frankrijk.nl

10 Franse kastelen in de herfst

Kastanjes op de oprijlaan, pompoenen in de moestuin en een haardvuur in de ridderzaal. Deze châteaux hebben in het najaar nog meer charme dan anders. Een rondje langs prachtige kastelen in de Loirevallei, Dordogne, Bourgogne, Elzas en de omgeving van Parijs.

Mooiste kastelen Frankrijk kasteel top10 - Château d'Amboise (Loirevallei)

Château d’Amboise (Loirevallei)

In dit bekende kasteel in Amboise brandt vanaf de herfst een groot haardvuur in de prachtige Salle du Conseil, waar je in de voetsporen van Leonardo di Vinci en François I loopt.

Mooiste kastelen Frankrijk kasteel top10 - Château de Vaux-le-Vicomte (Ile-de-France)

Château de Vaux-le-Vicomte (Ile-de-France)

Dit 17e-eeuwse kasteeltje ten oosten van Parijs heeft prachtige Franse tuinen en tot half oktober zijn er ’s avonds rondleidingen bij kaarslicht.

Mooiste kastelen Frankrijk kasteel top10 - Château de Chenonceau (Loirevallei)

Château de Chenonceau (Loirevallei)

De Loirevallei heeft met haar vele bossen sowieso een prachtige indian summer en dat is mooi te zien rondom Chenonceau. Een bijzonder elegant kasteel, dat voor een groot deel over de rivier de Cher gebouwd is.

Mooiste plekken in de Dordogne Beynac kasteel dorp

Château de Beynac et Cazenac (Dordogne)

De Périgord Noir is een feest in herfst, met zijn markten vol walnoten en paddenstoelen. Tijdens een bezoek aan het beroemde kasteel van Beynac ruik je de houtvuren uit de huizen van het lager gelegen dorp.

Mooiste kastelen Frankrijk kasteel top10 - Château de Villandry (Loirevallei)

Château de Villandry (Loirevallei)

De indrukwekkende tuinen van Villandry hebben elk seizoen wat te bieden, maar de vele pompoenen en sierkolen in herfst zijn extra leuk om te zien.

Mooiste kastelen Frankrijk kasteel top10 - Château de Fontainebleau (Ile-de-France)

Château de Fontainebleau (Ile-de-France)

Het bos van Fontainebleau is heel romantisch in de herfst, met al zijn rotspartijen, bruine varens en paddenstoelen. Het kasteel zelf heeft een opvallend rijke collectie meubels en schilderijen, grotendeels uit de tijd dat Napoleon er woonde.

Mooiste kastelen Frankrijk kasteel top10 - Château de Rochepot (Bourgogne)

Château de la Rochepot (Bourgogne)

Prachtig hoe de herfstkleuren van de bossen rondom Beaune zich herhalen in het dak van Rochepot, met typisch Bourgondische dakpannen in rood, geel en bruintinten.

Mooiste kastelen Frankrijk kasteel top10 - Château de Rivau (Loirekasteel)

Château de Rivau (Loirevallei)

Ook bij Rivau, onbekend pareltje in de Loirevallei, ligt de moestuin nu vol met oranje pompoenen en voor de kinderen zijn er workshops voor het inkerven van een citrouille voor Halloween.

Château de Chambord (Loirevallei)

Château de Chambord (Loirevallei)

Onvergetelijke ervaring bij Chambord: van de bronsttijdprofiteren om herten te horen ‘burlen’ – een oergeluid! Er lopen er velen rond op het kasteeldomein en er bestaan excursies om dit magische moment mee te maken (tot half oktober).

Château Haut-Koeningsbourg Elzas mooiste kastelen frankrijk

Château de Haut-Koenigsbourg (Elzas)

Het silhouet van dit imposante kasteel steekt deze tijd van het jaar nog mooier af boven de roestkleurige bossen en wijnvelden van de Elzas.

Rochepot is geopend tot eind november, Beynac en Rivau tot begin november. Overige kastelen hele jaar geopend.

Beeld: CDT Dordogne (Beynac), CC/Dennis Jarvis (Chenonceau), CC/Christian Grelard (Rivau), CC/Kalzennyg (Chambord), CC/Nicolas Mirguet (Vaux-le-Vicomte), CC/Jean-Claude Mouton (Amboise), CC/J. Bleroux (Villandry), CC/Patrick Jacob (Rochepot), CC/IlGhiso80 (Haut-Koenigsbourg), CC/BeAM25 (Fontainebleau) Foto linksboven/homepage: Château du Rivau – CRT Centre – Val de Loire/Le Petit Macaron

LEES OOK:
Guédelon, kasteel in aanbouw in de Bourgogne
Château du Rivau, onbekend Loirekasteel
GROETEN UIT… Villandry

3 reacties op “10 Franse kastelen in de herfst”

  1. Rochepot zou ik zelf niet bij de Top Tien gezet hebben, maar ik ken het uit voorjaar en zomer. Had me niet gerealiseerd dat dat prachtige dak zo zou matchen met de herfstkleuren er om heen. Heel mooi!

    • Nicky schreef:

      Hoi Peter, waarom niet? Ik was in mei 2017 nog bij Rochepot, prachtig kasteel! En leuk dat restaurant/terras met zitzakken in het vroegere koetshuis! Geen groot chateau, da’s waar, maar toch zeer de moeite waard. Alleen al omdat je vanuit de verschillende torens zo mooi op dat genoemd glimmende Bourgondische dak kijkt!

  2. Guido Geukens schreef:

    Mooie documentatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *