frankrijk.nl

Le Fils de Jean, mooie Franse art-housefilm

Als Matthieu hoort dat zijn onbekende vader in Canada woonde en daar net overleden is, pakt hij onmiddellijk het vliegtuig. ‘Le Fils de Jean’ is een ingetogen Franse arthouse-film van regisseur Philippe Lioret, bekend van ‘Welcome’.

Houdt u van ‘côtes levées?’ (opgeheven ribben) vraagt de Canadese gastvrouw. De jonge Fransman kijkt haar niet begrijpend aan. Van wàt? “Les travers de porc..!” (spareribs), legt ze lachend uit. Het Canadees-Franse dialect werpt soms obstakels op voor de Fransman Matthieu, die onverwacht in Montréal terecht komt. Het is niet het enige moment dat de wat dromerige jetlag sfeer van Le Fils de Jean doet denken aan Lost in Translation (2003, Sofia Coppola). Ook een film waarin iemand aan de andere kant van de wereld belangrijke ontdekkingen doet over zichzelf.

nieuwe Franse art-house film bioscoop Canadees

Lost in Quebec

Matthieu, een gescheiden Parijzenaar van een jaar of 30, heeft zijn vader nooit gekend. ‘Een liefde van één nacht’, meer wilde zijn moeder er nooit over kwijt. Maar dan krijgt hij ineens een telefoontje uit Canada. Zijn biologische vader, een arts uit Quebec, is net verongelukt tijdens een vistrip op een meer. Matthieu besluit naar de begrafenis te gaan om zijn twee halfbroers te ontmoeten, die nog niets weten van zijn bestaan.

nieuwe Franse art-house film bioscoop Canadees
Op zoektocht

Ter plekke wordt Matthieu opgevangen door de wat stugge Pierre. Hij was de beste vriend van de overleden vader en de enige die op de hoogte is van het bestaan van Matthieu. Samen met de halfbroers gaan de twee terug naar het meer om te zoeken naar het lijk van vader Jean, dat nog altijd niet gevonden is. Maar de logeerpartij in de houthakkershut aan het water levert een paar schokkende ontboezemingen op. En dat blijkt nog maar het begin…

nieuwe Franse art-house film bioscoop Canadees

Mensenverhalen

Mooi, mooi, mooi! Verwacht geen bloedstollende polar of een hysterisch familiedrama. Le Fils de Jean is veel ingetogener dan dat. Maar houd je van films waarin de relaties tussen mensen, en vooral binnen families, op een subtiele en charmante manier onder de loep genomen worden, dan vind je deze film vast prachtig. We kregen er in elk geval een warm gevoel van! Regisseur Philippe Lioret ontving eerder veel lof voor Welcome, een film over een vluchteling in Calais die zwemmend het Kanaal wil oversteken. En met deze nieuwe film laat hij opnieuw zien dat het vertellen van mensenverhalen die je raken een kunst is.

Le Fils de Jean (2016), verkrijgbaar op DVD en als VOD.

LEES OOK:
Nieuwe Franse films om niet te missen deze herfst

Tekst: Nicky Bouwmeester

2 reacties op “Le Fils de Jean, mooie Franse art-housefilm”

 1. marie-therese kierkels schreef:

  hij heeft twee dagen . ik hou van franse films in dit genre

 2. J.van Dam-Oomen schreef:

  Beste redactie.

  Het goede antwoord op de film vraag moet uiteraard zijn:

  2 dagen heeft Matthieu om door te brengen in Montréal.

  Wie zie ik de film binnenkort in de bioscoop!
  Overigens complimenten Frankrijk.nl, altijd een genoegen om te lezen!

  Hartelijke groet,
  Jolanda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.