frankrijk.nl

De beste stopplaatsen langs de Franse snelwegen

Met al die files in de zomer moet je soms even doorzetten voordat de vakantie echt begint. Ter verlichting een lijstje met fijne rustplekken, oftewel  ‘aires de repos’, langs de belangrijkste Franse snelwegen.

Lees ook: De mooiste dorpen en steden langs de autoroute

A10: PARIJS-BORDEAUX (L’Aquitaine)

Aire de Tours La Longue Vue (heenweg)
Handig locatie op minder dan 2 uur rijden na Parijs. Met in de zomermaanden een relaxhoek met strandstoelen en grote zitzakken, een picknickplaats en een ‘Espace Baby‘ (met verschoonplekken en  buitenspeelgoed). Plus goede gratis wifi in het BP-station.

Aire Poitou-Charentes (heenweg & terugweg)
Goede en ruime rustplaats voor beide rijrichtingen tussen Poitiers en Saintes. Met en een grote winkel, schone wc’s en veel afleiding, zoals een spannende metalen tunnel met streekinformatie en een klein landbouwmuseum. Ook vind je hier in de zomermaanden een siësta-plek, met ligzakken waar je even een dutje kunt doen.

Bezienswaardigheden rond de A10: Orléans, Blois, Amboise, Tours, Futuroscope (Poitiers), Bordeaux.

Lees ook: Zwarte zaterdagen 2022


A20: VIERZON-TOULOUSE (L’Occitane)

Aire de Boismandé (heenweg) 

Goede, moderne, middelgrote aire de service met Shell-tankstation, een grote winkel, een lunchcafé van boulangerie Paul en Starbucks-koffie uit een machine. De wc’s hebben hier een grappig ‘paradijslijk’ thema en worden heel goed schoongehouden. Rond de parkeerplaats staan diverse houten picknick-tafels. Handige locatie ook: halverwege het traject Châteauroux en Limoges.

Aire du Jardin des Causses (heenweg & terugweg) 

Prachtige groene stopplaats (Shell-tankstation en picknickplekken) in departement de Lot, halverwege het traject Brive-la-Gaillarde en Cahors. Rond het parkeerterrein ligt een hele parktuin waar je je benen kunt strekken en vanaf een uitkijktoren heb je geweldig uitzicht op de Causses du Quercy. Tip: kijk ook naar de botten van een prehistorische holenleeuw onder in de uitkijktoren!

air-du-jardin-des-causses-a20-autorouteAire du Jardin des Causses in de Lot (A20)

Bezienswaardigheden rond de A20: stad Limoges, WOII-dorp Oradour-sur-Glane, Rocamadour, Gouffre de Padirac (grot), stad Cahors, dorp Saint-Antonin-Noble-Val.

Lees ook: Fijne B&B’s langs de autoroute A20, van Orléans naar Toulouse


A6: PARIJS-LYON (Route du Soleil)

Aire de la Chaponne (heenweg)
Een stopplaats/tankstation met bijzondere moderne architectuur (het hoofdgebouw lijkt op een UFO met een dak van gras), ontworpen door designer Ora-Ito. Goede winkel, BP-tankstation, uitstekende wifi, een paar picknicktafels onder grote stenen parasols.

A6-aire-de-la-chaponne

Aire de Jugy (heenweg)
Leuk voor jonge kinderen deze stopplaats met een speelterrein waar Alice-in-Wonderland-grote paddenstoelen en glijbanen staan. In de zomermaanden zijn er op deze rustplaats in de Bourgogne ook clowns. Kanttekening: het kan hier druk worden en er is geen restauratie.

Aire de Macon-Saint-Albain (heenweg)
De bekendste en grootste aire van de A6 met een riant tankstation en enorm veel faciliteiten (wifi, snackbars, restaurants, Paul, Starbucks, McDonalds, Relay (kiosk), speelplekken en ook een Ibis Hotel, voor wie de reis een nacht wil onderbreken. 

Bezienswaardigheden rond de A6: Parijs, kasteel van Fontainebleau, kasteel van Vaux-le-Vicomte, Auxerre, Chablis, basiliek van Vézelay, kasteeldorp Châteauneuf-en-Semur

Franse autouroutes tolbadge

Lees ook: De lekkerste Franse radiozenders voor in de auto


A7: LYON-MARSEILLE (Route du Soleil)

Aire du Bornaron (heenweg)
Kleine rustplaats boven Valence met neveldouches om af te koelen en uitzicht op maïsvelden.

Aire du Parc Thierry/La Roche (heenweg & terugweg)
Kleine rustplaats aan de rand van een bos, met veel picknicktafels in de schaduw. Er zijn verder wc’s, een kleine speelplaats voor de kinderen en een stapparcours om je benen te strekken. Ook dit is alleen een aire de repos, dus hier is geen tankstation.

Aire de Montélimar (heenweg & terugweg)
De grootste aire van Frankrijk met een Shell-tankstation en diverse winkels, speelterreinen en fastfoodrestaurants (Autogrill, MacDo). Handig voor de terugweg: je kunt hier noga en andere streekproducten inslaan én er is een brievenbus voor de vergeten ansichtkaarten. Ook is hier elke zomer een grote plek in de schaduw ingericht met zitzakken voor een rustpauze.

da-vinci-autoroutes-kinder-zitzakken

Bezienswaardigheden rond deze snelweg: Lyon, natuurpark van Pilat, Le Palais Idéal (Drôme), Romans-sur-Isère, stad Valence (leuk restaurantje in de binnenstad!), Montélimar (noga), Orange, Avignon, Luberon.

Lees ook: Milieusticker, wel of niet nodig in Frankrijk?


A71: BOURGES-CLERMONT-FERRAND

Aire de service des Volcans d’Auvergne – (heenweg & terugweg)

Stopplaats met een riant uitzicht op de ronde groene vulkaantoppen van het Centraal Massief. Er is een Total-tankstation, self-servicerestaurant, een winkel met streekproducten en een kinderspeelplaats.

Bezienswaardigheden rond deze snelweg: kathedraal van Orléans, château de la Ferté, stad Moulins, stad Clermont-Ferrand.

Lees ook: De 7 grootste ergernissen op de Franse snelweg


A75: CLERMONT-FERRAND-BEZIERS (La Méridienne)

Aire de Marvejols (heenweg)
Eenvoudige kleine stopplaats met prachtig panorama op de Cevennen en de Lozère! Een paar picknickbankjes en wc’s, dat is het, maar de locatie op ongeveer 800 meter hoogte is erg mooi.

Aire du Viaduc de Millau (heenweg & terugweg)
Een stopplaats om te genieten van het waanzinnige uitzicht op de beroemde 2,5 km-lange brug van Millau én om wat te gaan eten in de luxe ‘snackbar’ van topchef Michel Bras, die een leuke lokale variant op de wrap verkoopt. Lees ook: Culinaire tussenstop op het Viaduct van Millau.

Bezienswaardigheden rond deze snelweg: dorp Montpeyroux, plaatsje Saint-Flour (Cantal), Gorges du Tarn, Cevennen en de Grandes Causses, Viaduct van Millau, Pézenas, Béziers.

PRAKTISCH

– Meer informatie over de Franse autoroutes en hun aires de repos of aires de service: www.autoroutes.fr
– Verkeersinformatie op de radio: 107.7 fm
– Realtime file-informatie via de website van Bison Futé, de Franse verkeersinformatiedienst.

TIP! Heel handig zijn de Télépéage-tolbadges. Daarmee kun je in een keer doorrijden bij de tolpoorten die gereserveerd zijn voor abonnees.

Lees ook: 10 Franse verkeerboetes die je wilt vermijden

autoroute-tolbadge-cc-

LEES OOK:
7 dingen die je moet weten over de périphérique van Parijs

Handige slaapadressen langs de Franse autoroutes
5 hotels met zwembad langs de Franse snelwegen
Onderweg wijn kopen in de Bourgogne: onze tips!

Beeld: CC/CpaKmoi (Millau), Sanef/Bip&Go, Da Vinci autoroutes, CC/Graeme Churchard (A75), Unsplahs (spiegel), Jardin des Causses: S. Laurent/Wikicommons.

3 reacties op “De beste stopplaatsen langs de Franse snelwegen”

  1. jos schreef:

    Artikel zou zoveel interessanter zijn met een kaartje erbij, nu tamelijk nietszeggend

  2. Nicky schreef:

    Ook handig! ” target=”_blank”>De routeatlas 2016 van Michelin, waarin alle stopplaatsen langs de grote autoroutes staan. Toch wel erg fijne papieren aanvulling op GPS..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *