frankrijk.nl

Franse bioscoopfilms die uitkwamen in 2022

In 2022 waren er extra veel goede Franse films te zien in de – na de corona lockdown – heropende Nederlandse bioscopen. Met Catherine Deneuve, Daniel Auteuil, Viriginie Efira, Romain Duris, Gérard Depardieu en andere topacteurs in de hoofdrollen.

ENCORE: dansen tussen vrees en hoop

Regisseur Cédric Klapisch, maker van de succesvolle films L’Auberge espagnole (2002) en  Retour en Bourgogne (2017), duikt met ENCORE in de wereld van de dans. De 26-jarige balletdanseres Elise (Marion Barbeau, in het werkelijk leven prima ballerina bij het Parijs Opera ballet!) blesseert zich ernstig tijdens een balletuitvoering en krijgt te horen dat ze waarschijnlijk nooit meer zal kunnen dansen. Haar droom spat uiteen en ze kan het maar moeilijk verwerken, laat staan haar leven een andere wending te geven. Een oude balletvriendin vraagt haar te helpen bij een grote cateringopdracht. Dat leidt hen én de foodtruck naar een creatief centrum in Bretagne, waar een gezelschap voor moderne dans neerstrijkt om een stuk te oefenen. Dat opent haar hart en ogen en doet een nog altijd smeulend dansvuurtje weer aanwakkeren. Maar ook al is dit een hele andere tak van sport, zal ze überhaupt weer kunnen dansen? Een must-see voor liefhebbers van klassiek ballet en moderne dans, die fraai samenkomen in dit verhaal over hoop. Voor de kenners nog een saillant detail: Klapisch wist voor deze film ook de bekende choreograaf Hofesh Shechter en zijn gezelschap te strikken. Vanaf 7 juli

Délicieux: 18e-eeuws kokkerellen

Mooi gemaakte speelfilm over een kok uit de tijd van (vlak voor) de Franse Revolutie. Hij kookt eerst bij de gratie van zijn adellijke werkgever, maar leert daarna zijn eigen inspiratie en bezieling volgen door een (gastronomische!) herberg te openen in de Cantal. Een mysterieuze vrouw helpt hem daarbij… Klinkt misschien als pure feelgood, maar de film is vrij serieus en zelfs een tikje traag. Daar staat tegenover dat de beelden van al dat prachtige eten (in 18e eeuwse stijl, soms net schilderijen) je doen watertanden. Voor de liefhebbers van klassieke ‘eetfilms’ zoals Babette’s Feast en Big Night is deze film daarom toch zeker een aanrader! Vanaf 10 juni

Adieu Monsieur Haffmann

Daniel Auteuil speelt de hoofdrol in dit onderduikverhaal tijdens WOII, naar een succesvol Frans toneelstuk van Jean-Philippe Daguerre. Een Joodse juwelier draagt zijn winkel tijdelijk over aan zijn werknemer (Gilles Lellouche), maar kan zelf niet op tijd vluchten. Samen besluiten ze dat hij onder de winkel blijft wonen, wat zorgt voor een complexe situatie. Bijzondere anekdote over de opnames: deze film werd geschoten in Montmartre maar door de eerste lockdown in Parijs, moesten de opnames heel plots gestaakt worden. De decors bleven achter en een straatje in Montmartre bleef daardoor wekenlang ‘gevangen’ in 1941…! Nieuwsgierig naar hoe dat eruit zag? Zie hier een filmpje van het straatbeeld.

Voorgenomen release in NL: onbekend

Maigret

Ah, sinds tijden weer eens een grote rol voor Gérard Depardieu! In een nieuwe film van regisseur Patrice Leconte (Ridicule, Les Grands Ducs) speelt hij politiecommissaris Maigret, uit de bekende detectives van Simenon. Deze film is geïnspireerd door Maigret en het dode meisje (1954).  Parijs in de jaren ’50, dat wordt visueel gezien smullen!

Release: februari in Frankrijk, Nederlandse datum nog niet bekend.

Incroyable mais vrai 

Een stel verhuist naar hun droomhuis in een rustige buitenwijk en ontdekt daar in de kelder een mysterieuze tunnel… Met Anaïs Demoustier, Benoît Magimel en Léa Drucker.

Mes frères et moi 

Film over de 14-jarige Nour die in een volksbuurt in Zuid-Frankrijk woont met zijn familie en door een ontmoeting met een operazangeres een bijzondere zomer tegemoet gaat. Trailer

Avec Amour et Acharnement 

Juliette Binoche en Vincent Lindon spelen de hoofdrollen in deze nieuwe speelfilm van regisseuse Claire Denis (Chocolat, High Life, Un beau soleil intérieur).

Ouistreham 

Een bekende schrijfster (Juliette Binoche) gaat wonen en werken als schoonmaakster in de Normandische kustplaats Ouistreham om een boek te schrijven over sociale misstanden. Trailer

Le Bon Dieu 3 

De bekende Franse komedie over een echtpaar dat een hoop vooroordelen moet overkomen om hun schoonzonen te accepteren heeft nu ook een deel 3. In Frankrijk verschijnt Qu’est-ce qu’on a tous fait au Bon Dieu? op 2 februari, afwachten of en wanneer de film ook naar Nederland komt. Trailer

Franse films waar we naar uitkijken in 2022

En attendant Bojangles

Actrice Virginie Efira (Benedetta, Adieu les cons, Un amour impossible) lijkt niet meer te stoppen, ze maakt op het moment 2 tot 3 films per jaar! Samen met de talentvolle acteur Romain Duris speelt ze in de boekverfilming van een Franse bestseller uit 2016:  En attendant Bojangles (Nederlandse titel: Wachten op Bojangles). Een zoon herinnert zich daarin zijn flamboyante moeder, die het gezinsleven tot een groot feest maakte… Maar daarbij zelfs soms mentaal over het randje duikelde… Te zien op Picl

Tout s’est bien passé

Sophie Marceau speelt in de nieuwste film van regisseur François Ozon (Frantz, 8 femmes, Swimming Pool) een schrijfster wiens vader (André Dussollier) een herseninfarct krijgt. Als hij daarna weinig meer kan, vraagt hij zijn dochter hem te helpen om euthanasie te plegen. Samen met haar zus Pascale moet ze een keus maken: haar vaders wens aanvaarden of hem van gedachten doen veranderen. ‘Geen zwaar requiem, maar een ode aan de levenslust’, schreef Le Figaro. Te zien op Picl

Mon Légionnaire

Film over het Franse vreemdelingenlegioen en vooral hoe de partners van de soldaten al het wachten en alle zorgen doorstaan. Met Camille Cottin (Dix Pour Cent) en Louis Garrel in de hoofdrollen.

Haute couture

Franse feelgoodfilm over een hoofdnaaister bij Dior (Nathalie Baye) die een jong meisje uit de banlieue de kans wil geven het vak te leren, vlak voordat zij zelf met pensioen gaat. Die samenwerking verloopt zeker niet vlekkeloos, maar de twee blijken allebei wat van elkaar te kunnen leren. Doet qua thematiek voorzichtig denken aan Les Intouchables. te huur op Picl.  Lees ook onze recensie van deze film

De son vivant

Cathérine Deneuve staat in deze film haar zoon Benjamin (Benoît Magimel) bij, nadat deze veertiger te horen krijgt dat hij ongeneeslijk ziek is. Verdrietig onderwerp, maar dit filmdrama van Emmanuelle Bercot – zelf ook actrice – kreeg veel lof in de Franse pers. Het (samen)spel van Deneuve en Magimel (Les Petits Mouchoirs) is volgens de critici subliem. Naschrift 25/2 – Magimel won een César voor deze rol. Vanaf 3 maart

The Velvet Queen / La Panthère des Neiges 

The Velvet Queen (oorspr. titel ‘La Panthère des Neiges’) is een MAG-NI-FIEKE en prijswinnende Franse documentaire vertelt over natuurfotograaf Vincent Munier en schrijver Sylvain Tesson die in Tibet op zoek gaan naar een zeldzame sneeuwpanter. Dat levert spectaculaire beelden én ook inspirerende bespiegelingen op. Te zien op Picl  Lees hier waarom deze film echt de moeite waard is!

nieuwe Franse documentaire natuurfotograaf Vincent Munier Sylvain Tesson

Illusions perdues: tumultueus kostuumdrama

Zeer succesvolle nieuwe verfilming van een roman van Balzac, over een jonge journalist die een provinciestadje verlaat om het te maken in Parijs. Daar leert hij al snel hoe corrupt en manipulatief de media en de heersende kringen zijn. Met Benjamin Voisin, Cécile de France en Xavier Dolan in de hoofdrollen van een prachtige kostuumfilm. Won wel 7 Césars en trok volle zalen in Frankrijk. Te zien op Picl

Lees hier onze recensie van deze film

France 

Film over France, een beroemde televisiejournaliste, die gaat twijfelen aan haar prioriteiten en haar werkethiek. Met Lea Seydoux, Blanche Gardin en Benjamin Biolay. Te zien op Picl


Les Passengers de la Nuit 

Parijs, jaren 80. Elisabeth (Charlotte Gainsbourg, dochter van Serge Gainsbourg) blijft achter met twee tieners, nadat haar man het gezin verlaat. Ze vindt werk bij een nacht-radioprogramma en ontmoet daar het ontheemde tienermeisje Talulah. Ze besluit de jonge vrouw onder haar vleugels te nemen, waardoor een nieuwe golf van liefde het gezin overspoelt. Ook thuis te zien via Picl.nl

Un Beau Matin

Actrice Léa Seydoux, bekend van La vie d’Adèle en James Bond, speelt Sandra in Un Beau Matin. Een ontroerend verhaal waarin een alleenstaande moeder zich ontfermt over haar intellectuele vader, die langzaamaan zijn verstand verliest. Te midden van deze rollercoaster van emoties belandt Sandra in een gecompliceerde affaire met haar getrouwde jeugdvriend Clément (Melvil Poupaud). Ook thuis te zien via Picl.nl

La Nuit du 12

De moord op het jonge meisje Clara blijft rechercheur Yohan maar achtervolgen. Niks is zeker, behalve dat er een gruwelijke misdaad plaatsvond in de nacht van de 12e. Deze thriller op basis van waargebeurde feiten is een duister eerbetoon aan de slachtoffers van féminicide, gerichte vrouwenmoord. De film heeft geen acteurs die meteen een belletje doen rinkelen, maar de film  behoorde wel tot de officiële selectie van het Cannes filmfestival van 2022.

4. Plus Que Jamais (More than Ever) – vanaf 1 december in de bioscoop

Plus que Jamais brengt het verhaal van een stervende jonge vrouw, met in de hoofdrollen Vicky Krieps (bekend van de prijswinnende film Phantom Thread) en Gaspard Ulliel, de talentvolle acteur die vorig jaar overleed bij een skiongeluk. Dit is de laatste film waarin Ulliel speelde. Het filmkoppel Hélène en Mathieu hebben een sterke band samen, maar als Hélène levensbedreigend ziek wordt, besluit ze alleen naar Noorwegen gaan, op zoek naar rust. Deze beslissing stelt de kracht van hun liefde op de proef.

Vous n’aurez pas ma haine

Vous n’aurez pas ma haine (jullie krijgen nooit mijn haat) is de verfilming van het succesvolle boek van journalist Antoine Leiris, die op 13 november 2015 zijn vrouw en de moeder van zijn zoontje verliest door de aanslag in het Bataclan-theater in Parijs. Hij heeft maar één wapen tegen het verlies: zijn pen. De open brief (Facebookpost) die hij aan de terroristen schreef, werd wereldnieuws. Ondanks alles gunt hij zijn grootste vijanden zijn haat niet. Over verdriet, hoop en vergeven… Met Pierre Deladonchamps in de hoofdrol, bekend uit onder meerLe fils de Jean.

‘Art

LEES OOK:
De beste Franse films en series op Netflix

Tekst: Nicky Bouwmeester & Jose Schouten /frankrijk.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *