frankrijk.nl

De Sologne: mooie streek in de Loirevallei

Ken jij de Sologne, de bosrijke streek vol jachtkastelen ten zuiden van Orléans? Ook de tarte tatin komt uit dit gebied dat vooral in de herfst betoverend mooi is.

Wie de lokroep van bronstige herten eens wil horen zit goed in de Sologne. In deze dicht beboste streek kun je bijna geen wandeling maken zonder wild tegen te komen. Een fazant die het pad oversteekt, everzwijnen, reeën of het machtige silhouet van een edelhert… Dit gebied tussen de rivieren Loire en de Cher heeft behalve veel bossen ook ontelbaar veel meren,  die er vooral vroeg in de ochtend sprookjesachtig uit zien. Wist je dat de 17e-eeuwse schrijver Charles Perrault in deze streek zijn inspiratie vond voor beroemde sprookjes als Chaperon Rouge (Roodkapje) en Le Chat Botté (De Gelaarsde Kat)?

CC/Ange Couzinet, CC/Nicky Bouwmeester, CC/Olivier Letourneux, CC/Richard Toller

Beroemde kastelen

In de 19e eeuw werd de Sologne een geliefde jachtbestemming van de aristocratie in Parijs. Het gebied ligt op nog geen dag rijden per koets van de hoofdstad, dus de streek is rijkelijk bezaaid met jachtpaviljoens en kasteeltjes. Koning François Ier ontdekte de omgeving al vele eeuwen eerder en koos het gebied voor de aanleg van zijn beroemde renaissance-kasteel Château de Chambord. Prachtig kasteel om te bezoeken met zijn beroemde dubbele wenteltrap en letterlijk honderden vertrekken! Ook de omliggende Franse tuinen (in 2017 gerestaureerd) en de uitgestrekte bossen van Chambord kun je bezoeken: 1.000 hectare van de totaal 5.000 hectare zijn toegankelijk voor publiek! Je kunt er wandelen, fietsen en ook bijzonder: een wild-toer per jeep maken, waarbij een natuurgids je everzwijnen en herten laat zien.

Renaissance-kasteel Château de Chambord in de herfst

Wild kijken per 4x4 rond kasteel ChambordChâteau de Chambord (CC/F. Pavot – Wildtour per 4×4 CC/Leonard de Serres)

Chambord everzwijnen

Kuifje en de 101 jachthonden

Een ander kasteel in de Sologne is Château de Cheverny, bekend als het kasteel van Kuifje omdat het Hergé inspireerde voor kasteel Molensloot. Er is een expositie gewijd aan de beroemde strip in een bijgebouw van het kasteel. Indrukwekkend zijn ook de tuinen (zeldzame oude boomsoorten), het interieur van het kasteel en de kennel waar de grote roedel jachthonden gehouden worden.

Chateau de Cheverny KuifjeKuifje-expositie in ‘kasteel Molensloot’ (CC/Jean-Claude Mouton)

Chateau de Cheverny

Mooie dorpen en het stadje Blois

In de slaperige dorpen van de Sologne is vaak niet meer te zien dan een mooi oud kerkje. Toch hebben ze een opvallende charme door hun vakwerkhuizen met bakstenen muren, die in deze streek in een visgraat-motief gemetseld worden. Zoals het sfeervolle Souvigny-en-Sologne, waar je gezellig in herberg-stijl kunt eten bij Bistro Le Souvignot. Of La Ferté-Beauharnais en het middeleeuwse Mennetou-sur-Cher. Ook het stadje Blois is de moeite waard: leuke plaats om te bezoeken dankzij de levendige oude binnenstad vol authentieke speciaalzaken en een mooi kasteel.

Dorpje La Ferté le BeauharnaisLa Ferté-Beauharnais 

Blois historische binnenstadBlois 

Chaumont sur Tharonne dorp SologneChaumont-sur-Thaonne

La Ferté Saint-Aubin

Een mooi kasteel in het noorden van de Sologne, vlak bij de autoroute vanaf Orléans, is Château La Ferté Saint-Aubin. Een enthousiaste adellijke familie probeert dit prachtige kolos al jaren in stand te houden. Kostbare zaak en daarom bedenken ze een hoop leuke attracties om bezoekers te trekken. Zo zijn er Escape games, moordmysteries en kun je madeleines leren bakken in de prachtige 18e-eeuwse keuken. Ook de oude stallen van het landgoed zijn te bezoeken.

Ferté Saint-Aubin

Kasteel La Ferté Saint-AubinChâteau La Ferté Saint-Aubin 


5 leuke slaapadressen in de Sologne

Mooie Airbnb-kamer in een privé-kasteel in de buurt van het plaatsje Romorantin, met een parktuin van 20 hectare (alleen al die oprijlaan!).

Airbnb op kasteel in de Sologne

B&B La Closerie de l’Aventure

Charmante chambre d’hôtes in een 17e-eeuwse boerderij net buiten Cheverny, met buitenjacuzzi en verwarmd zwembad. Dit adres ligt op maar 30 km van Zooparc de Beauval, een van de grootste en beste dierentuinen van Frankrijk, waar dit jaar een gigantische tropische koepelkas is geopend.

chambres d'hôtes in de Sologne

Leuke Airbnb in Saint-Viâtre

Deze eenvoudige gîte voor 10 personen in een dorpshuis van een schattig plaatsje in het hart van de Sologne, niet ver van Lamotte-Beuvron. Met houtkachel en stapelbedden voor de kinderen.

Sologne gite Saint-Viatre

Suites van Château de Cheverny

Het kasteel ‘van Kuifje’ verhuurt 7 luxe suites (2-7 pers.) in een van de bijgebouwen op het landgoed. Bijzondere plek met uitzicht op het kasteel.

Chateau de Cheverny moestuin

Suites van Château de Cheverny

Relais de Chambord

En je kunt ook echt ‘op stand’ gaan in de Sologne… In dit in 2018 geopende vijfsterrenhotel slaap je letterlijk naast de voordeur van het beroemde kasteel van Chambord. Architect Jean-Michel Wilmotte (van het Rijksmuseum) richtte het hotel in als een luxe en moderne maison de campagne.

Relais de Chambord

Chambord hotel RelaisRelais de Chambord

moestuin Chambord

Chambord bossen

Chambord Loirekasteel herfst

Hoe kom je er?

De Sologne ligt ten zuidwesten van de stad Orléans, op 2 uur onder Parijs. Vanaf Utrecht is het totaal 690 km, dus zo’n 7 uur rijden.

LEES OOK:
De mooiste kastelen in de herfst
Tarte tatin met abrikozen

Beeld: Château de Chambord (Léonard de Serres: everzwijnen, bomen, jeep, torentje), CC-BY Daniel Jolivet (La Ferté & Chaumont-sur-Thaonne), Pexels (Blois), La Ferté Saint-Aubin (FB) en CC-BY Tricia and Nana), Cheverny (CC-dvdbramhall), Tuin van Cheverny (CC/CDV)

Reacties zijn gesloten.