frankrijk.nl

Poulêt rôti van Tante Door

In corona-tijden is lekker koken en eten extra belangrijk. Het ultieme comfortfood van Egbert, die opgroeide in de Elzas, is gebraden kip in Frans-Nederlandse stijl.

In mijn jeugd was het bij ons thuis traditie om op zondagavond samen te dineren. Het was de enige dag in de week waarop iedereen vrij was, zonder enige sportactiviteit, afspraak of andere verplichting. Mijn moeder maakte dan een kippetje met frietjes én appelmoes: een aangepaste versie van de Franse poulet rôti. Fransen eten namelijk geen appelmoes bij de kip. La compote de pommes is eerder een toetje dan een bijgerecht.

gebraden kip poulet roti inredienten

Gezinskippetje voor de zondagavond

Zo’n dertig jaar later, nu ik zelf een groot persoon ben (althans…), zet ik deze traditie voort en noem ik dit recept ‘het gezinskippetje’, als variant op de ‘gezinszak’ van de frituur. Ik haal bij Slagerij Franssen in Maastricht een ‘kip van Tante Door’. Deze kippen worden op diervriendelijke wijze grootgebracht en dat proef je!

Ingrediënten (4 à 5 personen):

– poulet van Tante Door
– 2 grote venkels
– 600 gr kleine geschrapte wortels
– 6 grote vastkokend aardappels
– een pot Belgische mayonaise
– 4 sjalotten
– 4 appels
– kaneel

poulet roti gebraden kip

Bereiding:

– Wrijf de bovenkant van je kip in met een dun laagje mayonaise (die bevat olie en eigeel: daar krijg je een mooie krokante laag van!) en leg deze daarna ondersteboven op een bakpapier in een ovenblik. Wrijf de onderkant van de kip ook in met een laagje mayo.

– Zet het blik met de kip in de oven en bak deze ca. 30 min op 180 graden.

– Haal je kip uit de oven en draai deze om. Leg haar weer terug en bak dan nog 30 minuten.

– Bereid intussen de groenten: snij de venkel in grove stukken. Snij de aardappelen in wedges (je mag ze in de schil laten, meer smaak!). Pel en snij de sjalotten in 4 stukken.

– Haal je kip weer uit de oven en leg de groenten eromheen. Hussel alles goed door elkaar, zodat de groenten ook met een laag bakvocht zijn bedekt.

– Zet het blik weer terug in de oven en laat de groenten 15 minuten meebakken.

– Schil intussen de appels, snijd ze in partjes en leg ze in een pan water. Zet op het vuur en laat zachtjes koken.

– Haal het blik met de kip en de groenten weer uit de oven en hussel de groenten opnieuw.

– Zet het blik weer in de oven en laat nog 20 minuten bakken.

– Pureer intussen de gare appels met een snufje kaneel tot een mooie gladde appelmoes.

– Haal je kip uit de oven, snij in stukken…. et voilà! Bon appétit!

Egbert Ausems Gastblogger LEES OOK:
10 Nederlandse eetgewoontes gezien door een Fransman
10 favorieten boodschappen van een Fransman

Tekst & beeld: Egbert Ausems

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de laatste weetjes, nieuwste adresjes en insidertips voor Frankrijk? Meld je dan aan voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief.

Schrijf je nu in!