frankrijk.nl

Stijltips van 2 bekende Parisiennes

Voordat je doorslaat tijdens de uitverkoop, lees hier de mode- en beautytips van twee iconische Parisiennes. In hun bestselling ‘handleidingen’ staan tips voor het krijgen van die zo bekende nonchalant-chique Parijse stijl. En minder is daarbij bijna altijd meer.

how-to-be-parisian-wherevere-nl

How to be Parisien wherever you are – Caroline Maigret (e.a.)

Dit Engelstalige boek van het Franse model en muziekproducente Caroline de Maigret en nog 3 redactrices was bij de verschijning in 2014 al meteen een grote hit en sinds 15 april is er ook een Nederlandse versie: Altijd een Parisienne, waar je ook bent. Wij zijn nu al heel benieuwd hoe uitgeverij Mo’Media de bekendste tip uit dit boek heeft vertaald, want dat is het recht-door-zee-advies: «always be fuckable» (Wat wordt dat in het Nederlands? ‘Sexklaar?’) Klinkt als een nogal onfeministische stelling, maar deze Parijse stijlicoon en dochter van een bekende Franse graaf  wil er maar mee zeggen: je krijgt pas zelfrespect en een echt aantrekkelijke uitstraling als je (in elk geval in theorie) op elk moment van de dag uit de kleren kunt. Dus nooit slobberende joggingbroeken of ongeknipte teennagels, zelfs al ga je maar naar de bakker op de hoek. Maar overdreven outfits hoeven ook weer niet, want Parijse chic is vooral understated, blijkt uit de verdere adviezen in dit boek, waarin naast mode en beauty ook gedrag en een Parijse levenshouding aan de orde komen. Vermakelijk om te lezen omdat de stereotype arrogantie (‘omhels je innerlijke snob’) en geraffineerde trucjes van de Parisienne flink zijn aangedikt (‘zorg altijd dat je minnaar denkt dat je nog een minnaar hebt’).

Parisienne-tips uit dit boek:
– Draag nooit UGG’s en ook geen fake-designer bags – ‘for obvious reasons’.
– Ken de sterke en zwakke punten van je lijf, doe er je voordeel mee, maar wees er ook relaxed over.
– Draag nooit kleding met grote logo’s, je bent geen billboard.
– Donkerblauw is je beste vriend – vaak flatteuzer dan zwart.
– Zorg dat je handen en voeten altijd mooi verzorgd zijn: de basisregel van er vrouwelijk uitzien.
– Gebruik voor lange steile haren nooit crème-spoeling want dat maakt je haar te slap. Beter nog: ga naar bed met nog wat vochtig haar dan krijg je die perfecte nonchalante coupe van Parisiennes met lang haar.
– Probeer nooit jonger te lijken dan je bent, maar ga voor de beste versie van jezelf zoals je nu bent.

 Essentiële garderobe-items:
– Ballerina’s, een echt goedzittende spijkerbroek, een mooi zwart jasje, een oversized trui, een heel eenvoudig maar duur t-shirt, een ruimvallend mannenoverhemd, gekleurde zijden sjaaltjes, een mooie trenchcoat.

la-parisienne-style-guide-ines-de-la-fressange

La Parisienne. Je persoonlijke stijlgids – Inès de la Fressange

Voor veel Fransen is Inès de la Fressange het ultieme voorbeeld van Parijse chic. Het bijna 60-jarige ex-model is na al haar jaren in de modewereld een echte specialist in het creëren van een ingetogen maar sprankelende stijl, waarbij iets moois of duurs eigenlijk altijd weer afgezwakt wordt door een eenvoudige basic of een grappig detail. Een total-look is taboe, te veel make-up en overdreven sieraden ook – dat doen alleen Amerikanen. Daarom draag je onder een avondjurk juist eenvoudige sandaaltjes en doe je schoenen met glitters alleen overdag aan met een spijkerbroek. In het boek La Parisienne (2013) beschrijft De la Fressange 7 essentiële basics (zie onder) en legt ze – aan de hand van foto’s met haar mooie jonge dochter – uit hoe die te dragen. Verder staan er ook diverse mode-adressen in, vandaar dat er onlangs een tweede boek is verschenen, Paris Chic Guide, met alleen maar adressen.

Parisienne-tips uit dit boek:
– Laat je niet te veel verleiden door modetrends, ga voor tijdloos en koop een paar kwalitatieve basics die je telkens weer opnieuw draagt.
– Mix luxere aankopen met goedkopere merken (zoals in Parijs: Monoprix, Zara, Uniqlo of de mannenafdeling van H&M)
– Liever één paar echt mooie schoenen dan een schoenenkast vol koopjes.
– Gouden regel: op een wijde rok of broek draag je een strak zittend bovengedeelte of andersom.
– Draag geen idioot hoge hakken als je er niet op kunt lopen, strompelen is nooit sexy.
– Koop geen IT-bags, zonde van je geld, kies liever een leuke vintage tas of een mooie rieten mand.
– Draag nooit oorbellen én een opvallende ketting, het is het een of het ander.

Essentiële garderobe-items:
Driekwart trenchcoat met riem, een mannenjasje (dat je draagt met opgerolde mouwen), een mooie blauwe trui met V-hals (liefst van kasjmier), een wit t-shirt zonder mouwen, une petite robe noire (LBD), de perfecte spijkerbroek en een mooi leren jasje.

LEES OOK:
De nieuwe winkel en Parijsgids van Inès de la Fressange

3 reacties op “Stijltips van 2 bekende Parisiennes”

  1. Tio schreef:

    De stijl kenmerkt zich door eenvoud nochalance en elegantie en zich zelf zijn en zo weinig mogelijk make up. Het liefst naturel.

  2. Ellen van der Schans schreef:

    Erg leuk en nuttig artikel. Maar…… kunnen jullie ook een artikel wijden aan de wat oudere (55+), vrouwen (die zich niet te jeugdig willen kleden, maar toch vlot en charmant er uit willen zien) ? Die artikelen zie je echt nooit en wij zouden ook zo blij zijn met goede adviezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *