frankrijk.nl

Kookboek over de keuken van de Elzas

Egbert kan niet meer. Als geboren Elzasser heeft hij een kookboek gevonden waarin echt ALLE gerechten uit zijn jeugd staan. Bretzel, choucroute, flammkuchen, pâté en croûte, clafoutis… Die komt voorlopig z’n keuken niet meer uit!

Onlangs kreeg ik het kookboek Elzas van Gérard Goetz in handen. Wat een mooi toeval! Gérard is de eigenaar van Julien, een hotel-restaurant in Fouday (Elzas), dat hij samen met zijn vrouw Marlène runt. Ik ken die prachtige plek, omdat ik bij het hotel linksaf moet afslaan om naar Waldersbach te rijden, waar mijn vader en stiefmoeder Huguette een boerderij hebben. Zij zijn al een paar keer gaan dineren bij Julien en Huguette geeft mij geweldige verslagen van die diners.

kookboek Franse keuken Elzas

Zuurkool en flammkuchen

In dit dikke kookboek ontdek ik alle klassiekers uit de keuken van de Elzas: coq au riesling, baeckeoffe, choucroute, pâté en croûte en flammkuchen. De foto’s zijn prachtig en ik krijg meteen zin om achter het fornuis te duiken. De recepten zijn overzichtelijk met korte, duidelijke en vrij eenvoudige bereidingen. Goetz geeft bij sommige recepten ook handige tips over de ingrediënten of trucjes bij de bereiding.

kookboek Franse keuken Elzas

Bekende streekgerechten

Naarmate ik verder blader ontdek ik de ene verrassing na de andere; gerechten die ik bijna was vergeten terwijl die o zo lekker zijn! Varkenspoten met vinaigrette (une tuerie!), gefrituurde karper uit de Sundgouw, varkensschenkel in Meteor-bier, escargots met knoflookboter, gerechten met Munster-kaas, met het mes gesneden rundertartaar (OMG!!!), en voor mij het summum: kalfszwezerik. Voor het laatst ergens in 2003 gegeten en nu ik het recept in handen heb, kan ik het zelf gaan bereiden. Quel bonheur!

kookboek Franse keuken Elzas

Lees ook: De mooiste wijndorpen van de Elzas

Bredele en taarten

Er is ook een heel kersthoofdstuk. Daarin geeft Goetz onder meer recepten voor bredele, de traditionele kerstkoekjes die je tegenkomt op de kerstmarkten van Strasbourg en Colmar. En dan het hoofdstuk over de desserts: la cerise sur le gâteau. Alle, maar ook alle taarten en lekkernijen uit mijn jeugd staan erin! Kersenclafoutis, bosbessentaart, Elzasser appeltaart, rabarbertaart met meringue (oooow!), Schwarzwälderkirsch-torte, lämmele (ik ben jaren op zoek geweest naar het recept voor deze paascakejes) en nog zoveel meer lekkers.

kookboek Franse keuken Elzas

Bier & bretzel: het perfecte apéro

Als afsluiter brengt Goetz een ode aan hop, bier en… de bretzel, die mooie Elzasser broodkrakeling. Bier en bretzel, dat is de perfecte combinatie voor het apéro, mijn geluk kan niet meer op! Het kookboek van Gérard Goetz is echt een goede weerspiegeling van de Elzasser keuken én cultuur. Tussen de recepten door vertelt de chef ook over de lokale tradities en gewoontes. Wat mij betreft een grote aanrader en een erg mooi kerstcadeau, dit kookboek!

Elzas, Gérard Goetz (tekst Jean-Paul Frétiller en fotografie Jean Grandadam), Karakter Uitgevers, hardcover, 408 pag’s, €35, bij Bol.com

Egbert Ausems Gastblogger

LEES OOK:
Flammkuchen uit de Elzas
Coq au riesling het recept
Elzasser choucroute met vis

Tekst: Egbert Ausems Beeld: Jean Grandadam- Elzas/Karakter Uitgevers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *