frankrijk.nl

Milandes: het kasteel van Josephine Baker

Tijdens een vakantie in de Dordogne of de nabijgelegen Lot kun je het kasteel van Josephine Baker bezoeken. De beroemde ster uit de Années Folles woonde er 20 jaar van haar leven. Coen, die de omgeving goed kent, vertelt waarom dit een bijzondere plek is.

Chateau des Milandes Dordogne

Een badkamer met zwarte tegels, een mintgroen bad en ‘gouden’ kranen? In een kasteel uit de 15e eeuw? Smakeloos!!! Nee, toch niet, want deze bijzondere art-déco badkamer behoorde toe aan de legendarische Joséphine Baker, die hier ruim 20 jaar woonde. En die badkamer is nog maar een voorbeeld. De sjiek gedekte tafel in de eetkamer, waar je zo kunt aanschuiven bij Joséphine, de talloze foto’s, de geweldig mooie theateraffiches en vooral ook de indrukwekkende revue-kostuums, inclusief het beroemde ‘bananenrokje’. Elk detail in Château des Milandes sleept je mee in het fascinerende leven van een bijzondere, van oorsprong Amerikaanse vrouw, die tijdens haar bewogen leven de hele wereld, maar toch vooral Frankrijk veroverde.

J’ai deux amours

De jonge danseres Joséphine arriveert in 1925 in Parijs en is direct een fenomeen. Ze danst in de revues op in het Théâtre de Champs-Elysées en later in de Folies Bergères. Ze wordt wereldberoemd door haar opmerkelijke voorkomen en uitdagende kostuums. Het ‘bananenrokje’ blijft een van haar meest beroemde outfits. De revuester start ook een muzikale carrière. Het nummer ‘J’ai deux amours’ (mon pays et Paris)’ is een niet meer weg te denken klassieker geworden. Het geeft aan dat Joséphine haar Zwart-Amerikaanse origine koestert, maar dankbaar is voor de mogelijkheden die stad Parijs haar heeft gegeven. In 1937 verkrijgt Joséphine de Franse nationaliteit door haar huwelijk met een Fransman.

Kasteel aan de Dordogne

In de Tweede Wereldoorlog laat de Parijse beroemdheid een andere kant van zichzelf zien. Van frivole revueartieste verandert zij in een betrokken en doortastend lid van het verzet, actief in de contraspionage. Voor haar rol krijgt ze na de oorlog een aantal hoge Franse onderscheidingen. Na de oorlog vestigt Joséphine zich in Château des Milandes, gelegen op een prachtige plek aan de rivier de Dordogne. Ze steekt veel geld in het moderniseren van het kasteel, koopt omliggende terreinen en panden op en investeert in de aanleg van een park dat toeristen uit de hele wereld moet trekken.

chateau des Milandes expositie

12 adoptiekinderen

Josephine Baker houdt er een behoorlijk personeelsbestand op na en realiseert een opmerkelijke droom: ze adopteert 12 kinderen uit alle delen van de wereld en noemt deze haar ‘regenboogkinderen’. Joséphine is misschien een groot artiest, haar talent voor verstandig ondernemen blijkt beperkt. Ze raakt in enorme financiële problemen. Franse politici en bekende artiesten onder wie Brigitte Bardot proberen te hulp te schieten, maar eind jaren zestig moet Josephine – onder het oog van de natie – haar kasteel verlaten. Ze blijft optredens geven tot haar overlijden in 1975.

Dordogne chateau

Tuinen en roofvogelshow

Sinds 2001 is Château des Milandes opengesteld voor het publiek en ingericht met een permanente tentoonstelling over het leven van de legendarische danseres, zangeres, vrijheidsstrijdster en publieke figuur Joséphine Baker. Je ziet er haar kostuums en haar privévertrekken en het verhaal van haar leven wordt er op een beeldende wijze verteld, ook in het Nederlands! Daarnaast zijn ook de tuinen, de kapel en de roofvogelshow de moeite waard. In één van de bijgebouwen is bovendien een gezellige brasserie gevestigd.

chateau-des milandes roofvogelshow

Meer informatie voor een bezoek aan Château des Milandes (nu tijdelijk gesloten vanwege Covid-19): www.milandes.com

Het kasteel van Joséphine Baker ligt vlak bij twee andere beroemde kastelen in de Dordogne: Castelnaud en Beynac. Lees ook: De 10 mooiste plekken in de Dordogne

chateau des Milandes

Coen Nihot GastbloggerLEES OOK:
Kindvriendelijk vakantiedomein in de Lot: Escaliers de la Combe
De 10 mooiste plekken in de Dordogne
Josephine Baker krijgt ereplek in het Panthéon in Parijs

Tekst: Coen Nihot Beeld: Château des Milandes, CC-BY Bthv CC-BY Arch Babigeon (kasteel op afstand), Wikicommons

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *