frankrijk.nl

11x zien en doen in Marseille

Marseille heeft zich ontwikkeld tot een hippe kuststad aan de Middellandse Zee. Een leuke bestemming voor een stedentrip of een dagje sightseeing. Dit zijn onze bezoektips!

Stedentrip in Marseille: Le Vieux Port, de oude haven

1. Le Vieux-Port

Le Vieux-Port is strategisch en esthetisch gezien de beste plek om een bezoek aan Marseille te starten. Deze oude haven (aangelegd in de 15e eeuw!) wordt begrensd door twee forten: Fort Saint-Jean en Fort Saint Nicolas. De uitverkiezing van Marseille tot Culturele Hoofdstad van 2013 betekende voor Le Vieux-Port een complete metamorfose: de straten rond de haven werden autoluw gemaakt en in de plaats daarvan kwam een fraaie wandelzone. Langs de kade vind je o.a. het zeepmuseum MuSaMa (zie onder), en vanaf hier loop je eenvoudig naar Le Panier, Mucem en Cathédrale de la Major (zie onder).

vieux Port de marseille

2. MuCEM, architectonisch hoogstandje

Je kunt én je mag het niet missen! Dit museum, gelegen aan het water en met een loopbrug verbonden met de wijk Le Panier, is qua architectuur zo’n aandachtstrekker dat alleen een rondje eromheen al de moeite waard is. Binnen vind je tal van collecties, gericht op Europese en mediterrane beschavingen van de vroege oudheid tot vandaag. Lees er hier meer over het MuCEM.

Stedentrip Marseille: museum MuCEM

3. De wijk Le Panier

Oude wijken herleven dankzij de creatieve dynamiek van jonge ontwerpers en dat zie je ook in Le Panier. Deze oudste wijk van Marseille ligt heuvelopwaarts, ten noorden van Le Vieux-Port (vanaf de kade bereikbaar via trappen). Le Panier kenmerkt zich door smalle straten en charmante pleintjes, zoals Place des Pistoles. Ideale spot voor een koffie op een terrasje of lunch bij Le Panier Marseillais. Kun je meteen de geweldige graffiti om je heen bewonderen, stuk voor stuk bekende kunstwerken! Vele zijn van de lokale streetartist Nhobi en ze symboliseren de verjonging die deze wijk doormaakt. Dat is ook terug te zien in straatjes zoals Rue du Petit Puits waar veel ontwerpers hun atelier hebben.

Stedentrip Marseille: oude wijk Le Panier

Leuke winkels vind je in Rue Sainte-Francoise met o.a.:

Mistral de Marseille (op nr. 56): heerlijk winkeltje met originele souvenirs en sieraden gemaakt door eigenaresse Nadine.

La Sardine en Vacances (op nr. 52): de winkel ernaast, gerund door de sympathieke Jean-Richard, met originele T-shirts en affiches met de vrolijke illustraties van de Marseillaanse kunstenaar Richard Campana.

Undartground: gekke conceptstore op de hoek van Rue Sainte Francoise en Rue Repenties. In deze hipsterwinkel vind je oude LP’s, schrijfwaren, lampen, kunstzinnige tassen, speelgoed, boeken, kunstobjecten en nog veel meer. Dit is ook een ‘clubhuis’ voor de graffiti-artiesten die ook een Street Art Tour bieden, langs de diverse graffitis in de wijk. Helaas alleen nog in de Franse taal. Zie voor meer info over Undartgroud

Let op: op maandag zijn veel winkels in de wijk dicht!

Stedentrip Marseille: shoppen in wijk Le Panier

Lees ook: 7x zien & doen in Aix-en-Provence

4. Notre-Dame-de-la-Garde

Waar je ook loopt in Marseille, Notre-Dame-de-la-Garde is watching you! Gebouwd op een 162 meter hoge kalkstenen rots lijkt deze 19e-eeuwse basiliek over de stad te waken. Locals noemen de kerk liefkozend ‘la bonne mère’ (de goede moeder). Onnodig te zeggen dat je vanaf hier een fantastisch uitzicht hebt over de stad en de zee. En toch: vergeet niet naar boven te kijken! Op de top van de 60 meter hoge klokkentoren staat een enorm beeld van de Heilige Maria. Lees bij de praktische tips onder hoe je hier kunt komen.

Marseille basiliek Notre Dame de la Garde

5. Shoppen: Les Docks en Les Terrasses

Voor chic, hip of modern shoppen zijn er twee grote winkelwalhalla’s. Les Docks is het nieuwe winkelcentrum, ondergebracht in de oude pakhuizen van de haven. Hier vind je vooral trendy, lifestylewinkels en kledingboetieks, plus veel horecatentjes. In dezelfde wijk zit ook Les Terrasses du Port, een spiksplinternieuw winkelcentrum, direct aan het water. Als je buitenom loopt heb je het gevoel alsof je je op een mega-cruiseschip bevindt. Binnen is er een enorm aanbod van winkels van vooral bekende merken. Alle dagen open. Beide winkelcentra hebben een eigen parking. Sinds vorig jaar is er ook een nieuw winkelcentrum met zo’n 50 winkels van topmerken en diverse restaurants, van snacks tot haute cuisine: Prado.

Les Docks winkelcentrum in Marseille Winkelcentrum Les Docks in oude pakhuizen


REISTIP: Wist je dat je in de zomer in iets meer dan 7 uur met de trein vanaf Amsterdam naar Marseille kunt reizen? En zes uur als je instapt in Rotterdam? Van 9 juli tot 27 augustus 2022 rijdt de Zon-Thalys elke zaterdag rechtstreeks naar Valence, Avignon, Aix-en-Provence en Marseille. Vanaf €49 in klasse Standard  en €85 in klasse Comfort. Maar dan moet je er wel snel bij zijn! Boeken vanaf 8 maart via Thalys.com.


6. Stranden van Marseille

Natuurlijk, Marseille is ook gewoon een kustplaats en heeft zijn eigen stranden. Het dichtstbijzijnde strand is Plage des Catalans – aan de kustweg Corniche – met een fijn zandstrand. Verderop vind je Plage du Prado, een kiezelstrand met een o.a. een roller- en skatepark. Het grootste zandstrand is Pointe Rouge met als bijvangst diverse restaurants voor een lazy lunch of romantisch diner aan zee. Zoek je rust, dan is het strand van Callelongue de beste optie. Maar dan ben je al aardig op weg richting de prachtige calanques langs de kust tot aan Cassis.

Strand in Marseille: Plage des Catalans

7. Musée du Savon de Marseille

Marseillezeep is wereldberoemd als weldadige reinigingsmiddel voor huid en huishouden. Toch is er pas sinds 2017 een museum in Le Vieux-Port, dat is gewijd aan de geschiedenis van deze eeuwenoude zeep van olijfolie. Zo zie en lees je daar meer over de oorsprong, de fabricage en alle gebruikstoepassingen (en dat zijn er veel!). Er is ook een interactief deel waar je je eigen zeep kunt maken. Het museum ligt aan de kade en is leuk om te doen als tussendoor, als je een rondje haven doet. Vergis je niet want 2 panden ervoor vind je de megagrote winkel van de initiator van dit museum: Savonnerie La Licorne.

Musée du Savon de Marseille - Marseillezeep museum

8. Cathédrale de la Major

Deze imposante kathedraal op Place de la Major brengt je even in verwarring, want haar uitstraling is eerder Italiaans dan Frans. Dat komt met name door de gestreepte buitenkant van groen en beige kalksteen. Vanbinnen is de kerk immens, met veel marmer en mozaïek. De kathedraal dateert van 1896 maar staat op een locatie waar al sinds de 5e eeuw kerken werden gebouwd. Kijk maar naar de rechterzijde: daar vind je restanten van de oude kerk die eerder op deze plek stond.

Cathedrale de la Major, imposante kathedraal op Place de la Major

9. Insidertip voor een drankje of lunch: La Caravelle

Je loopt er ongetwijfeld aan voorbij als je langs de kade loopt in Le Vieux-Port! De echte Marseillais beschouwen dit dan ook als hun eigen geheime adresje. La Caravelle ligt op de 1e etage en is de bar/restaurant van Hôtel BelleVue. Wat is het gaaf om hier te lunchen aan een van de 3 tafeltjes op het balkon! Of binnen, in een setting dat een kopie zou kunnen zijn van zo’n ouderwetse Parijse bistro. ’s Avonds is het dé plek voor een aperitief (met gratis tapas) of cocktail en ben je er op woensdag of vrijdag? Dan pak je meteen een gratis jazzconcertje mee!

Restaurant La Caravelle in Marseille

La Caravelle, 34 Quai du Port hotelbellevuemarseille.com/restaurant

10. Nieuwe Foodhallen bij de Vieux-Port

Nieuw vanaf juni 2022: Les Grandes Halles du Vieux-Port. Dit voorjaar opent bij de haven een nieuwe overdekte markt en foodhal van 900 m2, met diverse kramen van lokale producenten én 15 eetbarretjes met  mediterrane gerechten (Provençaals, Libanees, Spaans, Israëlisch, Italiaans).

30, Cours d’Estienne d’Orves

Nieuwe Foodhallen in Marseille

11. Bijzonder slapen: Airbnb in beroemde winkel van Sinkel

Maison Empereur is een instituut in Marseille! Tijdens een bezoek aan de stad moet je vooral eens gaan kijken bij deze bijna 200 jaar oude huishoudwinkel. Prachtige spullen én erg leuk: je kunt overnachten in een appartement achter de winkel. Lees er hier meer over.

Winkel en B&B Maison Empereur in Marseille

Lees ook over meer over een gave vintage B&B en hippe appartementen midden in de stad.

Marseille: Friche Belle de MaiUitzicht vanaf friche La Belle Mai in Marseille, fotoinstallatie van JR (CC/CD_FR)

Praktische tips:

Parkeren: ga je een dagje naar Marseille, parkeer dan je auto in een van de vele parkings. Ze staan goed aangegeven op de verkeersborden en zijn verreweg de makkelijkste manier om je auto ‘kwijt’ te kunnen. Josee parkeerde in Parking Le Vieux-Port.

Pontje over in Le Vieux-Port: er is een veerpontje tussen Quai de Rive Neuve en het drukkere Quai du Port, waarachter zich de wijk Le Panier bevindt. Kosten €1 per vaart.

Ferry nemen in Marseille

Fietsen: ook Marseille heeft een fietsleensysteem, Le Vélo. Je vindt ze o.a. in Le Vieux-Port en is handig om vooral in die buurt rond te fietsen, want de achterliggende wijken zijn heuvelopwaarts en betekenen een fikse klim!

Treintje: oké, het mag dan toeristisch zijn maar Le Petit Train de Marseille is wel erg handig om bijvoorbeeld naar het hoog op de heuvel gelegen Notre Dame de la Garde te gaan. Er zijn 2 circuits door de stad die van april tot september/oktober actief zijn. Nummer 2 gaat naar Les Terrasses du Port. Opstappen in Le Vieux-Port (174 Quai du Port). Retour €8 (volw.), €4 (3-11 jaar).

Tip: Le Petit Train Marseille beheert ook de boot die van 1 juli en augustus langs de kust naar l’Île du Frioul vaart. Hiermee kun je o.a. naar het strand Sainte Estève naast Fort Ratonneau, vanwaar je een mooi uitzicht hebt op Chateau d’If, de beruchte gevangenis uit het verhaal van de Graaf van Monte-Cristo. Informatie en prijzen op petit-train-marseille.com.

Mooiste eilanden Zuid-Frankrijk FrioulÎle du Frioul

Josee in MarseilleJosée in Le Vieux-Port

MUCEM museum in MarseilleHet MuCem, ontworpen door architect Rudy Ricciotti

Tekst: Josee Schouten beeld: Josee Schouten, muv Les Docks – CC/Paolo Gilberto, JR CC/CCD FR, Mucem – CC/Jean Pierre Dalbera, Le Vieux Port steeg en Plage des Catalans – CC/Patrick Nouhailler, Vieux Port -Notre Dame de la Garde – CC/Jean Menjoulet, cover: Marseille Corniche CC/Cilou101, Ile de Frioul CC/Jerosig, Maison Empereur façacde CC/So P, uitzicht vanaf Notre Dame CC/Marie, Notre Dame CC/Ginger Ninja, Le Vieux-Port (in collage Notre Dame) CC/Jeanne Menjoulet,  Les Grandes Halles du Vieux Port (Olympe Architecture).

LEES OOK:
Top 10 bezienswaardigheden in de Bouches-du-Rhône
De mooiste calanques tussen Marseille en Cassis
8 dingen die je kunt doen met Marseillezeep

– PINTEREST –

Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het dan op je Pinterest!

Zien&Doen Marseille toplist

2 reacties op “11x zien en doen in Marseille”

 1. Astrid Jolmers schreef:

  Marseille gaan we volgend jaar ontdekken met jullie hulp, maar voor nu heb ik de link van Margot bekeken. Wat een fijne schrijfstijl; het las als een roman en de liefde voor het eiland spat er van af.
  Dank aan de auteurs, groet, Astrid

 2. Margot schreef:

  Complimenten voor jullie website. Heerlijk om – ook op frisse voorjaarsdagen- verbonden te zijn met ‘het beloofde land’.
  Marseille is een stad die ik aanvankelijk niet aantrekkelijk vond, maar toch niet uit mijn gedachten kreeg. Bij toeval maakte ik kennis met Ile du Frioul en Marseille en….werd verliefd!

  Mochten jullie wat meer informatie willn over deze bestemming: blader door ‘Destination Ile du Frioul’ : een door mij gemaakte ‘glossy’ ode aan een winderige en ruige rots in een klotsend waterbed! https://margotvanslooten.files.wordpress.com/2016/07/destination-ile-du-frioul.pdf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *