frankrijk.nl

Hippe strandtenten langs de kust bij Montpellier

In Nederland zijn we verwend met de vele gave strandtenten aan onze eigen Noordzee. Reden voor Josee en Danielle om tijdens hun trip langs de kust van de Languedoc-Camargue in Zuid-Frankrijk op zoek te gaan naar minstens zo leuke strandtenten. Hier hun aanraders!

Strandtenten? Paillotes heten ze in de Languedoc-Camargue, terwijl het allang geen ‘rieten hutjes’ meer zijn. De eenvoudige strandbarretjes van vroeger hebben plaatsgemaakt voor stijlvolle beach clubs met uitgebreide restaurants direct op het strand. Niet alleen fijne plekken om een dag van de zon te genieten, maar ook leuke adressen voor hapje aan zee. Je kunt er vaak heerlijk verse vis en fruits de mer eten, zoals de oesters die hier gekweekt worden, in het halfzoute Bassin de Thau.

leukste strandtenten in de Languedoc-Roussillon

‘Plage privée’: privé-strandjes?

De stranden van de Languedoc-Camargue zijn op veel plekken best breed, dus de strandtenten en hun ligstoelen beslaan vaak maar de helft van het zand. Toch heten het plages privées, omdat je direct voor het restaurant alleen op een gehuurd bed mag liggen. Maar de sfeer is een stuk informeler dan die op de exclusieve privé-stranden van de Côte d’Azur en ook zijn de prijzen lager. Prijzen die wij tegenkwamen varieerden van €12 tot €25 voor de daghuur van een ligbed met parasol in het hoogseizoen. Maar let op, de eerste rij aan zee (‘la première ligne’) is vaak iets duurder. Sommige strandtenten hebben formules waarbij naast de ligbedhuur ook een salade, lunchgerecht of drankje (geserveerd aan je bed) is inbegrepen.

Le Grau du Roi

Onze selectie:

Le Carré Mer – Villeneuve-lès-Maguelone

 

Carre-Mer-strandtent-bij-MontpellierDe broers Pourcel, bekende chef-koks uit Montpellier, zijn de eigenaren van de lichte en moderne strandtent Le Carré Mer op het strand van Villeneuve-lès-Maguelone. Mooi en fris interieur, met een Zuid-Amerikaans tintje. En – logisch zo dicht bij Montpellier – een heel hip sfeertje! Fijne, zonnige kaart ook, met oesters, tonijn, gamba’s, inktvis en ja, ook entrecôte voor wie hier aan zee vlees durft te bestellen! Gezien de achtergrond van de eigenaren snappen we dat het restaurantgedeelte domineert, maar weet dat er voor de strandgangers/liggers ook een aparte bar is met een kleine kaart.

 Carre-Mer-Maguelone

Wel Ook? heel fijn: Le Carré Mer heeft een enorm grote parking waar je (tegen betaling) kunt parkeren.

Le Carré Mer, Plage de Maguelone, 34750 Villeneuve-lès-Maguelone, online reserveren mogelijk.


Kathedraal van Maguelone

TIP! Huur een fiets in Palavas-les-Flots (of al vanaf Montpellier!) en pak dan de mooie route langs de duinen (7 km) naar Villeneuve-lès-Maguelone. Stop nog niet bij Le Carré Mer, maar ga langs de slagboom en fiets nog een klein stukje door naar de kathedraal van Maguelone, gelegen op het gelijknamige schiereiland (tussen meer en zee!). Een kleine groene oase, waarin de 1000 jaar (!) oude kathedraal centraal staat.  En dat is niet het enige pronkstuk, er lopen hier meer dan 10 blauwe en witte pauwen mooi te wezen!

Kathedraal van Maguelone

Ga ook het restaurant annex wijnwinkel binnen van Les Compagnons de Maguelonne. Op dit schiereiland wonen en werken zo’n 25 gehandicapten die zorg dragen voor de wijngaarden en het eindproduct, bestaande uit een rode, witte en rosé biowijn. Dus vraag om een mandje op je fiets, verwen jezelf met wat flessen en maak tegelijkertijd 25 compagnons heel blij! Meer informatie op compagnons-de-maguelone.org.


Bonaventura Plage-Palavas-les-Flots

Bonaventura Plage

Het ligt hemelsbreed op nog geen 300 meter van het hierboven genoemde Le Carré Mer, dus bedenk dat dit adres niet aan het stadstrand van Palavas ligt, maar 6 kilometer verder richting Villeneuve-lès-Maguelones. Een heel relaxte plek, die van alle strandtenten die we bezochten de meeste Ibiza-vibes heeft. Denk sfeervol decor van hout, riet, gekleurde kussens, bar met schommelzitjes en lekkere zitbanken. Ook hier kun je een ligbed of matras reserveren en dat raden we zeker aan want het zand is grof en bevat kiezels. Let wel op: je kunt een bedje huren tot 17.00 uur. Daarna verandert de strandsetting in één grote loungespot met zitkussens en banken voor l’apéro en de tapas!

bonaventura Plage-Palavas-les-Flots

La Plage Bonaventura, Route de Maguelone, 34250 Palavas-les-Flots, tel. +33 (0)4 67 68 01 57.

La Paillote Bambou – La Grande Motte

Le Paillote Bambou, La Grande Mott, leukste strandtenten in de Languedoc-Roussillon

Net ten oosten van Montpellier ligt de levendige badplaats La Grande-Motte. Een geliefde strandtent op het Grand Travers strand is La Paillote Bambou. Perfecte spot om de dag te beginnen want hier hebben ze zelfs een ontbijtmenu! Het decor met waaiers, wapperende gordijnen en bamboe loungebedden met witte kussens doet Aziatisch aan. De sfeer is trendy maar ontspannen. Populaire lunchgerechten zijn de Bo Bun-salade en de healthy bowl, beide rond €19. Verder op de kaart vooral veel vis, bien sûr! Met zelfs een kindermenu is dit een geliefd adres bij jonge gezinnen uit Montpellier. Je kunt online reserveren voor een tafel of een ligbed.

La Paillote Bambou, Le Grand Travers/ Acces 47, 34280 La Grande Motte

Oyat Plage – Le Grau du Roi

Oyat plage

Als je hier langs de kust verblijft is een bezoek aan Plage de l’Espiguette toch echt wel iets om op je lijstje te zetten. Dit prachtige, brede zandstrand strekt zich 10 kilometer lang uit ten zuiden van Port Camargue en Le Grau du Roi. Een fascinerend landschap van zand en duinen. Niet voor niets geclassificeerd tot Grand Site de France, wat zoveel wil zeggen als bijzonder en beschermd natuurgebied. En in die woestijn van niets ligt Oyat Plage, een laid-back strandtent waar je kunt chillen, eten en drinken. Wij vonden het vooral een perfect plekje om van de zonsondergang te genieten. Let op: de Parking Les Baronnets is betalend tot 19.00 uur daarna vrij toegankelijk. Rij helemaal door tot het einde en neem vervolgens het pad door de duinen.

duinen oyat plage

Oyat Plage, Plage de l’Espiguette Parking les Baronnets, 30240 Le Grau-du-Roi,

La Ola – Sète

De aller-, allerbeste ervaring hadden wij bij strandtent La Ola in Sète aan de Lido Promenade. Gelegen aan het brede, fijne zandstrand. Niet te groot, niet te hip, precies goed. Simpel decor van wit hout en leuke stranddecoraties. Van 10 tot 19 uur lig je hier perfect op je ligbedje, voor slechts €12. En zelfs voor de lunch hoef je niet te verhuizen, die wordt gewoon op het strand geserveerd. Maar ’s avonds is het restaurant het epicentrum (reserveren een must) mede dankzij eigenaren Claude en Pascale.  Al meer dan 22 jaar is La Ola hun lust en leven en met enorm veel passie bieden zij hun gasten een optimale culinaire beleving door creatieve, mediterrane gerechten te bereiden met lokale producten, waarbij visliefhebbers ruimschoots aan hun trekken komen, inclusief uiteraard de oesters van Bouzigues. En dat allemaal in een hele amicale setting met fijne sfeer en attent personeel. Hier komen we zeker terug! Ook fijn: je vindt een megagrote parking langs de strandweg. Vanaf daar is het ca. 5 minuten lopen.

La Ola, 204 Promenade du Lido, 34200 Sète, tel +33 (0)4 67 53 7 14, reserveren aan te raden.

La Ola Sete

Meer informatie over de kustlijn en andere bezienswaardigheden van de Languedoc-Camargue vind je hier.

Nieuwsgierig naar deze regio? Kijk hier voor meer informatie over Occitanië, het andere Zuid-Frankrijk

LEES OOK:
Shoppen in het historische centrum van Montpellier: de hotspots
Markante kustplaatsen van de Languedoc-Camargue
Hippe strandtenten niet ver van Montpellier
Hippe hotspot in Montpellier: Marché du Lez

Tekst: & beeld: Josee Schouten – Danielle van Poppel

Eén reactie op “Hippe strandtenten langs de kust bij Montpellier”

  1. Marie de Jonge schreef:

    Bedankt voor het delen van deze leuke strandtenten aan de Franse kust. Ik zou hier graag in de zomer heengaan met mijn vriend. Hopelijk zit het weer mee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *