frankrijk.nl

Franse mayonaise maken: niet moeilijk!

In Frankrijk zie je het veel vaker: hup, even zelf verse mayonaise kloppen. Voor bij de zeevruchten. Of een hardgekookt ei. Smaakt zoveel beter dan uit een pot en makkelijker te maken dan veel mensen denken. Onze Franse thuischef Egbert laat het zien!

Het zit ‘m in de losse polsbeweging. En in het dunne geleidelijke straaltje olie dat je toevoegt. Maar verder is er eigenlijk niet veel ingewikkelds aan het maken van je eigen mayonaise. De inspanning weegt bovendien mijlenver op tegen de smaak, zoveel lekkerder dan uit een gekochte pot. Dus vooruit, vertel ons de basics! We vroegen het aan Egbert, onze Frans-Limburgse chef (ow, hoe mooi dat accent!), die het uitstekend uitlegt in dit filmpje.

Welke ingrediënten?

Je hebt dus nodig één eigeel, een 2 tot 3 lepels fijne Franse mosterd, zout en flink wat plantaardige olie (zonnebloem of druivenpitolie). De exacte hoeveelheid olie weet je van tevoren niet, dat is elke keer weer anders. Je ziet en voelt het: pas als de textuur goed is kun je stoppen! En heel belangrijk:alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn, dus haal het ei en de mosterd tijdig uit de koelkast!

Geen azijn?

Egbert: “Ik gebruik geen azijn in mijn mayo want a) meestal lukt het me dan niet en b) dan vervalt de romige zachte smaak.”

Welke olie kun je het beste gebruiken?

Egbert: “Ik gebruik bij mijn ‘standard’ mayonaise altijd zonnebloemolie, vrij neutraal qua smaak. Druivenpitolie is ook een aanrader: ook een milde smaak en daarmee wordt de mayonaise veel zachter en soepeler van textuur. Met olijfolie krijgt de mayo een zeer uitgesproken smaak en dan is ie veel minder soepel, maar dat is weer een prima keuze als je richting aïoli gaat…”

Hoe kun je de mayonaise verder op smaak maken?

Aïoli-mayo: voeg en uitgeperst teentje knoflook en wat citroensap toe

Dragon-mayonaise: snijd een paar blaadjes verse dragon fijn en voeg toe (lijkt op béarnaise)

Kerriemayonaise: voeg een paar lepels kerrie toe

Remoulade: gesnipperde sjalot, kappertjes, augurk en peterselie

Hoe lang kunt je vers gemaakte mayonaise bewaren?

Schep het in een afsluitbaar potje of een bakje met een deksel en dan kun je de mayonaise een kleine week bewaren in de koelkast.

WIST JE DAT…

mayonnaise in het Frans met 2 N-en wordt geschreven, net als in het Engels overigens?

– de bekendste twee Franse mayonaise-merken in de supermarkt Amora en Benedicta zijn?

– en dat er een Franse uitdrukking bestaat over mayo? La mayonnaise prend (letterlijk: de mayonaise ‘pakt’ ofwel lukt) betekent dat een situatie  de goede kant opgaat of een plan begint te werken. Voorbeeldzin: Notre collaboration a été difficile au début, mais soudainement la mayonnaise a pris! (Onze samenwerking was in het begin moeilijk, maar plots is alles op zijn plek gevallen).

Lees ook: de 5 favoriete Franse vinaigrettes van Egbert

Egbert Ausems GastbloggerLEES OOK:
12 handige kooktips van een Franse chef
Oeuf mayonnaise: pijler van de bistrokeuken
10 Nederlandse eergewoontes gezien door een Fransman
Gebraden kip van Tante Door

Filmpje en recept: Egbert Ausems

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *