frankrijk.nl

Nieuwe Franse bioscoopfilms in 2022

Jaaaa, hoera, de bioscopen zijn weer open. Dat werd hoog tijd, want er verschijnen veel goede speelfilms uit Frankrijk komende maanden… Met Catherine Deneuve, Daniel Auteuil, Viriginie Efira, Romain Duris, Gérard Depardieu en andere topacteurs in de hoofdrollen.

En attendant Bojangles

Actrice Virginie Efira (Benedetta, Adieu les cons, Un amour impossible) lijkt niet meer te stoppen, ze maakt op het moment 2 tot 3 films per jaar! Samen met de talentvolle acteur Romain Duris speelt ze in de boekverfilming van een Franse bestseller uit 2016:  En attendant Bojangles (Nederlandse titel: Wachten op Bojangles). Een zoon herinnert zich daarin zijn flamboyante moeder, die het gezinsleven tot een groot feest maakte… Maar daarbij zelfs soms mentaal over het randje duikelde…

Releasedatum in NL: 27 januari

Tout s’est bien passé

Sophie Marceau speelt in de nieuwste film van regisseur François Ozon (Frantz, 8 femmes, Swimming Pool) een schrijfster wiens vader (André Dussollier) een herseninfarct krijgt. Als hij daarna weinig meer kan, vraagt hij zijn dochter hem te helpen om euthanasie te plegen. Samen met haar zus Pascale moet ze een keus maken: haar vaders wens aanvaarden of hem van gedachten doen veranderen. ‘Geen zwaar requiem, maar een ode aan de levenslust’, schreef Le Figaro.

Release in NL: 3 februari

Mon Légionnaire

Film over het Franse vreemdelingenlegioen en vooral hoe de partners van de soldaten al het wachten en alle zorgen doorstaan. Met Camille Cottin (Dix Pour Cent) en Louis Garrel in de hoofdrollen.

Nu op het International Film Festival Rotterdams (26 januari tot 6 februari 2022).

Haute couture

Franse feelgoodfilm over een hoofdnaaister bij Dior (Nathalie Baye) die een jong meisje uit de banlieue de kans wil geven het vak te leren, vlak voordat zij zelf met pensioen gaat. Die samenwerking verloopt zeker niet vlekkeloos, maar de twee blijken allebei wat van elkaar te kunnen leren. Doet qua thematiek voorzichtig denken aan Les Intouchables. Lees ook onze recensie van deze film

Release in NL: 24 februari. Ook te huur op Picl

De son vivant

Cathérine Deneuve staat in deze film haar zoon Benjamin (Benoît Magimel) bij, nadat deze veertiger te horen krijgt dat hij ongeneeslijk ziek is. Verdrietig onderwerp, maar dit filmdrama van Emmanuelle Bercot – zelf ook actrice – kreeg veel lof in de Franse pers. Het (samen)spel van Deneuve en Magimel (Les Petits Mouchoirs) is volgens de critici subliem. Naschrift 25/2 – Magimel won een César voor deze rol.

Voorgenomen release in NL: 3 maart

The Velvet Queen / La Panthère des Neiges

The Velvet Queen (oorspr. titel ‘La Panthère des Neiges’) is een MAG-NI-FIEKE en prijswinnende Franse documentaire vertelt over natuurfotograaf Vincent Munier en schrijver Sylvain Tesson die in Tibet op zoek gaan naar een zeldzame sneeuwpanter. Dat levert spectaculaire beelden én ook inspirerende bespiegelingen op. Lees hier waarom deze film echt de moeite waard is!

nieuwe Franse documentaire natuurfotograaf Vincent Munier Sylvain Tesson

Release in NL: 15 maart

Adieu Monsieur Haffmann

Daniel Auteuil speelt de hoofdrol in dit onderduikverhaal tijdens WOII, naar een succesvol Frans toneelstuk van Jean-Philippe Daguerre. Een Joodse juwelier draagt zijn winkel tijdelijk over aan zijn werknemer (Gilles Lellouche), maar kan zelf niet op tijd vluchten. Samen besluiten ze dat hij onder de winkel blijft wonen, wat zorgt voor een complexe situatie. Bijzondere anekdote over de opnames: deze film werd geschoten in Montmartre maar door de eerste lockdown in Parijs, moesten de opnames heel plots gestaakt worden. De decors bleven achter en een straatje in Montmartre bleef daardoor wekenlang ‘gevangen’ in 1941…! Nieuwsgierig naar hoe dat eruit zag? Zie hier een filmpje van het straatbeeld.

Voorgenomen release in NL: 31 maart

Illusions perdues

Zeer succesvolle nieuwe verfilming van een roman van Balzac, over een jonge journalist die een provinciestadje verlaat om het te maken in Parijs. Daar leert hij al snel hoe corrupt en manipulatief de media en de heersende kringen zijn. Met Benjamin Voisin, Cécile de France en Xavier Dolan in de hoofdrollen van een prachtige kostuumfilm. Trok afgelopen maanden volle zalen in Frankrijk en de film heeft maar liefst 15 nominaties voor de Césars, de bekende Franse filmprijzen die in februari worden uitgereikt! Naschrift 25/2 Wel 7 van deze nominaties werden verzilverd, waaronder de César voor de beste film van het jaar.

Voorgenomen release in NL: 26 mei

Maigret

Ah, sinds tijden weer eens een grote rol voor Gérard Depardieu! In een nieuwe film van regisseur Patrice Leconte (Ridicule, Les Grands Ducs) speelt hij politiecommissaris Maigret, uit de bekende detectives van Simenon. Deze film is geïnspireerd door Maigret en het dode meisje (1954).  Parijs in de jaren ’50, dat wordt visueel gezien smullen!

Release: februari in Frankrijk, Nederlandse datum nog niet bekend.

Ook op de planning voor 2022:

Mes frères et moi 

Film over de 14-jarige Nour die in een volksbuurt in Zuid-Frankrijk woont met zijn familie en door een ontmoeting met een operazangeres een bijzondere zomer tegemoet gaat. Trailer

Le Bon Dieu 3 

De bekende Franse komedie over een echtpaar dat een hoop vooroordelen moet overkomen om hun schoonzonen te accepteren heeft nu ook een deel 3. In Frankrijk verschijnt Qu’est-ce qu’on a tous fait au Bon Dieu? op 2 februari, afwachten of en wanneer de film ook naar Nederland komt. Trailer

La Place d’une autre (5 mei)

Jonge verpleegster neemt na WOI de identiteit over van gesneuvelde collega van adellijke afkomst. Met Sabine Azema. Trailer

Ouistreham (12 mei)

Een bekende schrijfster (Juliette Binoche) gaat wonen en werken als schoonmaakster in de Normandische kustplaats Ouistreham om een boek te schrijven over sociale misstanden. Trailer

France (26 mei)

Film over France, een beroemde televisiejournaliste, die gaat twijfelen aan haar prioriteiten en haar werkethiek. Met Lea Seydoux, Blanche Gardin en Benjamin Biolay. Trailer

Délicieux (9 juni)

Film over een kok die het dienaarsbestaan van zich afslaat en een eigen restaurant begint aan de vooravond van de Franse Revolutie. Met Isabelle Carré, Benjamin Lavernhe en Grégory Gadebois. Trailer

Incroyable mais vrai (30 juni)

Een stel verhuist naar hun droomhuis in een rustige buitenwijk en ontdekt daar in de kelder een mysterieuze tunnel… Met Anaïs Demoustier, Benoît Magimel en Léa Drucker.

Franse films waar we naar uitkijken in 2022

LEES OOK:
De beste Franse films en series op Netflix

Tekst: NickyBouwmeester/frankrijk.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.