frankrijk.nl

Franse culi-adressen in Amsterdam

Louis Zwaan, bedenker van de app J’aimsterdam met Franse adressen in Amsterdam, maakte een culinaire wandeling door de hoofdstad. Langs kookwinkels en Franse speciaalzaken. Hmmm daar krijg je trek van !

De zon is al op, de wekker is gegaan, je draait je nog even om… een paar tellen later vlieg je overeind. Je had in een overmoedige bui je partner beloofd vandaag een op en top Frans diner te bereiden. Er zijn vrienden uitgenodigd. Maar je hebt nog helemaal niks Frans in huis en de cordon bleu (Frans voor goede kok) in jezelf heb je ook nog nooit ontdekt… Pas de panique, meteen Amsterdam in!

La plus belle kookgerei

Aan een goed Frans kookboek komen is geen probleem bij de Franse boekhandel Le Temps Retrouvé (Keizersgracht 529). De keus is formidable, ook in Franse literatuur, geschiedenisboeken, kinderboeken, stripalbums, enz. Je neemt meteen even een fijne roman mee, want als je Estouffade de boeuf  of je Coq au vin een paar uur staat te stoven op het vuur heb je mooi wat te lezen.

Franse boekwinkel op Amsterdamse gracht

Zonder een perfecte stoofpan gaat het niet. Dus op naar kookwinkel Duikelman (Ferdinand Bolstraat 66-68) voor de gietijzeren cocottes van het befaamde Noord-Franse kookmerk Le Creuset en koperen pannen van Mauviel, die een leven lang mee gaan. Je komt ogen tekort, echt elke centimeter is benut om er kookspullen neer te zetten en op te hangen, wat een heerlijke sfeer.

O ja, een keukenmes niet vergeten! Keus te over te over in de enorme collectie messen van Thiers (Puy de Dôme), Laguiole (Auvergne) en Opinel (Savoie). En kijk daar die Peugeot pepermolens … ho, geen tijd te verliezen, je moet verder.

Les plus beaux gerechten

Bij de ambachtelijke slagerij van Alain Bernard (Albert Cuypstraat 133) liggen de vitrines vol met de mooiste stukken vlees en vleeswaren: zelfgemaakte saucissons, faux filet (Franse entrecôte), onglet (longhaas), pâtés en rillettes.

Bij bakker/patîssier Noé haal je een paar puur biologische Franse broden, gebakken met meel van Moulin Marion, een kleine molen in de regio Rhônes-Alpes. Vijzelgracht 20, Gustav Mahlerlaan 399 en Bloemgracht  2.

Noé Boulangerie Franse bakker in Amsterdam

Als het handiger is qua route kun je ook naar Le Fournil de Sébastien. In 1996 vestigde Sebastien Roturier uit de Vendée zich  als eerste Franse Bakker in Nederland (Olympiaplein 19). Je likt je vingers af bij zoveel lekkers: roombotercroissants, pains au chocolat, pains aux raisins, chausson aux pommes, chouquettes, en voor kinderen een klein viennois-broodje: Le Petit Bonhomme.

Stel je bij de buren op nummer 111, Fromagerie L’amuse, je plateau de fromages samen of ga je naar Fromagerie Abraham Kef? Deze oudste Franse kaaswinkel van Amsterdam (sinds 1953), heeft een uitzonderlijk assortiment boerenkazen uit alle streken van La Douce France. Je kunt naar de Marnixstraat 192, Czaar Peterstraat 137 of het Van der Pekplein 1B.

Fromagerie Kef Amsterdam

Race contre le montre

Even uitblazen bij My Little Patisserie (1e van der Helststraat 63) bij een café noir met een Franse éclair: ogen dicht, proeven en je waant je in Parijs…

Franse adressen in Amsterdam My Luttle Patisserie

Aan je boodschappenlijst lijkt geen einde te komen. Zo moet je nog langs bij Épicerie Jean & Marie  (Albert Cuypstraat 62) voor de heerlijkste Franse delicatessen, fijn geaffineerde kazen, exclusieve visconserven van La Perle des Dieux, charcuterie, wijnen, of hun veelgeprezen kikkerbillensaus. Als voorafje misschien de fameuze escargots met beurre Café de Paris? Un pâté en croûte misschien?

Epicerie Jean & Marie Amsterdam

Hoe laat is het nu? Voor bij de koffie wil je een paar exquise bonbons van Valrohna chocolade uitzoeken bij Pompadour (Huidenstraat 12). Daarna weer snel door naar, gelukkig niet ver weg, L’Atelier du Champagne (Nes 35) met een assortiment met meer dan 500 champagnes. Een slokje bubbels helpt gelukkig tegen alle keuzestress!

atelier collectie wijnwinkel

O ja, die Chef Coq schorten met geestig Nederfrans menu, dat je je vrienden cadeau wil geven, moeten ook nog opgehaald worden. Maar dan is er HELEMAAL GEEN TIJD MEER om alles te bereiden!

Ringggg!

De wekker gaat voor de tweede keer. Badend in het zweet wordt je wakker en langzaam zakt je droom weg, pffff. Even later aan de ontbijttafel zegt je partner vrolijk: “Weet je wat we doen, we gaan vanavond samen romantisch uit eten bij een van die vele typisch Franse restaurantje in Amsterdam. Laat je verrassen, ik zoek wat uit.”

Je zucht van geluk: “O mon amour!”

À suivre! / Wordt vervolgd! Met: Franse restaurants in Amsterdam

LEES OOK:
Franse wandeling door Amsterdam: app J’aimsterdam
20 leuke Franse adressen in Amsterdam
Chef coq: geestig keukenshort met Franse teksten
Filmpje Franse hotspots in Amsterdam

Tekst: Louis Zwaan, Beeld: Louis Zwaan (Noe, Kef, Le Temps retrouvé), Epicerie Jean & Marie, CC-BY Franklin Heijnen (Duikelman), L’Atelier du Champagne, My Little Patisserie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.