frankrijk.nl

Saint-Antonin-Noble-Val: het dorp uit The Hundred-Foot Journey

Josee bracht een bezoek aan Saint-Antonin-Noble-Val, in de streek Tarn-et-Garonne. Een echt ansichtkaart-dorpje, heerlijk om doorheen te slenteren. De film The Hundred-Foot Journey zette dit dorp in één keer op de wereldkaart!

Locals drinken hun koffie in het café aan het dorpsplein, een oud mannetje laat zijn hond uit. Ambiance locale. Een decor dat zo de setting zou kunnen zijn voor een film. Dat vonden de makers van de Amerikaanse film The Hundred-Foot Journey ook. Zij namen in 2013 letterlijk en figuurlijk de regie over van dit middeleeuwse dorp,  met toestemming van de burgemeester.

St. Antonin Noble Val

Invasie van luxe- en werkpaarden

Catherine Terset , directrice van het Office du Tourisme: “De hele filmploeg bestond uit ruim 100 man. Cameramensen, make-up- en kostuumafdeling, licht- en geluidstechnici, acteurs en actrices en ga zo maar door. Voor de markt- en straatscènes kwamen daar nog zo’n 600 figuranten bij! Ook ik had een klein rolletje, ik moest champignons kopen op de markt!”

Le making off…

Catherine vertelt dat het dorpscentrum gedurende 3 dagen volledig was afgesloten voor alle verkeer en bezoek. Deze ‘take-over’ kwam pas tot stand na de nodige onderhandelingen. Denk aan vergunningen, schadevergoedingen en logistieke vereisten. Zo werden moderne uithangborden weggehaald en de voorgevels van de twee dorpscafé op de marktplaats gepimpt in leuk blauw en rood, om de juiste Franse sfeer te creëren.  Overigens hadden de meeste winkeliers een figurantenrol, wat ten goede komt aan de authenticiteit van de scènes.

Hundred-Foot Journey

50x een kopje koffie

“Als je dit van nabij meemaakt, dan snap je ook wel waarom ze niets aan het toeval willen overlaten. Elk aspect moet perfect zijn. Dat zorgt ook voor hilarische verhalen”, vertrouwt Catherine me toe.  “Zoals die van mijn vriendin die figurante was in het café en op het terrasje haar kopje koffie dronk, naast Mr. Kadam, de hoofdrolspeler. Deze scène is maar liefst 50 x overgedaan en telkens kreeg ze een nieuw kopje koffie… Uiteindelijk heeft ze gevraagd of het oké was als er cola in het kopje werd geschonken, want ze trok het niet meer!”

saint-antonin-noble-le-val

Bijrol voor Nederlandse B&B

Op een snel gemaakte dorpsplattegrond zie ik de pijlen naar de locaties waar de scènes zijn opgenomen, maar ik mis iets. De 2 restaurants uit de film… “Mais non, die zijn in de studio’s gebouwd, je zult ze hier niet vinden.” Wat een deceptie!  Wel echt is het huis van Marguerite, de leerling-kok, waar Hassan verliefd op wordt . Haar ‘thuis’ schijnt te zijn opgenomen in een B&B, dat notabene wordt gerund door een Nederlands stel.

Dat wil ik dan wel eens zien! En voor we het weten lopen we naar Le Lion d’Or, een historisch pandje in een zijstraat van het marktplein. Bojoura en partner Jan kochten dit oeroude pandje 5 jaar geleden en transformeerden het tot een chambre d’hôtes met 4 kamers.  “Wat een circus zeg, het huis werd letterlijk platgelopen, maar ontzettend leuk om mee te maken,” vat Bojoura de opnames samen. In de film zie je nog de oude keuken,  maar die hebben ze er inmiddels eruit gesloopt. Eigenlijk is het enige herkenbare element de eettafel, uit de scène waarbij de hele familie zich na een barre reis te goed doet aan Franse lekkernijen.

Lion d'Or in St. Antonin Noble Val

Wandelroute langs de filmlocaties?

Ook al hebben de opnames al jaren geleden plaatsgevonden, het dorp is er nog altijd vol van. Zo horen we dat Oprah Winfrey een bezoek bracht aan de set. En dat hoofdrolspeelster Helen Mirren een actrice zonder kapsones is die door les Saint-Antonins wordt bejubeld.  Haar mooie Franse taalgebruik in de film zal daaraan zeker hebben bijgedragen. En nu? Komt er ooit een heuse The Hundred-Foot Journey-wandelroute langs alle filmlocaties (in het Frans heet de film overigens Recettes du Bonheur)?  Tja, daar denken ze bij het Office du Tourisme nog steeds over na. Is misschien best wel een goed idee!

In de tussentijd: wij hebben stiekem de plattegrond met alle filmlocaties meegenomen. Wil je ‘m als pdf laat ons dat even weten via [email protected]

Dame van het Office du Tourisme St. Antonin Noble Val

Meer informatie over de streek op www.tourisme-tarnetgaronne.fr

LEES OOK:
7 films waardoor je meteen je koffers wilt pakken
7 mooie stille vakantiestreken in Frankrijk

Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten en OT Saint-Antonin-Noble-Val

7 reacties op “Saint-Antonin-Noble-Val: het dorp uit The Hundred-Foot Journey”

 1. Van Schaik schreef:

  HUIS VAN MARGUERITE TE KOOP
  Wil je in deze sta vol gezellige restaurants,bars en een heuse bioscoop een Frans leven beginnen?
  Bojoura en ik(Jan) hebben besloten om samen met onze twee zonen en hun families iets nieuws te beginnen.
  Het zal niet mee vallen om iets te vinden dat ook maar enigszins met St Antonin Noble Val overeen komt.
  Hebt je vragen neem dan contact op met de Lion dOr telefoon: 0033 563314190 of mail: [email protected]

 2. Pascal schreef:

  Wij komen al enkele jaren in dit fijne dorpje waar wij het altijd prima naar ons zin hebben. Ieder jaar ontdekken wij weer iets nieuws in de prachtige omgeving. Als je er naar toe gaat, zorg dan dat er vooral een zondag in je verblijf zit, want de zondagmarkt met name in de zomermaanden is fantastisch!!! Het normaal rustige dorpje transformeert dan in een zeer druk en gezellig bezienswaardigheid. Op de markt zijn heerlijke locale producten te koop. Het is dan goed toeven bij de Halle (locatie waar het terras uit de film is en waar de markt zich afspeelt) met erg met mooie franse muziek en lekkernijen. Super plek!!

 3. Henk schreef:

  Heerlijk film mooie Franse omgeving en ook heerlijke Indiase gerechten.
  Feeling goof movie

 4. Billy schreef:

  Leuk verhaal over de film en het dorp Saint-Antonin-Noble-Val waarin The hundred foot journey is opgenomen, Josee! De film staat nog op mijn lijstje, maar nu ik dit verhaal heb gelezen ga ik ‘m toch maar snel kijken! 🙂

 5. Annemarie de Jong schreef:

  Ach, dat was een heerlijke filmavond met een paar goede vriendinnen!!
  Eerst samen lekker eten, dan smullen van de film en dan napraten met een heerlijk wijntje waarna we in gedachten al naar het mooie franse dorpje reden (in die mooie oude Citroen DS!) om ons, daar aangekomen, door Hassan de meest verrukkelijke gerechten te laten voorzetten!!! Une belle ‘hundred foot’ histoire………………….

 6. Nicky schreef:

  Excuses Bojoura, je naam is aangepast!

 7. Bojoura Garcia schreef:

  Heel leuk artikel over The hunderd-foot journey film, echt een boost voor Saint Antonin Noble Val.
  Mooie foto`s ook van onze herberg.
  Alleen 1 opmerking over onze namen, ik heet Bojoura [ Bo ] en mijn man
  heet Jan. Voor de rest is het een hele leuke en informative Webazine.
  Bedankt Bo,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *