frankrijk.nl

Jonge Franse muziekartiesten om te kennen

Nieuwsgierig naar wat er zoal gebeurt in de hedendaagse Franse muziekwereld? Naar welke artiesten je op de Franse radio hoort? Ontdek jong Franstalig muziektalent zoals Clara Luciani, Vianney, Juliette Armanet, Gaël Faye, l’Impératrice en anderen!

Clara Luciani

De grote ster van de Franse popmuziek op het moment is Clara Luciani. In de muziekstijl van deze ranke 30-jarige uit Marseille (1,82 m lang!) zijn invloeden te horen van stoere zangeressen als Françoise Hardy en Patti Smith. Ook Luciani heeft een vrijgevochten stijl en dito teksten, zoals goed te horen in haar eerste grote hit La Grenade (2017). Met de tekst: ‘Hé toi, qu’est-ce que tu regardes. T’as jamais vu une femme qui se bat? Prends garde, sous mon sein la grenade’ (Joh, waar kijk jij naar? Heb je nog nooit een vrouw zien vechten? Pas op: onder mijn borst, een granaat”). Sindsdien heeft Luciani steeds weer nieuwe succesvolle liedjes die gretig gedraaid worden in bars clubs in Parijs en andere grote steden. Zoals hieronder de single: Le reste, van haar prijswinnende album Cœur (2021).

Juliette Armanet

Een andere geliefde naam onder dertigplussers in de grote Franse steden is Juliette Armanet, die net als Luciani de licht hese stem heeft waar Franse zangeressen patent op lijken te hebben. Deze dame uit Lille schrijft prachtnummers waarin vleugjes France Gall en Feist samenkomen, zoals goed te horen in haar grote hit uit 2018: L’Indien. Ook haar recentste album Brûler le feu (2021) zorgde voor diverse hits, waaronder Le dernier jour du disco (hieronder).

Redcar (eerder: Christine and the Queens)

Nog een niet-te-missen personage in de hedendaagse Franse popmuziek: Héloïse Adélaïde Letissier, die bekend werd als Christine and the Queens. Deze zanger(es) uit Nantes heeft de afgelopen 10 jaar een enorme schare fans opgebouwd met catchy Franse-Engelse liedjes, een androgyne look en ongewone choreografieën. De artiest(e) scoorde onder meer grote hits met nummers als Saint-ClaudeParadis Perdus en Christine. In 2021 had de zanger(es) ook een succesvolle samenwerking met de oude Franse rockband Indochine, met een cover van diens jaren-tachtig hit 3SEX. Verder is de androgyne zanger(es) een LGBT-boegbeeld dat zichzelf tegenwoordig mannelijk noemt en sinds 2021 de artiestennaam ‘Redcar’ gebruikt.

Angèle

Deze hip geklede jonge zangeres komt eigenlijk uit België, maar net als Stromae zingt Angèle in het Frans en sinds 2019 is ze niet weg te denken uit de Franse hitlijsten. Haar album Nonante-Cinq was in 2022 zelfs het meest gestreamde album van het jaar. Deze biseksuele artieste spreekt zich vaak uit tegen seksisme, zoals te horen in haar liedje Balance ton quoi. Recentere hits van Angèle zijn Oui ou Non, Fever (samen met Dua Lipa) en Libre. In 2022 toerde Angèle door heel Frankrijk en in 2023 is ze te zien op grote muziekfestivals (o.a. in Parijs, Carcassonne, Saint-Nazaire).

Emma Peters

Deze zangeres uit Lille werd tijdens de Victoires de la Musique 2023 (de Franse grammy’s of wat bij ons vroeger deTMF Awards waren) onderscheiden als de Vrouwelijke ontdekking van het jaar. Peters (op z’n Nederlands/Vlaams uitgesproken!) werd bekend doordat ze op You Tube covers plaatste van bekende hiphop-nummers die ze een nieuwe stijl gaf als gitaarliedjes. De bekendste zélfgeschreven chansons van Peters zijn Le temps passe en het Braziliaans getinte C’est bon.

Barbara Pravi

Pravi is inmiddels geen onbekende meer, sinds ze schitterde op het Songfestival met haar intense Voilà. Dat nummer liet goed zien hoeveel Pravi in haar mars heeft: prachtige stem en een présence met veel passie. Zeker geen Eurovisie-eendagsvlieg deze artieste, die ook liedjes heeft geschreven voor Yannick Noah, Florent Pagny en Louane. Begin 2023 bracht Pravi een nieuw album uit: Les Prières – Guérir, waarop (ook) duetten staan met Yaël Naim en Vianney (zie verderop).

Hervé

Prettig gestoord, zo kun je deze zanger uit Bretagne wel noemen. Hervé maakt energieke Franstalige electro-pop en drum-‘n-bass liedjes. Hij stond eerder in het voorprogramma van Eddy de Pretto (zie verderop) en tijdens de Victoires de la Musique van 2021 werd hij gelauwerd als Beste mannelijke ontdekking van het jaar. Een bekendste hit van hem is het zonnige Si bien du mal, kijk eens wat een energie! Eind maart komt een nieuw album uit van Hervé: Interieur vie (2023)

Gaël Faye

Deze jonge Fransman rapper met Rwandese roots had zijn grote doorbraak als schrijver: zijn autobiografische roman Petit Pays uit 2016 won diverse literaire prijzen. Faye zingt echter al sinds 2009 en zijn tweede studioalbum, Lundi méchant, werd ‘goud’ in 2022. De slammeur rapt vaak over het leven in de banlieue, waar hij opgroeide. Faye werkt ook regelmatig samen met artiesten als Grand Corps Malade, Ben Mazué en Ben l’Oncle Soul. Luister hieronder naar het nummer Réspire uit 2020.

L’impératrice

Deze electropopband uit Parijs bestaat uit 6 leden waarvan slechts 1 vrouw: zangeres Flore. Zij kwam als laatste bij de groep maar juist haar heldere stem maakt dat nummers als La Lune en Peur des filles heerlijk buitenaards klinken. Dat laatste nummer zong l’Impératrice eens tijdens een liveoptreden in de 18e-eeuwse operazaal van Versailles en die combinatie zorgt voor onderstaande magie. Je hoort in dat nummer bovendien goed dat de band inspiratie haalde uit de muziek van een andere talentvolle Franse electroband: Air.

Ben l’Oncle Soul

We hebben Ben L’Oncle Soul lange tijd niet opgenomen in dit lijstje omdat veel van zijn liedjes Engelstalig zijn, maar allez, we kunnen deze soulman van Franse bodem niet langer negeren! Je kent vast en zeker zijn zonnige liedje Soulman (‘Écoute ça baby / Je suis pas un superman…’). Ben l’Oncle Soul wordt vertegenwoordigd door het Franse filiaal van Motown en was de afgelopen jaren gast bij veel internationale pop- en jazzfestivals (zoals North Sea). In mei 2023 verschijnt alweer zijn 7e studioalbum: Is it you.

Rouquine

‘Oudere jongeren’ zo zou je dit zingende duo uit de omgeving van Angers kunnen noemen. Want niet piep meer, maar als 35-plussers onlangs doorgebroken dankzij een talentenshow op de Franse televisie (The Artist). Ze zijn wat ons betreft het kennen waard, alleen al vanwege het nummer Mortel (2022), waarvan de tekst vol met jeux de mots zit en tegelijk op een openhartige manier over de dood spreekt. Aanstekelijk melodietje bovendien, luister het één keer en het zit in je hoofd! Een groep om in de gaten te houden.

Bigflo et Oli

Bigflo et Oli, twee jonge broers uit Toulouse, maken sympathieke Franstalige rap met een positieve boodschap. Hun grootste hit tot nu toe is Dommage (2017), waarin je een vleugje Stromae hoort. Dat laatste is geen toeval, want de Belgische zanger hielp bij het schrijven van het nummer. Ook een ander succesvol nummer van Bigflo et Oli, Plus tard (2018), gaat over opgroeien en kindervragen die daarbij niet per se ingelost worden. Verder reist het duo voor hun clips heel Frankrijk door, zoals in de liedjes Bienvenue chez moi en Sacré Bordel (2022).

Vianney

Vianney is een zeer succesvolle zanger uit Frans Baskenland. Deze ideale schoonzoon met een dromerig troubadours-stijltje had de afgelopen jaren grote hits met Pas là (over liefdesverdriet) en met Je m’en vais (waarin hij zelf besluit zijn koffers te pakken). Hij zong bovendien duo’s met Véronique Sanson en Maître Gimms. Luister hieronder naar Pour de vrai uit 2021.

Pomme

Deze 26-jarige zangeres uit Lyon timmert al enkele jaren hard aan de weg en dat is beloond: ze werd uitgeroepen tot Vrouwelijke artiest van het jaar 2021 bij de Victoires de la Musique. Pomme treedt al op sinds haar negentiende en stond in het voorprogramma bij onder meer Benjamin Biolay, Vianney en Angus & Julia Stone. Pomme heeft inmiddels drie studioalbums geschreven en dit hieronder is een van haar nieuwste liedjes: La rivière (2023).

Eddy de Pretto

Franse muziekrecensenten roemen Eddy de Pretto om zijn veelzijdige muzikale invloeden: hij laat zich zowel inspireren door harde hiphop als door klassieke chansons van Aznavour, Nougaro en Brel. De rapper schrijft bovendien geëngageerde teksten over thema’s als homofobie en machogedrag. Zijn liedje Kid is wat dat betreft inmiddels een klassieker. Je hoort een vader daarin zijn zoon opjutten (‘Tu seras viril mon kid. Je veux voir ton teint pâle se noircir de bagarres’ – Jij wordt later viriel mijn zoon, ik wil je blanke huid zwart zien worden door de vechtpartijen).

Feu! Chatteron

De opvallende naam van deze pop- en rockband uit Parijs is een verwijzing naar een Engelse dichter, Chatteron. Ze zijn nu een jaar of 10 bezig en hebben zich onder meer muzikaal laten inspireren door Serge Gainsbourg, Alain Bashung en Leo Ferré. Feu! Chatteron is al een paar keer genomineerd geweest bij de Victoires, onder meer voor onderstaand nummer Monde Nouveau.

Julien Doré

In 2007 won Julien Doré La Nouvelle Star, een bekend  zangprogramma op tv, en ontwikkelde zich daarna tot een erkende naam in de Franse popmuziek. Behalve een talentvol singer-songwriter is Doré bovenal een performer, die zichzelf steeds vernieuwt en daarbij samenwerkt met bekende sterren (onder wie Catherine Deneuve). Bekende singles van Julien Doré zijn onder meer Paris-Seychelles, Le Lac en recenter Nous.

Eerder door ons genoemd en ook nog steeds actueel: Imany, Christophe Mae, Jain, Thomas Dutronc, Benjamin Bolay, Jean Added, Charlotte Gainsbourg, Fishbach en natuurlijk Zaz!

In de categorie Engels-zingende artiesten tippen we deze jonge Franse bandjes: Cats on trees en Lilly Wood & The Prick.

LEES OOK:
Top 30 klassieke Franse chansons
7 Franse radiozenders om naar te luisteren
Claude François, de vergeten Franse discokoning

Tekst: frankrijk.nl/Nicky Bouwmeester Beeld linksboven: albumhoezen van Clara Luciani, Vianney, Juliette Armanet

Eén reactie op “Jonge Franse muziekartiesten om te kennen”

  1. André schreef:

    Maar jullie vergeten de meest (?) populairste zangeres Aya Nakamura ….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *