frankrijk.nl

De 10 mooiste dorpen van de Vaucluse

Wat zouden we graag weer eens rondslenteren in deze mooie dorpjes… Voorlopig blijft het bij genieten op afstand, maar hopelijk zijn deze parels in de Luberon weer snel bereikbaar!

1. Ménerbes

Het beroemdste dorp van de Luberon, met dank aan de boeken van Peter Mayle. Door de kleurrijke verhalen van deze Engelsman wilden veel buitenlanders een bastide of mas kopen in de buurt van Ménerbes. Maar toch is dit een authentiek Zuid-Frans dorp gebleven, waar ook nog steeds veel Provençalen wonen. Levendige sfeer, mooie winkeltjes en zeer fotogenieke huizen en straten!

Menerbes mooi dorp in Luberon

Menerbes mooi dorp in Luberon

Menerbes mooi dorp in Luberon


2. Bonnieux

Ook Bonnieux is een prachtig dorp om in alle rust te voet te verkennen. Vooral in de achterafstraatjes stuit je op verborgen pleintjes, mooie stenen trappen, huizen met blauwe luiken en romantische doorkijkjes op de omliggende olijf- en wijngaarden en het pijnboombos. Ook Bonnieux heeft leuke restaurants, zoals het pittoreske terras van Le Fournil, met uitzicht op een oude fontein en een kerk.

Bonnieux

Bonnieux dorpen Zuid-Frankrij


3. Gordes

Ok, eerlijk is eerlijk. Gordes is ZO bekend dat je er in de zomer over de hoofden kunt lopen. Twee oplossingen. Of alleen in het voor- en naseizoen gaan. Of het dorp gewoon op afstand bewonderen, want het silhouet van dit village perché is eigenlijk het allermooiste aan Gordes. Zo spectaculair als je komt aanrijden! Vlak bij Gordes ligt een andere beroemde ‘ansichtkaart’ van de Provence: de Abdij van Senanque, een 12e-eeuws klooster omringd door lavendel. 

Gordes Valucluse Luberon

Gordes Valucluse Luberon

Gordes Valucluse Luberon

Lees ook: De mooiste fietsroutes in de Vaucluse


4. Venasque

Ten noorden van Gordes ligt het veel minder drukke Venasque. Zoals veel hoge dorpen in de Provence was ook dit ooit een bijna onneembare vesting. Kijk eens naar de steile kliffen van rotsplateau waarop het gebouwd is. Heerlijk slenteren in de sfeervolle steegjes en even binnenlopen bij de kleine romaanse kerk. En daarna met een koel glas genieten van het uitzicht op de Mont-Ventoux en de vallei van de Nesque in de verte.

Venasque mooi dorp Vaucluse

Venasque


5. Oppède-le-Vieux

Monumentaal dorpje dat je alleen te voet kunt bereiken: auto’s moeten beneden blijven. Maar de wandeling door een prachtige tuin tot in het dorp, is geen straf. Onderweg hoor je de cicaden zingen, Provençaalser wordt het niet! Oppède-le-Vieux is een prachtig historisch dorp, met de resten van een middeleeuws kasteel, oude wasplaatsen en kerkje.

Menerbes


6. Lacoste

Ook Lacoste is zo’n dorp waar je meteen zou willen wonen. Die mooie autovrije straatjes en natuurstenen huizen. Hier iets kopen is echter bijna onmogelijk, want een groot deel van het dorp is in handen van modeontwerper Pierre Cardin. Hij probeerde Lacoste zo te redden toen hier op en gegeven moment nog maar 9 mensen woonden. Op het hoogste punt van het dorp zie je de overblijfselen van het kasteel van de 18e-eeuwse Markies de Sade (soms is het open voor bezoek). Ook heb je vanaf daar een adembenemend uitzicht op de Luberon en buurdorp Bonnieux.

Lacoste uitzicht


7. Lourmarin

Lourmarin is een van de levendigste dorpen van de Luberon. Vooral door de bruisende streekmarkt op vrijdagochtend (must!) en ook door de vele cafés en restaurantjes. Je kunt hier een prachtig renaissance-kasteel bezoeken (met mooie tuinen waar vaak concerten plaatsvinden). En mis in dit dorp ook niet de fotogenieke met mos begroeide fontein (drie gezichten met groene baarden)!

Lourmarin prachtig dorp Luberon

mooiste dorpen Provence Lourmarin

Lourmarin prachtig dorp Luberon


8. Roussillon

De meeste mensen komen voor de  wandeling door de okergroeven net buiten Roussillon, die dit stukje van de Luberon de bijnaam ‘het Colorado van de Provence’ hebben gegeven. Maar ook de roodbruine dorpshuizen zijn charmant om te zien en liefhebbers van lavendelzakjes en andere souvenirs vinden dit een heerlijk plaatsje.

Roussillon

Roussillon okerdorp in de Luberon


9. Cucuron

Cucuron figureert in diverse films die in de Provence spelen (A Good Year, Hussard sur le Toit). Je herkent het dorp meteen aan de grote verhoogde vierkante vijver, omringd door platanen en terrasjes, in het hart van het dorp. Ideale plek om te genieten van rosé, tapenade en echt Provençaalse ratatouille.

Cucuron dorpjes Provence

Cucuron dorpjes Provence

Cucuron dorpjes Provence


10. Ansouis

Minder bekend dan de hier bovengenoemde dorpen maar ook echt een must-see is Ansouis. Met een labyrint aan kleine straatjes, een kasteel met prachtige tuinen en diverse leuke adressen. Zoals een beroemd restaurant (La Closerie) en een niet-te-missen ijswinkel (l’Art Glacier), met een panoramisch terras en een uitzicht… Splendide!

mooi dorp Ansouis Luberon Vaucluse

Ansouis Luberon Vaucluse

Ansouis Luberon Vaucluse

Beeld: CDT Vaucluse/A. Hocquel – Provenceguide.com

LEES OOK: 
Prachtige B&B bij Bonnieux
De Luberon van Peter Mayle
De mooiste plekken rond de Mont-Ventoux
8 plekken in de Provence om ooit gezien te hebben

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.