frankrijk.nl

Sneeuw op de Mont Ventoux!

Het gebeurt niet vaak maar de Provence begint dit jaar met een prachtig sneeuwtapijt dat – als we de weergoden moeten geloven – nog wel enige tijd blijft liggen! Vooral de Mont Ventoux is maagdelijk wit.

Het is alvast een opmars voor alle aandacht die de Mont Ventoux dit jaar gaat krijgen. Want deze mythische berg krijgt een hoofdrol in de komende Tour de France, met een dubbele beklimming tijdens de etappe van 7 juli 2021.

Mythische berg

De Mont Ventoux heeft als bijnaam ‘de reus van de Provence’, omdat hij een overweldigende indruk maakt. Toch is hij nog geen 2000 meter hoog: maar 1910 meter om precies te zijn. Deze berg overheerst niettemin het landschap en is al van kilometers ver te zien. De Mont Ventoux ligt immers zeer afgelegen, ver van andere bergen, en zijn atypische vorm trekt de aandacht. Door zijn typische kenmerken heersen tal van soms extreme microklimaten op de berg. Bloedheet in de zomer, Siberisch koud in de winter. Het maanlandschap op de top heeft hem nog een andere bijnaam opgeleverd: de kale berg.

Mont Ventoux in de sneeuw

Heilige berg voor amateurwielrenners

De Mont Ventoux is ook ongelooflijk populair bij amateurwielrenners, voor wie de beklimming als de ultieme kers op de fietstaart wordt beschouwd. Niet voor niets verscheen vorig jaar de 13e druk van  De Kale Berg, een boek vol verhalen én praktische trainingstips voor het fietsen in de bergen en fietsroutes naar en rond de Mont Ventoux. De berg wordt overigens niet alleen bedwongen door fietsers, maar ziet jaarlijks ook vele wandelaars de weg naar de top maken.

Anticiperend op alle aandacht deze zomer zijn er diverse renovatiewerkzaamheden gepland op de top van de berg om het gebied te beschermen en hufterproof te maken voor de vele bezoekers die worden verwacht, al of niet op de fiets.

Mont Ventoux in de sneeuw

Wintersport voor de locals: skigebied van 12 km

Maar nu is de berg voorbehouden aan puur wintersportplezier voor de locals, want er is zelfs een klein skigebied met 8 liften op de Mont Ventoux. Kijk maar eens naar de prachtige plaatjes. Het mooie sneeuwtapijt kun je ook dankzij een webcam bewonderen op de website. Om jaloers op te worden!

Mont Ventoux in de sneeuw

Mont Ventoux in de sneeuw

Helaas zijn de skiliften wegens corona gesloten. Toch weet men op inventieve wijze bergopwaarts te gaan om van een gave afdaling te kunnen genieten. Bekijk dit filmpje maar!

LEES OOK:
Favoriete fiets(plekken) rond de Mont Ventoux
20x zo mooi is Frankrijk in de winter
Wow! De Franse Alpen mét/zonder sneeuw

Tekst: Josee Schouten Beeld: Beaumont du Ventoux, station du Mont Serien ©HOCQUEL.A, overigen beelden ©MAISONNAVE_S

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *