frankrijk.nl

Oud & Nieuw in Parijs: is dat leuk?

Wat gebeurt er eigenlijk in Parijs tijdens Oud en Nieuw? Hoe leuk is een weekendje naar de Franse hoofdstad voor 31 december? 

Update 12/2021 Omikron zorgt voor een 5e golf in Frankrijk op het moment. Een lockdown of avondklok is er niet, maar er gelden wel extra regels op het moment. Alle discotheken in Frankrijk zijn tot begin januari gesloten in Frankrijk. Dansen mag niet, ook niet in cafés. Horeca is alleen toegankelijk met een coronapas (lees de details hier). Ook is de lichtshow op de Arc de Triomphe afgelast en je mag niet samenkomen in groepen op straat.


Gezellige drukte overal op straat en een gigantisch vuurwerk op de Eiffeltoren? Nee helaas. Parijs is een stuk kalmer dan je zou denken op 31 december.

De Fransen hebben niet de gewoonte om om middernacht naar buiten te rennen en buren of zelfs wildvreemden een gelukkig nieuwjaar te wensen. In Frankrijk vier je Reveillon of Saint-Sylvestre vooral binnenshuis, met familie of vrienden. De maaltijd staat daarbij centraal en de champagne gaat al open bij de borrel. Vrij vuurwerk afsteken mag niet en de meeste gemeentes bewaren het vuurwerkbudget voor 14 juli.

Straatbeeld

Wat gebeurt er in Parijs op oudejaarsnacht?

Natuurlijk is het in een grote stad als Parijs hoe dan ook een feestelijke avond. Er hangt heus wat in de lucht, maar houd er wel rekening mee: oudejaarsavond is echt veel stiller dan wij in Nederland gewend zijn. Er is zoals gezegd géén groot vuurwerk op 31 december in Parijs, alleen een lichtshow op de Arc de Triomphe (sommige jaren afgesloten met een mini-vuurwerk van een paar minuten).

Een ander verzamelpunt zijn de trappen voor de Sacré-Cœur in Montmartre: prachtige locatie maar ook bomvol op nieuwjaarsavond. Verder is er ook leven in de diverse studentenwijken en typische uitgaansstraten voor jongeren. Maar je moet de drukte wel echt opzoeken, want veel boulevards blijven opvallend stil. Veel Parijzenaren zijn de stad uit en het meeste gebeurt op besloten avonden en feesten.

Kerstverlichting in Parijs

Zoenen langs de Seine

Mocht je in een wilde bui al een hotelletje in Parijs geregeld hebben voor de 31ste, schrik dan niet van bovenstaande. Als je voor een knalfuif komt met een stel vrienden of met je kinderen iets bijzonders wilde doen, dan kan deze specifieke avond zoals gezegd tegenvallen. Maar Parijs blijft natuurlijk wel een heel romantische stad, zeker op zo’n symbolische avond.

Dus als je samen met je geliefde gaat en al tevreden bent met een kaasplankje in een café als diner dan kun je in Parijs natuurlijk op een hele bijzondere manier het nieuwe jaar ingaan.

Voor alle anderen is improviseren geen optie deze avond. Voor je het weet zit je midden tussen alle andere toeristen die ook niet weten waar ze moeten zijn… Dus hier een paar tips ter overweging!

Tips voor Oud & Nieuw in Parijs

– Niet denken dat je op de 31ste vast wel ergens kan aanschuiven voor het diner. Veel restaurants zijn dicht of hebben juist een speciaal feestmenu en daarvoor moet je tijdig reserveren. Zoek dus goed op internet n kijk of het bistrootje waar je wilt eten wel open is de 31ste.

– Als je wilt dansen koop dan tijdig kaartjes voor een feest, er zijn een hoop feesten op bijzondere locaties, zoals het Aquarium de Paris, rooftops en alle grote nachtclubs. Op deze (commerciële) website staan een aantal ‘soirées’ bij elkaar, waarvan het feestje bij Faust, onder Pont-Alexandre III, ons een van de beste lijkt. Update 2021 Feesten en evenementen zijn verboden dit jaar vanwege corona en alle nachtclubs zijn gesloten.

Disneyland Parijs heeft ook een speciale avond met feestelijke activiteiten en een groot vuurwerk tussen 20.00 en 2.00 uur.

– Vergeet de Eiffeltoren Een toost op de top om middernacht is niet mogelijk, de Eiffeltoren sluit 31 december al om 21 uur. Wat je natuurlijk wel kunt doen is ergens op de grond  (Champs de Mars) een meegebracht flesje optrekken. Om middernacht knippert de IJzeren Dame deze avond extra lang.

– Oud & Nieuw in Parijs, dan ga je toch naar een van de beroemde cabarets voor een revue? Via deze site vind je oudejaarskaartjes voor onder meer de Crazy Horse, Moulin Rouge en het Lido (vanaf €180 p.p.).

– Bootcruises met diner op de Seine zijn op Oudejaarsnacht ook wat duurder dan gewoonlijk: er zijn dinnercruises vanaf €250.

Dinner crsuise bootocht Seine Parijs

– Als je toch wat feestelijks wilt meepikken maar niet naar de Arc de Triomphe wilt, dan zouden wij op de linkeroever blijven. In delen van Saint-Germain (Rue des Canettes, 6e) en vooral het Quartier Latin, maken de studenten er nog wat van op straat. Dito voor de uitgaanswijk rond Bastille aan de andere kant van de Seine (zoals Rue de Lappe (11e) en Rue Oberkampf (11e)).

– Mocht je bij Fransen zijn uitgenodigd: bubbels horen op Oud & Nieuw wel écht champagne te zijn in Frankrijk. Met een héle goede crémant kun je misschien nog wegkomen, maar een simpele prosecco staat echt cheap.

– De metro rijdt de hele Oudejaarsnacht (tot 2.30 uur de gewone en daarna een aangepaste dienstregeling) én is zelfs gratis van 31 december 17.00 uur tot 1 januari 12.00 uur. Handig om te weten want taxi’s zijn deze nacht moeilijk te krijgen.

Parijs pont neuf Seine

– Op 1 januari zijn bijna alle winkels dicht in Parijs, maar er zijn nog best wat musea open: zie hier een lijstje. Wat je verder zoal kunt doen die dag: je goede voornemens doornemen tijdens een wandeling door Jardin du Luxembourg of de bewegende kerstetalages bekijken. En vooral al rondslenterend onder de indruk raken van hoe extra mooi Parijs is als er bijna geen auto’s rijden!

Bonne année 2020!

LEES OOK:
De 10 mooiste uitzichten van Parijs
13 authentieke bistro’s in Parijs
De 10 beste zoenplekken in Parijs

Beeld: OT Paris (Straatbeeld), CC/Daniel Kakiuthi (Arc de Triomphe), CC/S. Faric (kerstlichtjes), CC/Lolowaro97 (Pont Neuf), CC-BY Cottonbro (champagne) CC/Paul Kohler (diner cruise) CC/dpotera (champagneflessen)., CC-BY Ninara (Arc de Triomphe. Opening: Pexels (Boris Ulzibar & Cottonbro). Oud&Nieuw

Reacties zijn gesloten.