- en zaterdagmarkt van Périgueux vinden plaats in de schaduw van de 19e-eeuwse kathedraal en spreiden zich uit over diverse kleine pleintjes daaromheen. Het is een marché terroir met een indrukwekkend groot aanbod en heel correcte prijzen (goedkoper dan Sarlat). Bovendien liggen er veel gezellige cafés rondom het plein, dus de marktdag staat hier garant voor veel theater. En tja, de Dordogne, die brengt natuurlijk een hoop heerlijke streekproducten voort…

Villeréal (Lot-et-Garonne)

Markt in Lot-et-Garonne

Een echte ansichtkaart, zo mooi is de 14e-eeuwse houten markthal van dit kleine dorp in de Lot-et-Garonne. De markt op zaterdag en ’s zomers ook op woensdag heeft een geweldige sfeer! Met veel kleine producteurs uit de buurt die lokaal dialect spreken en mooie oude weegschalen gebruiken. Heerlijk rondsnuffelen tussen kaasjes, knoflookworsten en wijnen, vers fruit… Overigens heb je hier in de zomer ook oergezellige avondmarkt met lange tafels om aan te schuiven!

Lees ook: FEEST! De avondmarkten van de Dordogne

Figeac (Lot)

Markt in Figéac (Lot)

Cahors, de hoofdstad van de Lot, heeft ook een bekende markt. Maar de zaterdagmarkt van Figeac is net wat kleinschaliger en knusser, met veel straatmuzikanten. Bovendien ligt het belangrijkste deel van de markt op een prachtig plein omringd door 14e-eeuwse koopmanshuizen. In dit fotogenieke plaatsje kun je overigens ook naar het interessante Musée Champollion, waar we eerder over schreven.

Brive-la-Gaillarde (Corrèze)

Markt in Brive-la-Gaillarde (Corrèze)

Elke dinsdag en zaterdag komt Brive tot leven onder de moderne ‘George Brassens’-markthallen. Dit is een heel authentieke markt, waar je bijna alleen Frans hoort spreken! Veel bezoekers komen van ver vanwege de lage prijzen en het uitstekende aanbod, met producten uit de Limousin (vlees, blozend fruit), Dordogne (eend, notenolie, paddestoelen, aardbeien, saffraan) en zelfs oesters en goede vis.

Dit zijn onze favorieten in Zuidwest-Frankrijk (=Nouvelle Aquitaine en Occitanië), welke ‘omrijmarkten’ horen ook thuis in dit rijtje volgens jullie?  Cahors, Ribérac, Saint-Cyprien, Revel?

Lees ook ons artikel over de overdekte markt van Toulouse

Saint-Antonin-Noble-Val

LEES OOK:
Top 7 marken in de Provence en Languedoc
Vers van de Franse markt: snelle vakantierecepten!
Egyptisch mysterie in het stadje Figeac
De mooiste plekken in de Lot
Zomerse avondmarkten in de Dordogne

Beeld: Villefranche (CRT Midi-Pyrenées-D.Viet), Figeac (CDT Lot – P. Thibault), Villeréal (CDT Lot-et-Garonne), Brive (CC/Guy Chaillnou), Sarlat (John-McLinden), Périgueux (Guillaume Galdrat), Saint-Antonin  en zonnebloemen (CC-BY Gerrit Burrow)

3 reacties op “Top 7 gezellige markten in het Zuidwesten”

  1. Karen schreef:

    Idd Issigeac is een zondagochtendtopper!

  2. Hetty Pieksma schreef:

    In dit geval hebben jullie toch echt de markt van Issigeac (24500) Dordogne, gemist. Net verkozen tot nummer 7 op de lijst van leukste/mooiste markten van Frankrijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *