frankrijk.nl

Ouder worden zoals een Parisienne

Dé Parisienne bestaat natuurlijk niet. Maar mannequin Caroline de Maigret komt aardig dicht bij het clichébeeld, met haar elegante, artistieke stijl en ironische humor. Haar nieuwste boek gaat over ouder worden. Het laatste echte taboe voor Franse vrouwen.

Er verschenen al een hoop boeken in de categorie ‘Leven als een Parisienne’. Het cliché van de prefect geklede, immer slanke en uiterst geraffineerde Française houdt blijkbaar stand en blijft fascineren. Hoe komt het dat Franse vrouwen niet dik worden? Hoe lukt het ze hun kinderen netjes aan tafel te houden? Hoe kleden ze zich toch met die schijnbaar nonchalante maar altijd chique stijl?

Rock ’n roll-Parisienne

Ook Caroline de Maigret (44), onder andere mannequin voor Chanel en Lancôme, wijdde een boek aan ‘How to be Parisian’. Godzijdank bediende ze zich daarbij royaal van de hese humor die haar kenmerkt. De Maigret is getrouwd met een rockgitarist en is naast haar modellenwerk ook onafhankelijk muziekproducente, dus je hoeft van haar geen bloedserieuze tips over parelkettingen en ballerina’s te verwachten.

nieuw boek Ouder maar beter als Parisienne

Gespeelde nonchalance

Haar vorige boek ging dan ook vooral over de sexy understated stijl van de Parisienne. Die kamt haar lange, los gedragen haren bijvoorbeeld alleen VOOR het naar bed gaan, zodat ze de volgende ochtend die perfecte nonchalante look heeft. Ook draagt ze nooit UGG’s, fake-designertassen (allebei ‘for obvious reasons’) of schreeuwerige kleding met grote logo’s, ze is toch geen reclamezuil?

niuew boek Ouder maar beter als Parisienne

Wel of geen botox?

Het dik aangezette blasé-toontje van dit vorige boek krijgt een veel zachtere en kwetsbaardere klank in het nieuwste boek van De Maigret, net verschenen bij Atlas: Ouder maar beter, maar ouder. Want hoe werkt deze anti-Kim-Kardashian-stijl door in het gevecht tegen de ouderdom? Hoe gaat een Parisienne om met rimpels? Met minder begeerlijk zijn?

nieuw boek Ouder maar beter als Parisienne

Ouder maar beter, maar ouder

De hoofdstukken van het nieuwe boek zijn heel divers qua vorm. Soms is het slechts een rij geestige uitspraken of gedachten. Ook zijn er column-achtige hoofdstukken met titels als ‘Een ode aan de imperfectie’, ‘Wat zou Keith Richards doen?’ en ‘Ten minste houdbaar tot’.  Elk met geestige bespiegelingen over hoe je blik op je eigen lijf, op relaties en familiebanden veranderen.

niuew boek Ouder maar beter als Parisienne

40-plus omarmen

Verder zijn er op einde een paar prima adressen in Parijs en het boek bevat ook de blijkbaar onvermijdelijke kleding- en make-uptips. Van die laatste werden wij een beetje kriegelig (‘vermijd te veel kohl onder je ogen, dat benadrukt je wallen’). Ook is het jammer dat er in dit boek toch erg veel nadruk ligt op de uiterlijke kant van ouder worden. Maar goed, dat hoort bij het genre. Verder is het absoluut een vermakelijk boek waar veel vrouwen van boven de 40 grinnikend door heen zullen gaan. Dankzij vlotte en herkenbare gedachtes als deze:

Je weet dat dingen nooit meer hetzelfde zullen zijn..

-als je meer katers hebt dan feestjes

-als je jezelf voor het eerst mooi vindt op die ene foto waarop je twintig bent

-als je je jezelf tegen iemand hoort zeggen dat je nog weet wanneer hij werd geboren

-als de premier jonger is dan jij

-als je bij het online invullen van je geboortedatum eindeloos naar beneden moet scrollen

-als je een anekdote van tien jaar geleden vertelt en beseft dat het eigenlijk twintig jaar geleden is

-als je je elke dag opmaakt

-als je ergens pijn voelt en meteen bang bent dat dit het begin van het einde is

Ouder maar beter, maar ouder. De kunst van het volwassen worden, Caroline de Maigret en Sophie Mas (2020), €25 (via Bol.com)

niuew boek Ouder maar beter als Parisienne

LEES OOK:
Stijltips van 2 bekende Parisiennes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *