frankrijk.nl

80 of 90 km/uur op het Franse platteland?

Opletten voor de maximumsnelheid op departementale wegen in Frankrijk. In 2018 werd een nieuw landelijk maximum van 80 km/uur ingevoerd voor rurale wegen, maar sinds 2019 mag elk Frans departement het toch weer zelf bepalen. En dus zijn sommige departementen weer teruggegaan naar 90 km/uur. Verwarring alom.

Vaste Frankrijk-gangers waren eraan gewend: op het Franse platteland mocht je altijd 90 km/uur rijden buiten de bebouwde kom. In 2018 verlaagde een Franse wet deze snelheidslimiet naar maximaal 80 km/uur, uit milieu- en vooral vanuit veiligheidsoverwegingen. De regel is sindsdien van toepassing op alle secundaire wegen met tweerichtingsverkeer, zonder vangrail in het midden.

nieuwe maximum snelheid in Frankrijk

Veel Franse departementen weer terug naar 90 km/uur

De nieuwe wet zorgde echter voor veel protest in Frankrijk en veel verkeersborden en radars op het platteland werden vernield. Onder deze politieke druk heeft het Franse parlement – ongelofelijk maar waar – in 2019 een wet aangenomen die deze maatregel weer terugdraait en departementen zelf laat beslissen wat ze willen. Sinds 2020 zijn nu 45 Franse departementen (bijna de helft van het land!) teruggegaan naar 90 km/uur als maximumsnelheid. Het gaat onder meer om landelijke departementen in Midden-Frankrijk, de Loirevallei en Normandië, zie dit artikel van Le Monde voor een recente lijst (zomer 2022).

Kortom, je moet op het Franse platteland dus goed op de borden blijven letten. Want het kan verschillen, zelfs BINNEN een departement. Alternatief: blijf altijd onder de 80 km/uur, als je geen verrassingen wilt…

nieuwe maximum snelheid in Frankrijk

—-

Snelheidslimieten in Frankrijk

Op Franse autosnelwegen is de maximumsnelheid 130 km/uur, tenzij anders aangegeven of als het regent (110 km/uur).

Op Franse autowegen (met middenvangrail) is de maximumsnelheid nog altijd 110 km/uur (tenzij het regent, dan 100 km/uur).

Op Franse autowegen (zonder middenvangrail) is de maximumsnelheid buiten de bebouwde kom 80 km/uur OF 90 km/uur (lees bovenstaande)

——

Bezwaar maken tegen een Franse verkeersboete

Heb je een Franse verkeersboete ontvangen (mbt snelheid of anders) en ben je het niet mee eens met de overtreding? Via dit online bezwaarschrift van de Franse overheid kun je bezwaar maken. Het formulier is in het Nederlands.

LEES OOK:
10 Franse verkeersboetes om te voorkomen
Milieusticker nodig op de Franse autoroute?
7 dingen om te weten over de ringweg van Parijs

Beeld: CC-BY-N Nicolas Duprey-CD78 (Yvelines) Update 8 augustus 2022

2 reacties op “80 of 90 km/uur op het Franse platteland?”

  1. Georges schreef:

    Een waarschuwing is hier op zijn plaats! Vorig jaar in de buurt van Montauban geflits bij 86Km per uur. Een bekeuring van € 30 na enige weken ontvangen voor 1Km te snel (er wordt 5Km afgetrokken) . Omdat ik veronderstelde dat de radar nog niet goed ingesteld was op 90Km per uur bezwaar ingediend wat extra € 27 kost. Het bezwaar is uiteindelijk door de Franse rechter verworpen wat mij ook nog eens € 30 aan leges kostte. Dit laatste moest betaald worden bij de Tressoir Publique, dichtstbijzijnde locatie Tourcoin noord Frankrijk. Inclusief vervoerskosten heeft dit grapje mij over de € 150 gekost.

    • Nicky schreef:

      Dank voor het delen van deze waarschuwing Georges. In de Haute-Garonne is inderdaad 80 km/uur geldig gebleven, zoals ook te zien op het kaartje waarnaar we linken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *