frankrijk.nl

Marseille-zeep: 8 praktische tips

De receptuur is al meer dan 100 jaar hetzelfde. De ingrediënten zijn puur-natuur. De zeep is biologisch afbreekbaar. En je kunt er de gekste dingen mee doen! Een herontdekking van Savon de Marseille.

Er is nog maar een handjevol zeepmakers rond de Zuid-Franse havenstad en de authentieke Marseillezeep leek even met uitsterven bedreigd. Maar sinds enkele jaren lopen beautybloggers en zero-waste-aanhangers er weer mee weg. Savon de Marseille bevat namelijk alleen natuurlijke ingrediënten en heeft bijna geen verpakkingsmateriaal. Bovendien kun je er volgens de vele ‘recettes de grand-mère‘ bizar veel mee kunt doen.

Marseillezeep

1. Vloeibare handzeep maken

Van blokken Marseillezeep kun je heel makkelijk vloeibare zeep maken. Laat de geraspte zeep (45 gr) oplossen in heet water (450 ml). Voeg een eetlepel glycerine (drogist) toe en laat afkoelen. Hier een recept.

2. Goedkoop en afvalvrij wasmiddel

Ook vloeibaar wasmiddel kun je eenvoudig zelf fabriceren. Los schaafsel of kant-en-klare vlokken van de witte Marseillezeep op in heet water. Daarna voeg je zuiveringszout (bicarbonate soude) en etherische olie (voor de geur) toe. Zie hier een DIY-filmpje. Andere recepten voegen er nog zuurstofbleekmiddel (o.a. bij AH) aan toe.

Marseillezeep: handige tips vlokken3. Anti-mottenmiddel

Leg een blok groene Marseille-zeep in je kledingkast om motten uit de buurt te houden. Die insecten houden niet van de geur van olijfolie.

Marseillezeep: handige tips

4. Tanden poetsen

Groene Marseillezeep (op basis van olijfolie) is een zeer milde zeep waarmee je niet alleen je huid en haar kunt wassen, maar zelfs je tanden kunt poetsen. Jaja, daar bestaan serieuze aanhangers van, omdat het zo goed zou zijn voor het tandvlees! Gewoon je tandenborstel over het blok wrijven. Met behulp van wat druppels pepermuntolie kun je de zeepsmaak camoufleren. Alleen mis je natuurlijk wel de fluoride die in tandpasta zit, dus niet handig voor de lange termijn. Of te compenseren met fluorpilletjes.

5. Desinfecteren

Met Marseillezeep maak je in een handomdraai een niet-chemisch schoonmaakmiddel waarmee je geplastificeerde tafelkleden, speelgoed en andere watervaste oppervlakten kunt schoonmaken. Los een paar eetlepels geraspte Marseillezeep samen met huishoudazijn op in heet water en giet in een lege spuitfles. Werkt als een tierelier en ruikt ouderwets lekker!

handige Franse huishoudmiddelen producten DIY Marseille zeep

Lees ook: 4 geniale Franse huidhoudmiddelen

6. Scheerschuim maken

Als je geraspte Marseillezeep oplost in een klein beetje water en daar een paar lepels kokos- en amandelolie aan toevoegt dan krijg je zelfgemaakt scheerschuim.

7. Helpt bij muggenbeten

Marseillezeep kalmeert jeuk en irritaties: wrijf met de zeep op een muggenbeet en laat indrogen.

8. Lades en trappen ‘smeren’

Een lade die moeilijk opengaat? Wrijf met een droog blog Marseillezeep over de randen en hij glijdt weer als een zonnetje. Een houten trap die kraakt? Duw vlokken witte Marseillezeep in alle kiertjes.

Marseillezeep: handige tips

Groene en witte zeep uit Marseille: wat is het verschil?

Groene zeep uit Marseille is gemaakt met ten minste 72% olijfolie. Dit is de mildste variant: geschikt voor lichaamsverzorging. De witte variant, al eeuwenlang gemaakt met een melange van palmolie en andere plantaardige oliën, is weer beter voor de was en alle huishoudelijke toepassingen. Kijk bij witte Marseillezeep op de verpakking of het om duurzame palmolie gaat.

Lees hier hoe je echte Marseille-zeep kunt onderscheiden van de neppers 

Op reis naar Marseille? In de Vieux-Port zit sinds 2018 een Musée du Savon de Marseille, Josée is er geweest! En een stukje noordelijker, in Salon-de-Provence, kun je terecht in de fabriek van Marius Fabre. Dit familiebedrijf maakt al sinds 1900 Marseillezeep.

Musée du Savon de Marseille - Marseillezeep museum

LEES OOK:
Top 10 zien & doen in Marseille
Airbnb in oude Winkel van Sinkel in Marseille

Beeld: CC-BY/Alex Alishevskikh (stapels blokken) CC/Marius Fabre (vlokken), CC/Nicky Bouwmeester (rasp), CC/Alvaro (blokken geel&groen), CC-Pixabay/Jacqueline Macou (72% en opening). CC/Josee Schouten (museum). 

5 reacties op “Marseille-zeep: 8 praktische tips”

  1. M.Maas schreef:

    Er zijn meerdere geuren te koop via de site Eenvoudig Leven.

  2. Leonie Schaaf schreef:

    Ik koop de Marseillezeep in de Supermarkt an de Grenz Thionville richting Luxemburg alle soorten en smaaken en zijn de orginele.

  3. Favoritie schreef:

    Voor als je hem in Nederland zoekt: ik heb de originele Savon de Marseille net gevonden bij de Dille & Kamille! Wel hadden ze enkel de groene variant, maar toch!

    Nu vraag ik mij af of de palmolie die erin verwerkt wordt wel duurzaam wordt verbouwd… En dus geen regenwoud voor wordt omgekapt. Heeft iemand daar een antwoord op?

  4. Tsrac schreef:

    Kijk eens op https://www.lespritprovencal.com. Zij stonden in Eindhoven op de Feelgoodmarket en verkochten de originele zeepjes.

  5. hans van ginkel schreef:

    goede morgen . leuk dit artikel over deze (h) eerlijke zeep
    ieder jaar ajs wij in de buurt van Prades op de camping staan
    gaan we iedere dinsdag naar de markt en daar kopen wij iedere keer een paar stukken van deze zeep, dan hebben na een paar weken de jaar voorraad weer aangevuld.
    wat ik eigenlijk uit wil vogelen is of deze zeep ook in Nederland te kopen is .want er komt een dat dat wij niet meer zo ver zuidelijk gaan met vakantie.
    met vriendelijke groet hans en mary van ginkel uit Veenendaal.
    ps wij verblijven al meer dan tien jaar in het appeldal in het
    plaatsje Fuilla.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *