frankrijk.nl

Reportage

Na het noorden van de ViaRhôna verkend te hebben, legden Carole en Josée ook het zuidelijkste deel van deze fietsroute van ruim 8oo km lengte. Ze begonnen in de Ardèche om 5 dagen later te eindigen in de Camargue, aan de Middellandse Zee.

We zeggen het nog maar eens voor alle duidelijkheid: we houden van fietsen maar zijn geen kilometervreters. Dus in één keer de ViaRhôna doen – een traject van in totaal 815 km, van Genève tot aan de Provence – is aan ons niet besteed. En dat hoeft ook niet want deze route is prima in etappes te rijden. We deelden het door tweeën. Vorig jaar begonnen we in de Savoie en reden via het Rhônedal naar de Ardèche en Drôme. En daar pikten we ‘m nu weer op met als  ultieme doel om de zon in de Middellandse zee te zien zakken. Een traject van circa 200 km, dat we grotendeels fietsend maar ook een deel per trein aflegden. Een impressie van onze fietsroute du Soleil!

Fietsen door de Ardèche

We startten in de Ardèche bij Tournon, om van die plaats zuidwaarts te fietsen via Tain l’Hermitage, Montélimar, Avignon, Tarascon, Arles en down under naar het eindpunt aan de zee, Port-Saint-Louis-du-Rhône. De route van Tournon naar Montélimar is groen (op het terrein met een kerncentrale na) met als hoogtepunt de Passerelle himalayenne. Een lange metalen brug die met een Mistral-wind van opzij best wel een uitdaging is al fietsend. Blond als we zijn, hadden we namelijk NOOIT dat bordje gezien waarop staat dat je hier met de fiets aan de hand overheen moet lopen… Goed, we kunnen het navertellen maar probeer het niet zelf!

ViaRhona-Tournon-Bourg-Saint-Andeeol

Van Montélimar naar Avignon (Drôme/Provence)

Het traject van Montélimar – via Viviers  naar Bourg-Saint-Andéol vonden wij een van de leukste etappes van de route. Een gevarieerd landschap, van bos tot wijngaarden. Bij Pierrelatte stapten we op de trein naar Avignon (fiets mag mee!). En oh wat fijn, aangekomen in de pausenstad konden we zo vanaf het station wegfietsen naar ons hotel in het centrum. Avignon heeft een minimum aan parkeerplaatsen binnen de muren en presenteert zich als autoluw. Zeg maar gerust autoschuw. En het is zóóoo leuk om al fietsend (en wandelend) de oude stad te ontdekken! Wij hebben onze insidertips voor Avignon voor je op een rijtje gezet.

Fietsroute ViaRhona langs Avignon

Via Tarascon naar Arles (Provence/Camargue)

Oeps, uitdaging. Het ViaRhôna-fietspad tussen Avignon en Arles is nog niet klaar, dat wordt volgens de planning in 2016 afgerond. Geen nood, wij vonden een mooie route door Avignon te verlaten bij Porte Saint-Michel en de richting Rogognas te kiezen. Dan kom je langs de afslag naar Tarascon, via de D35. Het bleek een perfect alternatief te zijn want deze weg heeft een rode fietsstrook. Bovendien kom je langs leuke Provençaalse dorpjes als Barbentane en Boulbon. Een kleine omweg waard! Ook voor de etappe tussen Tarascon en Arles bleek er nog geen officiële ViaRhôna-strip te zijn. Dus kozen we voor La Petite Route d’Arles. Een oude weg die praktisch niet meer door automobilisten wordt gebruikt en die dwars door zonnebloemvelden loopt. Echt waar, al fietsend snap je meteen waarom Vincent van Gogh hier betoverd werd door dit landschap! Enige dissonant is dat je aan het begin en aan het eind een industrieterrein passeert. Nou ja, als dat alles is…

Avignon naar Arles ViaRhona

Fietsen door de Camargue

Arles verlaat je natuurlijk niet zonder eerst even wat Romeinse architectuur te bekijken. Wij deden het gewoon met het ietsje, van het Forum naar het amfitheater. Kan druk zijn, want dit zijn kanjers van toeristenattracties. Als je ervoor staat snap je waarom. Na Arles kom je in de echte Camargue! Landschap-technisch gezien dan. De Arles-kaart die we bij het Office du Tourisme hadden opgehaald toont al de juiste exit van Arles, zodat we al snel de vertrouwde ViaRhôna-bordjes terugvonden. Al na 8 km wachtte ons de eerste verrassing: het ophaalbruggetje dat door Vincent van Gogh vereeuwigd werd, staat hier nog steeds mooi te wezen. Nu een monument en altijd goed voor een fotomoment.

Bruggetje Van Gogh bij Arles

Moeras en wilde paarden

Op deze plek maakt het stadse landschap ineens plaats voor de ruige natuur van de Camargue. Asfaltpad wordt grintpad, de bomenrand wordt een rietzoom. Het traject van zo’n 40 km toont enerzijds het kanaal (afgeleid van de Rhône) anderzijds een mix van weide, koren- en graanvelden en – ja, we hebben het goed gezien – rijstvelden om tot slot over te gaan in een duinlandschap. Een aanrader is om halverwege een stop te maken bij de Marais de Vigueirat. Een prachtig natuurpark waar je wat kunt eten en rondwandelen. Stukje pure Camargue! Inclusief moeras, wilde paarden en flamingo’s. En met tal van leuke uitkijkpunten. Het gaf ons in ieder geval weer de benodigde energie om het laatste stuk te beslechten, naar Port-Saint-Louis-du-Rhône. Deze badplaats annex vissersdorp vormt de link naar de zee. En net als je denkt dat je er bijna bent, dan stopt het fietspad. Ja, op 5 km voor Port-Saint-Louis zit er niets anders op dan over een smalle strook op de Route Nationale te fietsen. Geen pretje. Niet aan te raden als je met kinderen fietst. Maar met het eindpunt in zicht was opgeven geen optie voor ons. Overigens hebben wij navraag gedaan: dat laatste stukje fietspad is voorzien eind 2016.

Camargue-Via-Rhona-1 Zee!

Na 5 dagen fietsen bereikten we ons eindstation. Maar we wilden graag onze voeten begraven in het zand en het zoute water van de Middellandse Zee voelen. Dan zul je vanaf Port-Saint-Louis nog zo’n 8 km moeten doortrappen. Overigens kwamen wij erachter dat er in de Camargue zo’n 14 fietsroutes* zijn ontwikkeld, dus je hoeft niet terug te fietsen over de ViaRhôna. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor route 9: Circuit des flamants roses et du sel, langs flamingomeren, zoutvlakten en weiden met paarden stieren. Dan voel je pas echt dat je door de Camargue hebt gefietst!

* Het mapje met 14 fietsroutes (€8,50) is verkrijgbaar bij de Offices du Tourisme van Arles, Port-Saint-Louis-du-Rhône en Saintes-Marie-de-la-Mer. Inclusief aparte, uitvouwbare kaarten.

Einde fietsroute Via Rhona

Aanvullende weetjes en feitjes

We huurden E-bikes bij fietsverhuurder Cycletic in Lyon. Aanrader dus als je vanaf Lyon vertrekt, maar hij levert de fietsen (zoals voor ons) ook af bij een hoteladres in de omgeving en/of haalt ze weer op vanaf jouw eindpunt (tegen betaling). Maar er zijn goede fietsverhuurders langs de hele ViaRhôna: op 35 ophaalpunten kun je E-bikes krijgen. Voor huur van een halve dag tot een hele week, van eind april tot half oktober. Waar en hoe lees je op de website van ViaRhôna. Als je in de Provence op vakantie bent en voor een paar dagen wilt fietsen is Sun-Ebike ook een aanrader. Zij hebben een pechhulp, een bagage-transportservice en bieden gratis fietstassen met de huur.

Deze fietstocht leerde ons ook een interessant feitje over de Mistral. Die gaf ons gedurende de hele trip een fiks duwtje in de rug. Wij gaan dus NOOIT meer vergeten dat deze typische regionale wind die bij tijd en wijle de kop op steekt altijd uit het noorden komt. Handig om rekening te houden bij de keuze van je rijrichting, want als tegenwind is de Mistral een ware kuitenkiller!

Wil je meer weten over de routes en etappes van de ViaRhôna, check dan viarhona.com. Met allerlei praktische informatie over fietsen langs de Rhône, downloadbare GPS-routes  en – handig voor gezinnen – je vindt er ook een overzicht van de meest kindvriendelijke fietstrajecten. Lees ook over het eerste deel van ons fietsavontuur: op de ViaRhôna van de Savoie tot de Ardèche, waarbij we onderweg de gekste dingen meemaakten!

Zie hier al onze ViaRhôna-artikelen bij elkaar!
View my Flipboard Magazine.

LEES OOK:
Culinaire stops langs de zuidelijke ViaRhôna
De leukste stopplekken langs de zuidelijke Rhône
Mooie slaapadresjes langs de ViaRhôna
La V63, nieuwe zijroute van de ViaRhôna in de Savoie Mont Blanc

5 reacties op “ViaRhôna, fietsroute tot de Méditerranée”

 1. karen schreef:

  is het wat te doen ivm met klimmen of valt dit wat mee?
  weten jullie toevallig ook of er een mtb routes zijn, want daar ben ik naar op zoek of kunnen julie mij helpen met nuttige website’s voor dit te vinden?

 2. Verbeken Greet schreef:

  Krijg er enorm veel goesting in …. op het lijstje voor juni !
  Nu plannen en uitzoeken !

 3. A schaaper schreef:

  Wat een mooie reportage, meiden.
  Wij,Frankrijkgekken, gaan dit zeker proberen.
  Misschien hebben jullie nog een tip om de bordjes snel te vinden.
  Hartelijk dank.

 4. Trudie Lammers schreef:

  Naar aanleiding van dit mooie nieuws over fietsen in Frankrijk hebben we de ViaRhona getest en…..het is voor iedere fietsliefhebber een aanrader! Rust, oude dorpjes, prachtige natuur, begeleid door de snel stromende Rhone. Prima camping in St.Vallier van waaruit we o.a. naar Tain l’Hermitage zijn gefietst en genoten en gesmuld hebben van het Chocolade museum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button