frankrijk.nl

15x waarom de Lot-et-Garonne een heerlijke streek is

Op zoek naar een zonnige, authentieke en nog rustige streek in Frankrijk? De Lot-et-Garonne, net ten zuiden van de Dordogne, is een heel fijn gebied. 15 dingen die dit Franse departement typeren!

1. De Lot-et-Garonne ligt diep in het Zuidwesten (tussen Bordeaux en Toulouse), dus je hebt er bijna altijd mooi weer.

2. De Lot-et-Garonne is veel rustiger en minder toeristisch dan de aangrenzende Dordogne.

Lot-et-Garonne vakantiestreek Pujols dorp Straatje in Pujols

3. Het landschap is prachtig met zachtglooiende heuvels, cipressen, wijngaarden, fruitbomen en zonnebloemvelden.

4. Enkele van de mooiste bastidedorpen van het Zuidwesten liggen in dit gebied, zoals het charmante Monflanquin, Villeréal en (net in de Dordogne) Monpazier.

5. De naam van het departement zegt het al: niet alleen de Garonne stroomt door het departement, ook de mooie Lot, een heerlijke rivier om te kanoën, zwemmen of picknicken op een van de strandjes langs de oever.

Lot-et-Garonne vakantiestreek Lot kanoe

6. De mentaliteit van het Zuidwesten: stoer, vrolijk en eigenzinnig (de musketiers kwamen uit dit deel van Frankrijk!). De Lot-et-Garonne is trots op deze lokale identiteit die onder meer gevierd wordt met symbolen als rugby, eend en wijn.

7. Dat merk je tevens aan de taal en niet alléén aan het mooie zangerige accent. Ook in de Lot-et-Garonne zeggen veel streekbewoners liever chocolatine dan pain au chocolat, zoals in de rest van Frankrijk (lees hier meer over deze hilarische taalstrijd).

Lot-et-Garonne vakantiestreek Temple sur Lot Le Temple-sur-Lot

8. Je kunt er mooie wandeltochten maken door het platteland en langs de rivieren: de Lot-et-Garonne heeft honderden fiets- en wandelpaden.

9. Net als in de Dordogne lijkt het in de Lot-et-Garonne ’s zomers bijna alle dagen feest: elk klein dorp heeft wel een leuke avondmarkt (marché nocturne) waar je aan lange tafels en bij livemuziek kunt dineren.

mooie dorpen Lot-et-Garonne Vilereal Zuid-Frankrijk eetmarkt Avondmarkt Villeréal

10. De beroemde kastelen van de Dordogne liggen op rijafstand, maar de Lot-et-Garonne heeft zelf ook een paar mooie chateaux. Zoals het kasteel van Bonaguil, vlak bij Fumel, en Château de Duras.

11. Ook middeleeuwse dorpen als Penne-d’Agenais en Pujols zijn prachtig. Pujols heeft een leuke kleine markt waar je de AOC-wijnen van de streek (Buzet en Duras), walnotentaart, eend, lokale kaasjes kunt proeven.

Lot-et-Garonne vakantiestreek Penne d'Agenais Penne-d’Agenais

12. Uit deze streek komen de beroemde pruimen uit Agen en de sappige vleestomaten uit Marmande. Beide kom je tegen in de streekgerechten van de leuke cafés de pays op knusse dorpspleintjes.

Lot-et-Garonne vakantiestreek tomaat Marmande

13. Dit is de thuisstreek van zanger Francis Cabrel. De liefde voor het platteland die in veel van zijn liedjes doorklinkt, voel je terug in de eenvoudige en pure sfeer in de Lot-et-Garonne. De gedroomde Franse campagne!

Lot-et-Garonne vakantiestreek Tournon d Agenais Tournon d’Agenais

14. En tegelijkertijd kom je er ineens prachtig ‘aangeharkte’ plekjes tegen zoals de mooie bezoektuin van Latour-Marliac, waar de waterlelies van Monet in het middelpunt staan!

Lot-et-Garonne vakantiestreek waterlelietuin Latour-Marliac Waterlelietuin Latour-Marliac

15. In de Lot-et-Garonne geniet je van rust en authenticiteit maar je zit ook dicht bij mooie plekken in buurstreken, zoals de stad Bordeaux (geweldig voor een dagtrip!), Toulouse, de wijnstreek Bergerac en de vele attracties van de Dordogne.

LEES OOK:
7 leuke vakantieadressen in de Lot-et-Garonne
De mooiste bastidedorpen van het Zuidwesten

Lot-et-Garonne vakantiestreek winkeltje

Monflanquin Lot-et-Garonne vakantiestreek

Lot-et-Garonne vakantiestreek Lacapelle-Biron Lacapelle-Biron

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld linksboven: Penne d’Agenais, CC/Dvdbramhall. Beeld: CC/Huis aan de Lot (kanoën op de Lot) CC/Jim Budd (landschap), CC/Casey Reynolds (zonnebloemen), CC/Dvdbramhall (Penne d’Agenais, Lacapelle-Biron, Pujols), CC/Frank Barre (Le Temple sur Lot), Nicky B. (tomaten), CC/Jonny (zwembad), Latour-Marliac (CC/FB), CDT47 Tournon d’Agenais, XCC-Pexels-Skitterphoto (zonnebloemen)

Eén reactie op “15x waarom de Lot-et-Garonne een heerlijke streek is”

  1. Jan Bastiaansen schreef:

    Heerlijke vakantieherinneringen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *