frankrijk.nl

Sète, het Venetië van Zuid-Frankrijk

Als je op vakantie bent langs de kust van de Languedoc-Camargue dan is een bezoek aan Sète en het Etang de Thau absoluut de moeite waard. Deze stad heeft enorm veel gezichten, merkten Josee en Daniëlle. Hier hun impressies.

Sète is een stad met grandeur en kanalen en wordt ook wel het Venetië van de Languedoc genoemd want het is oorspronkelijk gebouwd op 7 zandbergen, omringd door water. Het ontstond bijna 350 jaar geleden toen de Zonnekoning, Lodewijk XIV, met de bouw van het Canal du Midi een veilige(re) handelsroute wilde creëren van de Oceaan naar de Mediterannée, uitmondend in een te creëren haven direct aan de Middellandse Zee. Dat werd Sète, op deze kaap-achtige uitwaaier van de kustlijn, tussen de zee en het Etang de Thau.

Kaart Sète

Sète: stad met een rijke cultuur en architectuur

De handel en de visserij zorgden destijds voor een grote bloei van de stad. Langs de kades herrezen prachtige gebouwen en pakhuizen. Ook liet de gegoede burgerij zich graag omringen met kunst en vermaak. Al deze elementen bepalen nog steeds het beeld en het karakter en maken van Sète DE culturele stad bij uitstek aan de kust van de Languedoc-Camargue. Er zijn diverse musea en theaters (waaronder het prachtige Molière Theater), het staat bekend om zijn vele festivals (vooral Jazz en film) en staat decor voor talloze films en TV series, waaronder de in Frankrijk immens populaire serie Demain nous appartient.

Sète

Sète als openluchtmuseum : MaCO 

Sète grossiert ook in fantastische street-art (zie ook Wijken) en elk jaar worden straatkunstenaars uitgenodigd in het kader van het K-Live festival om nieuwe muurschilderingen te maken. Je kunt de route van dit ‘MaCO’ (Musee à Ciel Ouverte) wandelen: een plattegrond is verkrijgbaar bij het Office du Tourisme. Er zijn ook rondleidingen met gids.

Street art

Bijzondere festivals:  Escale à Sete en Les Fêtes de Saint Louis

Escale à Sète 

Van 12 tot 18 april 2022 vindt na 4 jaar weer het grote maritieme erfgoedfestival Escale à Sète plaats. Het is te vergelijken met ons SAIL-evenement en er worden 120 prestigieuze schepen verwacht in de haven en langs de kades van het Canal Grande. Bijzonder tijdens deze editie: dit jaar zal Nederland en de Nederlandse zeevaart uitbundig in de kijker worden gezet. Bovendien zal ter gelegenheid van de 500e verjaardag van de zeiltocht rond de wereld door de beroemde Portugese zeevaarder Magellaan, een van de vijf schepen van zijn vloot worden gereconstrueerd. Rondom dit maritieme spektakel is er ook een uitgebreid programma op de kades, met muziek, proeverijen, lokale maritieme ambachten en nog veel meer! Nadere info: escaleasete.com of bekijk alvast dit filmpje!

Escale à Sète

Les Fêtes de Saint-Louis is hét zomerevenement van Sète: één grote culturele, muzikale, culinaire en vooral sportieve happening waar alles draait om les joutes, de watersteekspelen die plaatsvinden op het Canal Royal, midden in de stad. Een lokale titanenstrijd waarbij elk buurdorp zijn beste boot én mannen inzet. Dit jaar vindt het plaats van 18 tot 23 augustus 2022.

Les Joutes Sète

Bijzondere wijken

La Marine

La Marine is wellicht de bekendste wijk van Sète. Thuisbasis van de oude haven met de paradekade Quai Maximim Licciardi. Hier vind je tal van restaurants en cafés. Dikke kans dat de vis die je daar op je bord krijgt diezelfde dag nog gevangen is, want aan het einde van deze kade vindt elke middag de visafslag plaats. Een indrukwekkend schouwspel alleen al vanwege het volume, want Sète is de op één na grootste vishaven van Frankrijk.

Sète Canal Royal

Quartier Haut

Tegen de heuvel gebouwd en ook wel Klein Napels genoemd, vanwege de grote Italiaanse gemeenschap en de vele smalle straatjes met waslijnen. Anderen noemen het liever Petit Montparnasse, te danken aan het hoge kunstenaarsgehalte aan. Er zijn hier vele ateliers en galerieën (te herkennen aan een gekleurde stoeppaal) en je vindt in deze wijk de beste street-art!

Quartier Haut Sète

La Pointe-Courte

Deze typische visserswijk aan de lagune van Thau is een dorpje op zich. Het begon allemaal in de 19e eeuw met het bouwen van kleine schuurtjes, bedoeld voor de opslag van de visnetten. Al snel gevolgd door het creëren van een haventje voor de pointus, de traditionele lokale vissersboten met spits achtersteven. Tot slot kwamen er ook kleine vissershuisjes op dit uitlopend stukje niemandsland in het meer. Inmiddels zijn de gammele huisjes vervangen door nieuwerwetse uitvoeringen waar de bewoners onmiddellijk hun eigen identiteit aan hebben gegeven. Wat een ander beeld van Sète! Erg leuk om door de straatjes en langs de kade te lopen (let ook op de muurschilderingen) en waarom niet hier een lunch nemen met de onververvalste specialiteiten* van Sète?  (*zie beneden).

La Courte Pointe

Beste impressies van de stad krijg je onder andere vanaf:

La Croix de Mont Saint-Clair: dit uitkijkpunt zie je al van verre door het gigantische witte kruis boven op deze berg van 175 meter hoog. Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht over de zee, het binnenmeer van Thau, de stad en haar kanalen en havens. Vrij toegankelijk.

Mont Saint Claire

Le Phare Saint-Louis: goed, je moet wel even 126 trappen oplopen, maar vanaf het 33 meter hoge observatieplatform heb je een perfect zicht op de jachthaven, de oude haven, het Canal Royal en de wijken rondom en de zee. Entree €3,50 vanaf 12 jr.

Vuurtoren-Phare Sète

Rondvaart over de kanalen: net zoals in Amsterdam kun je ook hier een canalcruise doen waarbij de gids de roemrijke geschiedenis van Sète en de diverse wijken vertelt. Het geeft je een beter idee van de kanaalstructuur van de stad. Kaartje: €11, kind 3-12 jaar €6.

Etang de Thau: mediterrane oesterkweek

Het bijzondere van Sète is dat het zich uitstrekt aan zee én aan de lagune van Thau. Een groot binnenmeer met zout water, waardoor het een uistekende kweekvijver is voor de oesterteelt. En dat is inmiddels big business want er zijn hier zo’n 500 oesterkwekers werkzaam, die elk zo’n 2500 ‘tafels’ in het meer hebben staan. Dat zijn stokconstructies met touw waarlangs de oesters zijn bevestigd.

Bouzigues

Vooral op de route van Sète naar Mèze, bij Bouzigues, vind je tal van oesterkwekerijen. Het leuke is dat je hier tegenwoordig ook een stop kunt maken om te proeven.  Zo opende de bekende familie Tarbouriech – waar wij al eerder over schreven – er onlangs oesterbar en direct ernaast vind je Blais Coquillages, waar je voor €10 dé lokale specialiteit kunt proeven: Brasucade, gegratineerde oesters.

Bouzigues-oesters

Sète als badplaats, 12 kilometer aan zandstrand!

Hoe ingewikkeld de toegang tot de stad ook moge zijn, met al zijn kanalen en bruggen, de weg naar het strand van Séte is een stuk relaxter. Als een lange uitloper vanaf de stad vind je op een strandtong 12 kilometer zijdezacht zand. Een lange rechte weg biedt je diverse afslagen naar de stranden met klinkende namen als als Plage du Lido, Les Trois Digues, Jalabert, Castellas... Wij kwamen echter niet verder dan Plage du Lido waar wij strandden bij een strandtent die meteen onze favoriet van deze streek werd: La Ola.

Sete strand

Lokale specialiteiten

Sète heeft door de eeuwen heen aantrekkingskracht gehad op veel verschillende volken. Deze mix van culturen vind je ook terug in de keuken.

Sete-specialiteiten

Dus als je in Sète bent, zeker proeven:

La tielle : hét gerecht van de stad, een soort pasteitje gevuld met tomatensaus en gehakte inktvis

Macaronade: pasta met stoofvlees en saucijsjes

Moules farçies: mosselen gevuld met h-o-h gehakt

Brasucade: boven het vuur gestoofde mosselen of oesters met olijfolie en verse kruiden

En dat alles kun je heerlijk wegspoelen met een rosé piscine: rosé met ijsblokjes! Santé!

Tot slot, nog even wat praktische tips

Sète aandoen met de auto in het hoogseizoen kan best ingewikkeld zijn. Om het verkeer te ontlasten varen er tijdens de zomermaanden gratis bootbussen door de kanalen met vertrekpunten net buiten het centrum. Een soort Park+Ride-systeem. Bovendien is er vanaf dit jaar een bootverbinding met de badplaats Mèze (betalend) waardoor je überhaupt niet naar de stad hoeft te rijden. Retour €5.

Hotel Imperial Sete

Verblijf
Wij overnachtten in het prima en heel betaalbare Hotel Imperial, in de badplaatsachtige wijk Corniche. Ideaal gelegen als je strand en stad wilt combineren. Bovendien had ons hotel een eigen parking (halleluja!) en een fantastisch dakterras! Zoek je een heel bijzonder verblijfsadres in Sète, check dan eens deze superleuk opgepimpte vissershuizen in dezelfde wijk.

vissershuizen Sète

Meer informatie over Sète vind je op tourisme-sete.com

Nieuwsgierig geworden naar wat de streek van de Languedoc-Camargue nog meer te bieden heeft? Klik hier.

LEES OOK:
De kustplaatsen van de Languedoc-Camargue
Tenten en gîtes op Zuid-Frans wijndomein bij Mèze
Dit zijn onze favorieten strandtenten langs deze kustlijn\
Dagje shoppen in Montpellier
Doen! Marché du Lez food- en hippiemarkt bij Montpellier

Sète

Tekst: Josée Schouten Beeld: Josee Schouten, Danielle van Poppel, Les Joutes /©Tourisme Sète/Degas

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *