frankrijk.nl

Veilig internetten op vakantie via een VPN: 5 tips

Wil je een VPN gebruiken in Frankrijk? Dan hebben we een aantal handige tips voor je. We leggen je uit hoe je vanuit Frankrijk Nederlandse tv kijkt, welke servers je het best kunt kiezen en hoe je veiliger over het net kunt surfen.

Nederlandse TV kijken in het buitenland

Ben je op vakantie in Frankrijk of woon je er? Dan is de kans groot dat je af en toe toch nog een beetje Nederland mist. Of je wilt misschien op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit Nederland. In Frankrijk is het vaak niet mogelijk om zomaar Nederlandse televisie via het internet te kijken.
Vaak zijn Nederlandse zenders geblokkeerd. Dat heeft te maken met de auteursrechten. Televisiezenders hebben vaak alleen de rechten om binnen Nederland uit te zenden. Daarom zijn ze genoodzaakt om alle andere verbindingen af te slaan. Gebruik je een VPN, dan kun je wel kijken. Je koopt dan een abonnement bij een VPN-aanbieder, je downloadt de bijbehorende app en je verbindt met een server in Nederland. Daardoor lijkt het voor de Nederlandse zender net alsof er gewoon een Nederlander verbindt. Je kunt dan ook gewoon je favoriete programma of het nieuws kijken, alsof je in Nederland bent.

Veilig internetten via servers uit de grote steden

Zoek je echt een snelle en veilige verbinding, dan is het een goed idee om te kiezen voor een server uit een van de grote Franse steden. Hier zitten namelijk grote datacenters, met veel capaciteit. Kies bijvoorbeeld voor een server uit Marseille, Parijs of Lyon. Kiezen voor een Franse VPN, met servers in Frankrijk, is vooral handig om veiliger te werken. Je kunt hiermee nog steeds feilloos Franse websites bezoeken, maar je echte IP-adres blijft afgeschermd. Ook je echte locatie blijft afgeschermd. Met een VPN gaat al je data door een tunnel die de data versleutelt. Op die manier geef je pottenkijkers en hackers geen kans. Een Franse server gebruiken is een goed idee als je bijvoorbeeld surft vanuit de TGV in Frankrijk, of als je een nachtje in een hotel verblijft.

Veilig internetten buitenland met VPN

Let op met gratis VPN gebruik

Gebruik liever geen gratis VPN’s. Gratis VPN’s uit Frankrijk zijn al schaars, maar als je ze vindt, bieden je ze niet de kwaliteit waar je naar op zoek bent. Wanneer iets online gratis is, betaal je vaak met je persoonsgevens. Zo kan het zijn dat de gratis VPN je surfgedrag bijhoudt. Je kunt ook vraagtekens bij de veiligheid van een gratis VPN plaatsen. Vaak is de beveiliging niet op orde en kunnen hackers en pottenkijkers toch hun gang gaan. De beveiliging is maar heel minimaal. Eigenlijk heb je dus geen voordeel van een gratis VPN. Daarom kun je het best kiezen voor een betaalde VPN. Neem bijvoorbeeld een proefabonnement, of een abonnement met niet-goed-geld-teruggarantie. Tegenwoordig zijn er veel professionele aanbieders te vinden die met zulke aanbiedingen werken. Zo kun je de verbinding testen, zonder de hoofdprijs te betalen of ergens aan vast te zitten.

Veilig internetten buitenland met VPN

Gebruik mobiel internet in plaats van gratis Wifi

In Frankrijk vind je op veel plekken gratis draadloos internet: Wifi. Denk aan de camping, bij het restaurant of in de trein. Het nadeel van gratis Wifi is dat het door veel mensen wordt gedeeld. Slimme computergebruikers kunnen, indien de Wifi niet goed beveiligd is, met elkaar meekijken. Zo kunnen pottenkijkers dus ook meekijken als je bankzaken uitvoert. Daarom is het een beter idee mobiel internet te gebruiken. Je bent dan de enige gebruiker met een privé-verbinding. Met mobiel internet bedoelen we bijvoorbeeld 3G, 4G of 5G. Heb je geen mobiel internet en ben je aangewezen op Wifi? Dan is het slim om een VPN te gebruiken, voor wat extra bescherming. Op die manier kunnen anderen op het gratis Wifi-punt niet meekijken.

VPN gebruik en de Franse dataretentiewet

Frankrijk wil nog altijd hele strenge wetten invoeren rondom dataretentie. Dataretentie houdt in dat surfgedrag en persoonlijke gegevens moeten worden opgeslagen door de provider. Volgens experts is dat een inbreuk op de privacy. Het Hooggerechtshof in Frankrijk vindt ook dat bepaalde delen van de dataretentiewet ongrondwettelijk zijn. Het Hof vindt dat het een inbreuk is op de privacy van Franse burgers en mensen die in Frankrijk verblijven. Omdat het zo’n getouwtrek is, is het een goed idee om altijd een VPN te gebruiken; niemand kan met je meekijken. Ook de provider of Franse overheid niet en er wordt dus nergens bij derden data over bijvoorbeeld je surfgedrag opgeslagen. Het enige dat je provider ziet, is dat je met een VPN verbonden bent. Misschien vraag je je af of een VPN gebruiken in Frankrijk dan wel legaal is. Dat is het zeker ook al heeft het land wel een aantal andere opmerkelijke regels en wetten.

LEES OOK:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *