frankrijk.nl

Knoflooksoep in een broodkom

Koud ‘snertweer’? Tijd voor een lekker Frans soepje! In vrijwel alle streken in Frankrijk kom je mooie lokale recepten tegen voor knoflooksoep. Deze heerlijke boerenvariant komt uit de Elzas.

Vorige week schreven we over het kookboek Elzas van de chef Gérard Goetz, die in deze streek een bekend hotel-restaurant heeft. Het boek is een ware lofzang op de Elzasser keuken met veel klassiekers zoals choucroute en coq au riesling. Ook zagen we deze lekkere soep!

Recept: Boerenknoflooksoep uit de Elzas

Voor 6 personen

Ingrediënten

2 bollen knoflook (bij voorkeur roze Lautrec-knoflook)
50 g boter
2 liter gevogeltefond
1 takje maggikruid (ook lavas genoemd of ander selderij)
100 g spaghetti of vermicelli
3 eieren
1 eetl. azijn
150 ml slagroom
6 broodbollen van 8-10 cm (met een stevige korst)
snuf zout & peper
olijfolie (voor knoflookchips)

roze knoflook

Bereiding

– Houd één dikke knoflook achter. Pel de rest van de knoflook en hak de teentjes grof. Smelt de boter in een stoof- of soeppan en fruit de knoflook.

– Schenk de fond erbij en voeg het fijngesneden maggikruid en de vermicelli of in stukjes gebroken spaghetti toe. Breng alles op smaak met zout en peper en laat 45 minuten pruttelen op laag vuur.

– Snijdt het overgebleven teentje knoflook in flinterdunne plakjes. Verhit een laagje olijfolie (minstens 1 cm) in een steelpannetje en bak de plakjes bruin en knapperig. Pas op niet te lang, anders worden ze bitter. Laat de plakjes uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout (liefst fleur de sel!)

– Splits de eieren. Klop de eiwitten samen met de azijn licht op en roer het mengsel door de hete soep. Neem de pan van het vuur en meng alles met een staafmixer.

– Klop de eidooiers en slagroom in een kommetje door elkaar; roer het mengsel door de soep.

– Snijd zorgvuldig een kapje van de broodbollen, hol ze (wat) uit en schep een portie hete soep in elke bol. En strooi er een paar stukjes va de knoflookchips over. Serveer meteen!

Dit recept komt uit het kookboek Elzas (2020), lees er hier meer over!

Franse knoflooksoep

LEES OOK:
Franse uiensoep, zo maak je die!
5 klassieke Franse desserts voor de feestdagen

Recept uit: Elzas (2020) Beeld: Beeld: Jean Grandadam- Elzas/Karakter Uitgevers (behalve knoflook: Michele Blackwell/Unsplash)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *