frankrijk.nl

Leef als een Parisienne: nieuw boek

Na 20 jaar wonen in Parijs schreef lifestyle-journaliste Renée Koudstaal een boek over haar Franse stadsgenotes. In deze gids bundelt ze vooral luchtige modetips, maar bespreekt ook de ‘ikke eerst’-houding die veel Parijse vrouwen volgens haar hebben.

Bestaat ze echt? In een van de eerste hoofdstukken van Leef als een Parisienne, ook als je hartstikke Nederlands bent stelt lifestyle-journaliste Renée Koudstaal zelf maar alvast de hamvraag. Is er wel zoiets als de ultieme Parisienne en zo ja, waarom zou je haar willen imiteren? Daphne Deckers, Chantal Janzen, Fred van Leer en het handjevol andere BN’ers dat Koudstaal interviewde zijn pertinent: oui, er is een typisch Parijse levensstijl en ja, je wordt er gelukkig van als je daar elementen van overneemt. In 15 hoofdstukken ontvouwt Koudstaal wat die stijl volgens haar omvat. Met tips voor tijdloze elegantie, de kunst van het minderen, ‘het ontplannen’ van je leven en genieten van kleine dingen. Aanleiding voor een paar vragen aan de schrijfster.

renee-koudstaal-leef-als-een-parisienne-nieuw boekRenée Koudstaal

Er zijn al zoveel boeken over ‘dé Parisienne’, wat wilde je daaraan toevoegen?

RK: “Ik ben al op mijn 18e naar Parijs vertrokken en toen ik een paar jaar geleden terugkwam naar Nederland voelde ik dat ikzelf veranderd was. Ik kreeg zoveel vragen over mijn kleding, over het leven in Parijs en over hoe het nou zit met de opvoeding van Franse kinderen, dat ik me in die lectuur ben gaan verdiepen. Maar het viel mij op dat veel boeken over ‘de ultieme Parisienne’ niet verder komen dan de mythe, het cliché. De vrouw die in een petite robe noire en op hoge hakken over de Pont-Alexandre III rent. Mijn Parijse vriendinnen lijken daar helemaal niet op.”

Waar lijken Parisiennes wél op?

RK: “Er bestaat natuurlijk niet één Parisienne, er zijn veel verschillende stijlen en smaken. Maar bij mijn Franse vriendinnen vielen me ook een paar overeenkomsten op, die ik in mijn boek heb samengevat. Verder is er belangrijk verschil met Nederlandse vrouwen: Françaises durven op meer vlakken voor zichzelf te kiezen. Sterker nog, ze lijken niet eens te hoeven kiezen. Het is niet OF-OF maar ÉN-ÉN. Ze hebben én een carrière én een gezin én ze zien er goed uit én ze genieten nog van het leven ook…”

renee-koudstaal-leef-als-een-parisienne-nieuw boek

Kunnen Nederlandse vrouwen niet genieten?

RK: “Natuurlijk wel, maar ik zie in Nederland meer sociale druk en schuldgevoelens. Je mag niet àlles willen, je moet keuzes maken. Dat merk je vooral op het gebied van het moederschap. Van 10-minuten-gesprekjes die plaatsvinden midden op de dag tot luizenmoeders… het lijkt of je het in Nederland alleen goed doet als je elke middag thuis klaar zit met thee en koekjes. Dat verbaasde me toen ik terugkeerde uit Parijs. Ik verwachtte een land met vrijgevochten en onafhankelijke vrouwen. Maar uit recente cijfers blijkt dat de helft van de parttime-werkende vrouwen in Nederland verre van financieel zelfstandig is, terwijl dat wel het geval is voor het merendeel van de Nederlandse mannen. In Parijs werken de meeste vrouwen fulltime en zijn daar trots op.”

Toch gaat het grootste deel van je boek over mode en schoonheid?

RK: “Franse vrouwen durven meer plek voor zichzelf te reserveren, ook wat betreft de tijd die ze aan zichzelf en hun uiterlijk besteden. In dat opzicht kan mode dus zeker een teken van emancipatie zijn. Dat je niet alleen een regenjas draagt omdat dat zo praktisch is op de bakfiets, maar dat je ook plezier beleeft aan mooie dingen. En dat hoeft niet per se veel geld te kosten, het gaat om leren wat kwaliteit is. Ik heb in Parijs geleerd om stoffen te voelen voordat ik iets koop, te zien of een kledingstuk goed gemaakt is en mooi valt… Dat past in een typische Franse visie van liever minder maar beter.”

Moins c’est mieux ofwel less is more: is dat het hele kunstje?

RK: “Dat klinkt simpel, maar het is iets waar Françaises gewoon meer ervaring in hebben omdat het in veel aspecten van de Franse cultuur belangrijk is. In Frankrijk draait het om tradities, dingen gaan langer mee. Al wil ik met dit boek niet zeggen dat de Franse manier beter is, wil ik alleen laten zien wat er anders is en dat een beetje daarvan omarmen je wellicht extra geluk brengt. Ik heb zelf in elk geval veel geleerd van Parijs, dat heeft mijn leven mooier gemaakt.”

renee-koudstaal-leef-als-een-parisienne-nieuw boek

Waar moet je het meeste aan wennen sinds je weer terug bent in Nederland?

RK: “Nederlanders spreken heel snel over gevoelens, ook als je iemand nog niet goed kent, dat ben ik niet meer gewend merk ik. In Frankrijk is er meer discretie en terughoudendheid. Je zet jezelf minder snel op de voorgrond. Ook heb ik geleerd om mijn volumeknop weer wat op te schroeven in Nederland: je moet hier luid en duidelijk praten, anders hoort niemand je, haha!”

Wat zijn jouw favoriete ‘Franse’ adressen in Nederland?

Pastis, een knusse Parijse bistro in Den Haag. Mevrouw Meijer in Rotterdam: een zaak die doet denken aan een Frans dorpsrestaurant ergens à la campagne! En Bouchon d’en Face, een romantisch restaurant in Maastricht dat op en top Frankrijk is! Met een authentieke menukaart vol klassiekers zoals steak tartare, confit de canard, slakken en bouillabaisse.”

Leef als een Parisienne, ook als je hartstikke Nederlands bent, Renée Koudstaal, Kosmos Uitgevers, is vanaf nu o.a. te bestellen via www.renee-k.com, €17,50 (hardcover)

Leef als een Parisienne cover

LEES OOK:
Stijltips van twee bekende Parisiennes
Ouder worden volgens oerParisienne Caroline Maigret

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Anna Vie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *