frankrijk.nl

Top 10 zien & doen in de Dordogne

Wat moet je zeker zien en doen tijdens een vakantie in de Dordogne? Deze mooie dorpen, kastelen, grotten en tuinen behoren tot onze favoriete plekken om te bezoeken in de Périgord!

1. De grotten van Lascaux

nieuwe grotten van Lascaux Dordogne Perigord

De beroemde prehistorische grot is al aan z’n tweede kopie toe en dankzij de nieuwste technologie is de replica nu écht niet meer van het origineel te onderscheiden. Zelfs de geuren en luchtvochtigheid zijn nagebootst! Lees ook: De grotten van Lascaux bezoeken

2. Sarlat, prachtig stadje

Mooiste plekken in de Dordogne Sarlat

Beeldschoon middeleeuws stadje dat zo bewaard is gebleven is omdat Sarlat in de 19e eeuw in armoede verviel en daardoor ontsnapte aan alle industrialisering in die tijd. Geluk bij een ongeluk! Wie daar écht van wil genieten moet ’s zomers zo vroeg mogelijk op pad gaan, vooral op de drukke marktdagen (woensdag en zaterdag). Of anders ’s avonds gaan, want de verlichte straatjes zijn ronduit sprookjesachtig als er minder bezoekers zijn.

 

3. Les Jardins de Marqueyssac, een van de mooiste bezoektuinen van Frankrijk

Tuinen van Marqueyssac in de Dordogne

Les Jardins de Marqueyssac is een ‘Alice in Wonderland-tuin’ hoog op een rots, met wandelingen langs duizenden buxusboompjes. Ook zijn er vrij rondlopende pauwen een bos en speelplekken. Van alle kanten is er bovendien een waanzinnig uitzicht op de Dordogne-vallei, met in de verte de silhouetten van de kastelen van Castelnaud en Beynac (zie hieronder).

4. Het kasteel van Beynac-et-Cazenac

Beynac kasteel

Prachtig dorp in de schaduw van een bekend kasteel op een klif boven de rivier Dordogne. Er werden tientallen Franse speelfilms opgenomen, zo fotogeniek is deze plek!


Kampeertip Sarlat: Camping Les 2 Vallées

Lastig kiezen tussen de vele campings in de Dordogne? De 3-sterren familiecamping Les Deux Vallées van de Frans-Nederlandse Derrick en Caroline ligt in elk geval op een heel interessante locatie! Vlak bij Sarlat (nr 2)., midden in de natuur en op 500 meter van de rivier de Dordogne. Vanaf de camping kun je al de hoge kliffen zien waarop het kasteel van Beynac (zie puntje 4). Een ideaal startpunt dus voor het ontdekken van de Dordogne, maar ook een fijne spot om te chillen. Het terrein telt 10 kampeerplaatsen en je kunt ook safaritenten, stacaravans en vakantiehuisjes huren.Verder vind je hier een verwarmd zwembad, winkel, restaurant en er zijn fietsen te huur. Meer informatie op: Camping Les 2 Vallées.


5. De druipsteengrot van Gouffre de Proumeyssac

Mooiste plekken in de Dordogne grot Proumeyssac

Voor liefhebbers van grotten (heerlijk koel in de zomer!) is de Gouffre de Proumeyssac een incontournable in de Périgord Noir. Bijzondere manier om deze grot vol glinsterende stalactieten en stalagmieten te bezoeken is via een soort schommel die zachtjes 360 graden ronddraait.

6. Brantôme, sfeervol dorp aan het water

Brantome

In het noorden van de Dordogne, in de Périgord Vert, ligt dit charmante stadje dat helemaal omringd wordt door de rivier de Dronne. Er is een bekend hotel in een vroegere watermolen met een romantisch terras aan het water.

7. Château des Milandes: het kasteel van Josephine Baker

Chateau des milandes who belong to josephine baker in dordogne Perigord

Château de Milandes is het kasteel dat Josephine Baker kocht om er te wonen met haar 12 adoptiekinderen van verschillende nationaliteiten (move over Angelina Jolie!). Mooie plek met ludieke activiteiten voor kinderen zoals een roofvogelshow. Lees er hier meer over.

8. La Roque Saint-Christophe

La Roque Saint Christophe troglodytic site in Perigord

Indrukwekkende plek die laat zien waarom de Dordogne-vallei zo ‘druk’ bewoond was in de prehistorie. De uitgestrekte grotten op deze plek boden 55.000 jaar geleden al onderdak aan holbewoners en vanaf de 10e tot de 16e eeuw werden er huizen en zelfs een hele vesting gebouwd tegen de scherpe klif aan.

9. Kasteel van Castelnaud

kasteel van Castelnaud in de Perigord

Château de Catelnaud is een van de mooiste middeleeuwse kastelen in Frankrijk om te bezoeken vanwege de vorstelijke locatie met weids uitzicht over de Dordogne. Je vindt hier bovendien een mooie collectie wapens, enorme katapulten en de ridderspelen, dus erg leuk met kinderen.

10. Monpazier en andere bastidedorpen

dorpje Monpazier abstide Dordogne Zuid-West Frankrijk

Pareltjes van dorpen zijn het: Monpazier, Lalinde, Molières... Versterkte plaatsjes die gebouwd zijn volgens het opvallende stratenplan van de bastides, de ‘nieuwe steden’ uit de middeleeuwen. Lees ook: de mooiste bastidedorpen van het Zuidwesten. Andere prachtige ‘gewone’ dorpen in de Dordogne zijn o.a. La Roque-Gageac (foto onder), Belvès, Carennac, Limeuil en Domme.

Mooiste plekken in de Dordogne La Roque Gageac

LEES OOK:
Slaapadressen in de Dordogne en Lot-et-Garonne
Zomerse avondmarkten in de Dordogne
La Parenthèse-Les Ormes, safaritenten tussen Lot en Dordogne
Nederlandse massagebus rijdt rond in de Dordogne

Beeld: CDT Dordogne (Laugery, Jonathan Barbot), Deposithphotos (Sarlat, Beynac, Castelnaud, Marqueyssac, Castelnaud, La Roque)

– PINTEREST –

Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het op je Pinterest!

Eén reactie op “Top 10 zien & doen in de Dordogne”

  1. H.A.Koemans schreef:

    Geweldige herinneringen, alle 10 al eens of meerdere keren bezocht!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *