frankrijk.nl

11 opvallende Franse wetten en regels

Nederlanders steken vaak de draak met de Franse bureaucratie. Al die regels, zo streng en onpraktisch. Maar deze bijzondere Franse wetten zijn zo gek nog niet.

1. Terrasverwarming is nu verboden in Frankrijk

Op 1 april 2022 is een nieuwe Franse klimaatwet van kracht geworden: terrassen mogen niet meer verwarmd worden. Dat is een opvallende wet, want terrassen in Parijs zijn vaak het belangrijkste (want grootste) deel van het café of de brasserie. Verwarmen mag vanaf nu alleen nog op volledig afgesloten en overdekte terrassen. Ook airco’s mogen niet meer op het terras, maar dat was ook wel van de gekke…

2. Groente en fruit mogen in Frankrijk niet meer in plastic verkocht worden

Sinds 1 januari 2022 mogen groente en fruit niet meer in een plastic verpakking verkocht worden. Dit geldt o.a. voor komkommers, bananen, tomaten, aubergine, courgette, aardappelen… Voor kwetsbaardere producten zoals salades, spinazie, asperges en champignons hebben de producenten tot 2024 om een alternatief te vinden. Terwijl aardbeien, frambozen en bessen pas vanaf 2026 plastic-vrij in het schap moeten liggen.

3. Franse huisbazen mogen niemand uit huis zetten in de winter

Volgens de zogeheten trêve hivernale mogen huisbazen hun huurders tussen 1 november en 31 maart niet uit huis zetten. Zelfs al is er sprake van illegale onderhuur, zelfs al heeft de huurder een huurachterstand en zelfs als er een uitzettingsprocedure in gang was. Deze Franse wet moet voorkomen dat huurders in de winterkou op straat komen te staan.

voordeur Parijs

4. Ketchup is verboden in schoolkantines

Ketchup is wegens gezondheidsredenen al jaren verboden in Franse schoolkantines en ook moet er minstens 1 keer per week een vegetarische maaltijd op het menu staan. Verder is het kantine-personeel verplicht om van alle geserveerde gerechten een ‘monster’ tenminste 8 dagen te bewaren. Dit is het zogeheten plat-témoin, een ‘bewijsgerecht’, voor het geval er een probleem was (allergie, voedselvergiftiging).

5. Mobiele telefoons zijn verbannen uit Franse scholen

Sinds 2018 zijn mobieltjes verboden op Franse openbare scholen. Leerlingen moeten alle apparaten met een internetverbinding afgegeven of opbergen voordat ze hun klas ingaan. Deze regel geldt voor basisscholen en collèges (leerlingen tot 15 jaar). Op de lycées mogen schoolbesturen zelf het beleid bepalen.

6. Je kunt in Frankrijk trouwen met iemand die overleden is

Sinds 1914 zijn postume huwelijken toegestaan in Frankrijk. Aanvankelijk was deze wet bedoeld voor de kinderen van gesneuvelde soldaten tijdens WOI. Maar in 1959 blies president Charles de Gaulle de wet nieuw leven in na een ramp met een stuwdam in de Provence. Een jonge zwangere weduwe mocht haar verongelukte verloofde toen alsnog huwen. Deze mogelijkheid bestaat nog altijd, mits de betrokkenen aantoonbare intenties hadden om te trouwen voordat één van tweeën overleed én de president toestemming geeft.

7. In een Frans restaurant heb je recht op een gratis kraanwater

Volgens een Franse wet uit 1967 moeten restaurateurs een gratis fles kraanwater schenken bij de maaltijd als klanten daarom vragen. De karaf met kraanwater is in Frankrijk onderdeel van het ‘couvert’ in restaurants, net als zout en peper en een mandje brood. Franse caféhouders daarentegen zijn niet verplicht om een gratis glas water te schenken.

karaf water verplicht in Frans restaurant

8. Franse supermarkten mogen geen eten weggooien

Franse supermarktketens zijn verplicht om onverkochte etenswaren aan te bieden bij voedselbanken in plaats van ze weg te gooien of te vernietigen.

9. ‘Catcalling’ of straatintimidatie is strafbaar 

Een Franse wet maakt het naroepen van vrouwen op straat of in de metro strafbaar. Mannen die vrouwen in een publieke omgeving bestoken met sis-geluiden of seksistische opmerkingen kunnen een boete krijgen van maximaal €750.

10. Een haan heeft het recht om te kraaien op het platteland

Sinds 2021 beschermt een nieuwe wet de typische geluiden en geuren van het Franse platteland. Het luiden van de kerklokken, het gebrom van de tractor en de stank van de mestbelt horen vanaf nu hij het patrimoine sensoriel des campagnes ofwel het zintuigelijke erfgoed van het platteland. De wet is er om het plattelandsleven te beschermen tegen de klachten van vakantiegangers en stedelingen met een tweede huis. Die klachten waren er de laatste jaren namelijk steeds vaker. Zo was er in 2019 een rechtszaak op Ile d’Oléron tegen de eigenaresse van de haan Maurice, die te vroeg zou kukelen. En een paar jaar geleden ontstond er ophef in de Provence, toen vakantiegangers bij de burgemeester klaagden over het te luide gezang van de cicaden (lees ook: ‘Mogen die cicaden wat zachter?’).

11. Geen alcohol op de werkvloer… behàlve wijn, bier en cider

Volgens de Code du Travail is alcohol op de werkvloer strikt verboden… tenzij het ‘wijn, bier, cider of poiré (perencider)’ betref?? Alleen champagne en sterke drank zijn dus uit den boze, maar hiermee komen werknemers al een heel eind, zou je zeggen!

parels voor de zwijnen

En…. mag je je varken nou wel of niet Napoleon noemen in Frankrijk?

Napoleon verbood de Fransen om zwijnen naar hem te vernoemen: dat was een keizer onwaardig. Volgens een hardnekkige legende zou die wet nooit zijn geschrapt en is de regel dus nog steeds van toepassing. Helaas: mooi verhaal, maar niet waar!

LEES OOK:
10 dingen die de Fransen nét even anders doen
Franse stokbrood-etiquette

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: copyright cc-empanada_paris (verkeersbord), Nicky Bouwmeester (karaf), CC-BY Leah Kelly (varken), CC-BY Bladsurf (deur)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.